Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hvězdy světového cyklokrosu se představí na světovém poháru v Táboře. Pojede i Štybar

Předposlední říjnová neděle bude v Táboře patřit cyklistům. Na technicky náročné trati v areálu Komora se uskuteční tradiční podnik světového poháru v cyklokrosu. Na startovní listině je kompletní špička současného světového cyklokrosu, ale nechybí ani trojnásobný mistr světa a česká cyklokrosová legenda Zdeněk Štybar. Světový pohár se v Táboře letos uskuteční již poosmnácté.

Program začne v neděli v půl desáté dopoledne závodem juniorů a juniorek, v němž se představí deset českých reprezentantů. Hned po nich se na tratě areálu Komora vyrazí poprat o medaile závodníci a závodnice do 23 let. Největší českou nadějí na medailové umístění je denatenáctiletý rodák z Tábora a člen klubu ČEZ Cyklo Team Tábor Matyáš Fiala, který chce podle svých slov využít dobrou znalost místních tratí. „Jako domácí závodník trať znám jako svoje boty, což je pro mě určitě výhoda. Pravidelně tu trénuji, trať je velmi náročná a divácky velmi atraktivní. Osobně doufám, že dosáhnu co nejlepšího výsledku, na závod před fanoušky v Táboře se těším,“ zmiňuje Fiala.

Odpoledne jsou na programu závody elitních kategorií. Kromě současné světové i české špičky se v závodě představí i cyklokrosová legenda Zdeněk Štybar. Trojnásobný mistr světa vybojoval svůj první cyklokorsový titul právě v Táboře, ale již řadu let se věnuje silniční cyklistice. I to je důvod, proč jsou jeho očekávání před závodem spíše opatrnější, přestože v přípravě na závod světového poháru byl během uplynulého víkendu ve slovenských Dohňanech první a druhý. Ve čtvrtek v belgickém Ardooie obsadil 16. místo.

„Velký výsledek nečekám. V Dohňanech jsem cítil, že jsem z toho dost vypadl, ale zase na druhou stranu v neděli už to bylo o kus lepší než v sobotu. Může se stát nějaký zázrak, ale moc tomu nevěřím. Pojedu každopádně hranu. Poslední dvě kola v Dohňanech to tak bylo a já zase zažil ten pocit, který jsem si v cyklokrosu vždycky užíval. To je alfa a omega cyklokrosu, že dokážete jít na hranu a třeba díky divákům v Táboře i za ni,“ ví Štybar, který dříve tento týden na tiskové konferenci k nedělnímu závodu uvedl, že se do Tábora těší, zejména s ohledem na nevydařenou silniční sezónu. „Když jsem viděl v kalendáři Tábor, tak se mi rozblikala očička,“ připouští šestatřicetiletý zkušený cyklista, jenž právě v terénu dobyl v letech 2010, 2011 a 2014 tituly světového šampiona. Zároveň dodává, že svou účastí chce mimo jiné podpořit organizátory v nelehké době a předat své zkušenosti mladším závodníkům.

Program nedělního SP v Táboře:

09:30 junioři

10:30 juniorky

12:00 muži do 23 let

13:40 ženy elite

15:10 muži elite

Hojná česká účast

„Zdeněk bude určitě nejdůležitější součástí toho týmu a diváci se na něho mohou těšit nejen jako na bývalého mistra světa, ale zároveň i jako na hvězdu silničního pelotonu. Startovat ale budeme ve všech kategoriích a jako pořadatelská země můžeme postavit i více jezdců. Toho využijeme mezi juniory, kde postavíme A-tým a B-tým,“ naznačuje reprezentační trenér Petr Klouček.

„Startovat bude většina medailistů z letošního světového šampionátu a myslím, že pro diváky to bude pěkný sportovní zážitek. Zároveň věřím, že s dobrými výsledky českých závodníků,“ podotýká Klouček. „Nejvíce spoléháme asi na Vaška Ježka v kategorii juniorů, na juniorku Elišku Hanákovou, v ženách pojede určitě dobře Kristýna Zemanová, i když pojede jako třiadvacítkářka s elitní kategorií. Michael Boroš byl desátý v minulém závodě Světového poháru, tak doufejme, že se tomu přinejmenším přiblíží. Nevíme tak úplně, co čekat od Zdeňka Štybara. Je to profesionál a určitě tam nechá všechno, ale musíme vzít v potaz i to, že se připravoval na nedávné mistrovství světa na silnici, pak rychle přeskočil na gravely, to jsou všechno pět šest hodin dlouhé závody, zatímco tady se pojede hodinu v úplně jiné intenzitě,“ doplňuje reprezentační trenér. České barvy může napříč kategoriemi hájit až 27 reprezentantů, otazník visel v posledních dnech nad účastí Šimona Vaníčka, který bojoval s virózou.

Tábor letos hostí závod světového poháru v cyklokorosu již poosmnácté a v roce 2024 se zde dokonce uskuteční mistrovství světa. „Považujeme to za takový malý zázrak, že se nám daří už tak dlouho hostit světovou krosovou elitu. Letošní závod bereme zároveň jako generálku na 3. a 4. února 2024, kdy uspořádáme mistrovství světa. Letos bylo nesmírně náročné závod uspořádat a splnit všechny závazky, které z toho plynou. I proto si moc vážíme toho, že se závodu zúčastní Zdeněk Štybar,“ zdůrazňuje předseda komise cyklokrosu Petr Balogh, který je zároveň ředitelem táborského závodu.

Nominace českého reprezentačního družstva:

Muži elite: Michael Boroš, Robert Hula, Jakub Říman, Zdeněk Štybar.

Muži do 23 let: Patrik Černý, Matyáš Fiala, Pavel Jindřich, Maximilian Kerl, Šimon Vaníček.

Junioři: Jakub Elbadri, Jan Faltýnek, David Friedel, František Hojka, Jan Janout, Václav Ježek, Jakub Kuba, Ondřej Novotný, Filip Samec, Pavel Šumpík.

Ženy elite a do 23 let: Kateřina Hladíková, Barbora Jeřábková, Tereza Vaníčková, Kristýna Zemanová.

Juniorky: Vanda Dlasková, Kateřina Douděrová, Eliška Hanáková, Karla Nováková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto cyklokros.cz

Štítky cyklokros, Tábor, světový pohár, závod, Štybar, cyklo, reprezentace, tým, Česko, Zdeněk Štybar, mistrovství světa, Michael Boroš, Petr Klouček, Kristýna Zemanová, Václav Ježek, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hvězdy světového cyklokrosu se představí na světovém poháru v Táboře. Pojede i Štybar  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.