Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Táboře zazářil stříbrný junior Ježek. Mezi dospělými dojel nejlépe devátý Boroš

V závodě světového poháru v cyklokrosu v Táboře se dnes představilo sedmadvacet českých reprezentantů. Pro nejlepší umístění si nakonec dojel v juniorském závodě Václav Ježek, když projel cílem na druhém místě. Mezi dospělými si vedl nejlépe devátý Michael Boroš, mezi ženami to byla debutující Kristýna Zemanová, která v Táboře dojela na čtrnáctá.

O jediné medailové umístění české reprezentace se v nedělním závodě světového poháru v cyklokrosu postaral junior Václav Ježek, který nakonec nestačil pouze na Francouze Léa Bisiauxe. „Byl to pro mě obrovský zážitek, slyšet to bušení diváků do bariér a jet si pro druhé místo. To je něco krásného,“ hodnotil po závodě Ježek, který si pro stříbro zasprintoval ze čtyřčlenné skupinky pronásledovatelů. Do první desítky se nakonec vešel ještě Pavel Šumpík, který skončil devátý. Mezi juniorkami se dařilo sedmnáctileté Vandě Dlaskové, která se navíc vrací do závodů po vážném zranění. Dcera bývalého úspěšného cyklokrosaře a současného reprezentačního asistenta Petra Dlaska prolétla cílem na desáté pozici s více než minutovou ztrátou na medaili. Zvítězila Nizozemka Lauren Molengraafová.

Mezi muži do 23 let byl nejlepším z Čechů šestnáctý Matyáš Fiala, na vítězného Thibaua Nyse ztratil dvě a půl minuty, devatenáctý skončil Pavel Jindřich. Syn legendy cyklokrosu Svena Nyse byl nejlepší z Belgičanů kteří obsadili první čtyři místa.

V odpoledním ženském závodě zvítězila Nizozemka Fem van Empelová. Ta vyhrála v Táboře už třetí závod v této sezoně. Debutující Kristýna Zemanová dojela čtrnáctá. „Je to pro mě docela velké a příjemné překvapení. Když se mě ptali před závodem na nějaké cíle, tak jsem si říkala, že bude super zopakovat zase tu dvacítku z minulého roku. Myslím, že konkurence je možná ještě o chlup větší než minulý rok. Patnáctku jsem brala jako něco neuvěřitelného, ale povedlo se. Nemám slov. A jsem ráda, že mi to takhle sedlo,“ radovala se v cíli Zemanová, která se nejlepších držela první třetinu závodu, kdy byla členkou vedoucí třináctky. Nakonec dojela s mankem necelých dvou minut na vítězku.

Nedělní program završil závod mužů, kde na nejlepší výsledek české seniorské reprezentace dosáhl devátý Michael Boroš„Jsem spokojený, dneska na víc rozhodně nebylo. Jsem rád, že to zas vyšlo na tu desítku. Byl to těžký závod, všichni jeli nadoraz. Je to pro mě důležitý výsledek pro motivaci do dalších závodů,“ okomentoval Boroš po závodě svůj výsledek. Stejně jako v úvodních dvou závodech v USA zvítězil Belgičan Eli Iserbyt. Úřadující šampion Světového poháru se dočkal na jihu Čech prvenství po třech druhých místech. Za ním skončil s odstupem pěti sekund Nizozemec Lars van der Haar. Třetí byl Belgičan Michael Vanthourenhout, který na vítěze ztratil 26 sekund. Boroš dojel se ztrátou minuty a pěti sekund.

Na startu se představil také trojnásobný mistr světa Zdeněk Štybar, který nakonec dojel sedmnáctý. Přitom právě na táborské trati získal před dvanácti lety svůj první titul světového šampiona. Štybar se nicméně ale již řadu let věnuje silniční cyklistice a v Táboře se na světovém poháru v cyklokrosu ukázal po dlouhých jedenácti letech. „Už start mě stál hrozně sil, abych se poposunul někam na patnácté, dvacáté místo,“ komentoval nevýhodnou startovní pozici šestatřicetiletý silničář, jenž se do terénu vrací už jen příležitostně. „Technika mi moc nejde, takže to nebyl žádný zázračný výsledek. Ale ohromně jsem si to užil a děkuju divákům. Měl jsem pocit, že už jsem tady na mistrovství světa a jedu o vítězství. Dodalo mi to obrovskou chuť a motivaci bojovat,“ vyprávěl. Štybar bude mimo jiné také tváří světového šampionátu, který se uskuteční v Táboře v roce 2024.

Ohodnoť článek

Štítky cyklokros, Tábor, světový pohár, závod, cyklistika, sport, Michael Boroš, Václav Ježek, Kristýna Zemanová, Zdeněk Štybar, Petr Dlask, Michael Vanthourenhout, Lauren Molengraaf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Táboře zazářil stříbrný junior Ježek. Mezi dospělými dojel nejlépe devátý Boroš  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.