Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

I přes zákaz šel znovu hledat vltavíny. Kopáče chytli policisté přímo při činu

Jako nepoučitelní by se dali popsat někteří kopáči vltavínu, kteří se opakovaně vydávají hledat drahé kameny, a to i přesto, že mají tuto činnost od policie zakázanou. Naposled takhle chytili policejní psovodi minulý týden dva muže nedaleko Ločenic.

Další kopáče vltavínů i s nářadím chytili přímo při činu policejní psovodi minulý týden ve čtvrtek v katastru Ločenic. Muže prozradily zvuky kopání a také světla vycházející ze země. „Službu vykonávající policisté se svými čtyřnohými kolegy zaslechli jim známý zvuk kopání v lesním prostoru, a také zahlédli světlo. K místu se nepozorovaně přiblížili a na pár metrů se jim naskytl pohled na muže, jak překopávají zeminu a čekají, kdy narazí na vltavín,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Krausová.

Policie oba vyzvala k prokázání totožnosti a zjistila, že starší z nich se vydal kopat vltavíny v den, kdy mu bylo sděleno podezření z páchání trestné činnosti související právě s vltavíny. Ani to ho ale od večerního výletu neodradilo. „Muž je nyní podezřelý ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a mladší z dvojice je podezřelý z přestupkového jednání,“ dodala Krausová.

Zákaz vstupu do některých lesů

Městský úřad v Trhových Svinech minulý týden vydal zákaz vstupu do některých lesů v okolí Nesměně poblíž Trhových Svinů právě kvůli kopání vltavínů. „Na uvedených pozemcích dochází k nepovoleným terénním úpravám a narušování půdního krytu, nelegální těžbě a poškozování stromů a keřů, vjíždění a stání motorových vozidel do lesních porostů, udržování otevřených ohňů a kouření, znečišťování lesa odpadky a odpady,“ stojí v opatření. Zákaz platí od března.

Kvůli kopání vltavínů je do některých lesů na jihu Čech zakázán vstup

Do některých lesů u Nesmeně poblíž Trhových Svinů na Českobudějovicku je zakázán vstup. Kvůli kopání vltavínů je tam nebezpečně narušená půda. Zákaz vydal městský úřad Trhové Sviny jako obec s rozšířenou působností, do které spadá i Nesmeň. Na...

Kopáči Vltavínů plundrují některé jihočeské lokality už řadu let. Česká inspekce životního prostředí v posledních letech registruje rekordní počty případů nezákonného hledání tohoto drahého kamene. Policie například na přelomu ledna a února přistihla tři muže, kteří v okolí obce Nesmeň u Trhových Svinů na Českobudějovicku vykopávali vltavíny. Dva z nich přitom měli na tyto aktivity nařízený zákaz od inspekce.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, Ločenice, les, Česká inspekce životního prostředí, vltavíny, kopáči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I přes zákaz šel znovu hledat vltavíny. Kopáče chytli policisté přímo při činu  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.