Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dynamo zahájilo přípravu s posilou ze Slovenska. Jihočeši vyzvou dva bundesligové týmy

Fotbalistům českobudějovického Dynama dnes začala příprava na novou sezonu. Tým trenéra Jozefa Webera se sešel na Střeleckém Ostrově, kam dorazila i nová posila ze Slovenska, kterou je Jakub Švec. V kádru je ale také řada odchovanců. Klub chce posílit kraje záložní řady před odjezdem do rakouského Kaprunu, kde Jihočeši vyzvou dva týmy z německé Bundesligy.

Nový trenér Jozef Weber už na Střeleckém ostrově působí od začátku června a po delší pauze se těší na novou výzvu. „Nemohl jsem se dočkat. Chceme navázat na dobrou práci předchozích trenérů, ale budou nějaké změny, protože každý trenér má trochu jinou představu. Dynamo se zabydlelo v lize a my to chceme potvrdit,“ řekl novinářům. 

První letní posilou Jihočechů byl útočník Tomáš Zajíc. Toho by chtěl trenér Weber využít při případném novém rozestavení. „Přivedli jsme dalšího útočník a v rozestavení budeme hledat jiné varianty. V některých fázích budeme moci využít hru na víc útočníku. Máme Škodu, vrátil se Jakub Matoušek a je tu mladý Daniel Hais,“ naznačil nový kouč.

Kádr Dynama
Brankáři
: David Šípoš, Martin Janáček, Matěj Luksch, Daniel Kerl
Obránci: Martin Králik, Benjamin Čolić, Lukáš Skovajsa, Lukáš Havel, Martin Sladký, Ishaku Konda (připojí se později), Dominik Mašek, Michal Němeček, Ondřej Čoudek
Záložníci: Patrik Čavoš, Matej Mršić, Patrik Hellebrand, Jakub Hora, Jakub Kousal, David Krch, Nicolas Penner, Jakub Švec, Jonáš Vais, Matěj Valenta
Útočníci: Michal Škoda, Daniel Hais, Jakub Matoušek, Tomáš Zajíc

Ten chce probudit Zajíce po méně vydařeném působení v Polsku a Baníku Ostrava. „Předtím měl ale velmi povedené sezony ve Slovácku. Doufám, že na to naváže,“ řekl Weber. Pětadvacetiletý útočník jeho slova potvrdil. „V Polsku jsem skoro nehrál, takže mám chuť a motivaci hrát a dávat góly. Měl jsem ještě nějaké nabídky, ale dlouho jsem se nerozmýšlel,“ zhodnotil na začátku přípravy Tomáš Zajíc

Šanci podle trenéra dostanou všichni včetně mladých fotbalistů, kteří se vrátili z hostování. Patří mezi ně například Jakub Kousal, který hrál druhou ligu na Slovensku, či brankář Martin Janáček a záložník David Krch, kteří sbírali zkušenosti v Táborsku. 

„Mladí fotbalisté dostanou šanci. Uvidíme, jak se s tím poperou. Nebudeme to dělat uměle, ale rádi bychom, kdyby se někteří odchovanci do užšího kádru dostali,“ přeje si Weber. 

Nejnovější posilou je pak jedenadvacetiletý Jakub Švec. Krajní záložník přichází ze Slovenska. Naposledy hostoval z Dunajské Stredy v Liptovském Mikuláši, kde působil s dalším členem kádru Dynama - brankářem Matějem Lukschem. „Je to první česká liga a Dynamo je klub s velkou historií. Působili tu skvělí hráči, jsou tu výborní fanoušci a super zázemí. Těším se na to,“ reagoval Švec před prvním společným tréninkem. 

Chci klubu pomoci k lepšímu umístění, říká nová posila

Jakub Švec sbíral zkušenosti v druhé a první slovenské lize. V tamní nejvyšší soutěži posbíral přes 70 startů, nastřílel 11 branek a na dalších 9 přihrál. „Chci klubu pomoci k lepšímu umístění, abychom se dostali do středu tabulky a vyhnuli se záchraně. Samozřejmě se chci prosadit,“ prozradil fotbalista, který může hrát na levém i pravém kraji hřiště.

„Hledali jsme hráče podobné Patriku Brandnerovi a novou krev, která to oživí. Věřím, že Jakub Švec takový je. Přichází ze slovenské ligy, někdy těm hráčům trvá, než se zadaptují, ale je to mladý fotbalista, smlouvu má na dva roky a věřím, že se postupem času propracuje do základní sestavy,“ zhodnotil Weber. Ten na dotaz Budějcké Drbny potvrdil, že chce realizační tým posílit kraje záložní řady. 

Nový trenér Dynama Jozef Weber promluvil k novinářům před začátkem letní přípravy. Foto: Jakub Bartoš

Jihočeši se budou nyní připravovat doma. Tam také odehrají první dvě utkání, 2. července vyzvou Duklu Praha a 9. července Vlašim. Hned 11. července pak zamíří na soustředění do rakouského Kaprunu. Tam chce realizační tým odjet s takřka kompletním kádrem. V něm by měl být i ghanský stoper Ishaku Konda, na něhož klub už před několika měsíci uplatnil opci. 

V Rakousku bude mít Dynamo zajímavé soupeře. Nejprve je na programu 13. července utkání s Augsburgem a o dva dny později si Jihočeši zahrají proti dalšímu účastníkovi Bundesligy - Unionu Berlín. Z programu tak zmizel přípravný zápas s Katarem. Třetí a poslední soupeř zatím není znám, ale měl by to být tým z třetí polské ligy. Domů se tým vrací 19. července, o den později je v plánu zápas s Táborskem a 30. července odstartuje liga. 

Táborsko zahájilo přípravu s novým trenérem
Do přípravy se dnes pustilo také druholigové Táborsko. Tam skončil lotyšský trenér Sergejs Golubevs, kterého nahradil Radoslav Kováč. Bývalý fotbalista Sparty, Spartaku Moskva, West Hamu či Basileje naposledy trénoval Opavu. 
„Vím, že Táborsko je ambiciózní klub, který se chce ´step by step ´posouvat výše. Jsem rád, že se na této filozofii mohu podílet. Líbí se mi nastavení klubu. Vím, že v kádru áčka jsou zkušení fotbalisté jako Navrátil, Javorek, Tusjak, k nim jsou začleněni mladí, talentovaní hráči. Určitě je na čem stavět. V mužstvu jsou kluci, kteří prošli Slavií, Spartou, Budějovicemi, jsou v něm také odchovanci. Chci rozvíjet klub ve všech směrech, to znamená, aby fungovalo spojení prvního mužstva s B týmem a mládeží, která jde v Táborsku delší dobu velmi nahoru,“ řekl nový kouč pro klubový web. 
Také Táborsko chce posílit kádr, bližší informace ale Kováč zatím nesdělil. Doposud přišli stoper Musa Itopa a záložník Jakub Kopřiva. Táborsko v přípravě vyzve Bohemians Praha 1905, Viktorii Plzeň, Písek či 1. FK Příbram.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SK Dynamo České Budějovice

Štítky dynamo, fotbal, české budějovice, příprava, sport, přestupy, SK Dynamo České Budějovice, Slovensko, trenér, Jozef Weber, fotbalista, Jakub Švec, okres Tábor, Německá fotbalová Bundesliga, Kaprun, Střelecký ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dynamo zahájilo přípravu s posilou ze Slovenska. Jihočeši vyzvou dva bundesligové týmy  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.