Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvůli kopání vltavínů je do některých lesů na jihu Čech zakázán vstup

Do některých lesů u Nesmeně poblíž Trhových Svinů na Českobudějovicku je zakázán vstup. Kvůli kopání vltavínů je tam nebezpečně narušená půda. Zákaz vydal městský úřad Trhové Sviny jako obec s rozšířenou působností, do které spadá i Nesmeň. Na opatření upozornila Česká televize a Trhové Sviny je zveřejnily na svém webu.

Zákaz platí od 1. března do konce května. „Na uvedených pozemcích dochází k nepovoleným terénním úpravám a narušování půdního krytu, nelegální těžbě a poškozování stromů a keřů, vjíždění a stání motorových vozidel do lesních porostů, udržování otevřených ohňů a kouření, znečišťování lesa odpadky a odpady,“ stojí v opatření.

Desítky zákazů ročně

Kopáči Vltavínů plundrují některé jihočeské lokality už řadu let. Česká inspekce životního prostředí v posledních letech registruje rekordní počty případů nezákonného hledání tohoto drahého kamene. A letošní rok nebude podle všeho jiný. Policie například na přelomu ledna a února přistihla tři muže, kteří v okolí obce Nesmeň u Trhových Svinů na Českobudějovicku vykopávali vltavíny. Dva z nich přitom měli na tyto aktivity nařízený zákaz od inspekce.

„V roce 2022 došlo v nárůstu aktivit těchto osob. Což nám i potvrzuje spolupráce s Policií ČR, od které nám přišel větší počet zjištěných osob, které páchaly tuto nezákonnou činnost v lesích,“ shrnul pro Drbnu mluvčí České inspekce životního prostředí Jiří Ovečka.

V průměru se podle něho dá říct, že inspekce vydá dvacet zákazů činnosti týkajících se nezákonného kopání vltavínů v lesích za rok. „Touto činnosti se zabýváme intenzivně od roku 2017. V roce 2022 bylo vydáno a je pravomocných čtyřiatřicet rozhodnutí. Od počátku roku 2023 nám bylo předáno Policií ČR k dořešení již sedm případů osob, které prováděly tuto činnost,“ dodal Ovečka.

Jedny z posledních případů registrují policisté z okolí Trhových Svinů, kde přistihli při kopání tři muže. „První muž měl u sebe lopatu, pomocí které narušoval půdní kryt přehrabováním zeminy v okolí již vykopané jámy,“ řekla na přelomu měsíce ledna a února mluvčí policie Štěpánka Schwarzová a dodala: „Během kontroly si povšimli dalšího světla, které vycházelo z jámy několik desítek metrů od nich. Opět zaslechli i podezřelé zvuky, proto se jeden policista k místu vydal a při nasvícení jámy uviděl dalšího nelegálního kopáče s cepínem.“

V Jihočeském kraji je řada míst, kde se vltavíny ve větší míře vyskytují. Jde například o okolí Besednice na Českokrumlovsku nebo Netolic na Prachaticku. Vltavíny se často nacházejí až několik metrů pod zemí a lidé, kteří kameny hledají, ničí i cizí pozemky. Pokud kopou v lese, mohou ohrozit stabilitu stromů.

Odhaleným kopáčům vltavínů jsou zpravidla udělovány zákazy podobné činnosti. „V případě, že osoby se zákazem činnosti jsou opět chyceny při kopání v lesích je s nimi vedeno Policií ČR a soudy trestní řízení ve věci maření výkonu úředního rozhodnutí. V případě, že by nebylo trestní řízení dokončeno, může věc řešit sama inspekce uložením sankce v přestupkovém řízení za nesplnění uloženého zákazu,“ doplnil Ovečka.

Muže prozradil bagr v bahně

Příkladem chronického kopáče může být muž, který si v listopadu loňského roku ke kopání vltavínů pronajal dokonce bagr. Poté, co ho utopil v bahně, se ho snažil vyprostit a tím na sebe upozornil. Případ se odehrál na Boršovsku u Českých Budějovic. Policisté ho zadrželi a formou zkráceného řízení muže předají soudu. Teď čelí obvinění z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a hrozí mu vězení.

V roce 2021 uložila ČIŽP společnosti Rekultiva pokutu 400 tisíc korun. Inspekce zjistila, že firma kopala opět u Nesmeně na ploše téměř 1000 metrů čtverečních do hloubky až čtyř metrů. Společnost z místa zem odvážela a patrně v ní pak hledala vltavíny.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČIŽP

Štítky ČR, správa, příroda, kriminalita, Trhové Sviny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli kopání vltavínů je do některých lesů na jihu Čech zakázán vstup  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.