Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Účetní připravila firmy o 200 milionů korun. Nakupovala diamanty, kabelky a luxusní auta

, aktualizováno 13. února 2023, 18:46

Ze zvlášť závažného zločinu zpronevěry obvinili jihočeští policisté čtyřicetiletou účetní z Českobudějovicka. Žena měla během třinácti let připravit dvě firmy o téměř 200 milionů korun. Za peníze si pořizovala drahé šperky, kabelky nebo auta. Policie na případu pracovala celý loňský rok. Žena je vyšetřovaná na svobodě, hrozí jí až deset let vězení.

Případ je podle jihočeských policistů velmi ojedinělý. Za dobu své kariéry u policie jsem se s případem takového objemu nesetkala. Žena vše prováděla takovým způsobem, že poškozený neměl šanci nic poznat. Byla to velmi pracovitá účetní, která měla bezmeznou důvěru svých nadřízených. To vše přispělo k tomu, že nebyla tolik kontrolována, okomentovala během tiskové konference vrchní komisařka Lenka Kubálková. U policie pracuje už 20 let.

Žena měla podle vyšetřování provádět neoprávněné převody peněz pomocí duplicitních faktur nebo nesprávného účtování bez konkrétního účetního dokladu. „Z pozice své funkce měla přístup k pokladně i bankovním účtům poškozených společností. Nejen tímto způsobem si svěřené peněžní prostředky přisvojila tím, že je neoprávněně převáděla na své soukromé bankovní účty,“ popsal policejní mluvčí Jiří Matzner.

Způsobená škoda dosáhla téměř 200 milionů korun. Za ty si měla žena pořizovat exotické dovolené v luxusních hotelích, drahé šperky s diamanty, luxusní kabelky, investiční alkohol nebo drahá auta. Platit měla také za sportovní školu v zahraničí nebo sponzorství sportovního klubu. „V rámci provedených prohlídek zajistili kriminalisté vozidla Merzedes Benz, BMW X5, zánovní motocykl Harley-Davidson za necelý jeden milion korun, luxusní kabelky značek Louis Vuitton a Michael Kors za bezmála 300 tisíc korun, karbonové jízdní kolo za více než 100 tisíc korun, investiční láhev koňaku za téměř 150 tisíc korun nebo luxusní hodinky za více než čtvrt milionu korun,“ upřesnil Matzner.

Policie zajistila sady šperků osázené diamanty s certifikáty nebo investiční alkohol.

Vůbec poprvé se podle policie také podařilo na případu spolupracovat s nebankovní společnosti, která provozuje soukromé bezpečnostní schránky. V nich byly zajištěny sady šperků osázené diamanty s certifikáty pravosti a sady luxusních značkových hodinek. 

Vzhledem k tomu, že některé zajištěné věci ztrácejí na hodnotě, policie je začala prodávat. Peníze zůstanou zajištěny a dále o nich rozhoduje soud. 

Čtyřicetiletá žena je vyšetřovaná na svobodě. V případě prokázání viny jí hrozí deset let vězení.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky krimi, policie, zpronevěra, účetní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Účetní připravila firmy o 200 milionů korun. Nakupovala diamanty, kabelky a luxusní auta  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.