Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bývalý ředitel Dynama Jiří Stiegler slaví osmdesátiny

Bývalý fotbalový gólman, rozhodčí, delegát a ředitel Dynama České Budějovice. Jiří Stiegler toho stihl během svého života spoustu. Velikán českého fotbalu slaví přesně dnes, tedy 23. ledna, kulaté 80. narozeniny. Rodákovi ze Strakonic, který na hřišti umravňoval třeba Laurenta Blanca, popřálo českobudějovické Dynamo všechno nejlepší.

Kde jen začít. Jiří Stiegler patří mezi naprosto stěžejní postavy českého fotbalu. Chytal v Dukle Písek, štěstí zkoušel také v Pardubicích nebo domovských Strakonicích. Jeho jméno z kronik fotbalu rozhodně vymazat nejde, hráčské výkony jsou ale v tomto případě až na druhé koleji. Stiegler postavil kariéru díky práci s píšťalkou.

Dnes přesně 80letý pán působí nenápadným dojmem, faktem ale je, že na hřišti budil neskutečný respekt. V československé nejvyšší soutěži prožil jako rozhodčí debut na začátku září roku 1980, kdy hrála Slavia Praha proti Plastice Nitra. Stiegler mohl být spokojený, rozdal jednu žlutou kartu, nařídil jednu penaltu a zápas skončil 1:0 ve prospěch klubu z Vršovic.

Od té doby Stiegler odsoudcoval v lize další 144 zápasů, rozdal celkem 321 žlutých karet, třináctkrát tahal z kapsy kartu červenou. Zajímavý je také údaj o počtu penalt, těch bylo v zápasech, ve kterých byl hlavním rozhodčím Stiegler, přesně 51. Nejčastěji chodil pískat na Spartu, Bohemku a Slavii, českobudějovické Dynamo mu vešlo do cesty jen jednou. I tady je ale statistika slušná, jeden zápas, jedno vítězství.

Kromě zápasů na českých trávnících ale Stiegler prorazil i jako mezinárodní sudí. Mezi hlavní aktéry se dostal při soubojích Poháru mistrů evropských zemí, Poháru vítězů pohárů nebo Poháru UEFA. Střihl si ale také zápas kvalifikace o mistrovství světa 1990, na který velice rád vzpomíná. Laurent Blanc, Jean-Pierre Papin, k tomu trenér Michel Platini. Utkání Skotska s Francií v glasgowském Hampden Parku, do kterého se tehdy natěsnalo přes 80 tisíc lidí, představuje vrchol kariéry.

„Tenkrát si něco takového nikdo neuměl představit a i já jsem měl husí kůži. Takové vyspělé obecenstvo jsem ale nezažil. Za celý zápas nespadla na hřiště jediná konfeta, natož prskavka. Všichni diváci devadesát minut fandili a zpívali,“ prozradil Stiegler v roce 2013 při předávání ceny Václava Jíry.

Cenu Václava Jíry dostal Stiegler před devíti lety za celoživotní přínos českému fotbalu. Není divu, sudí, později delegát nebo v letech 2001 až 2003 ředitel Českých Budějovic, byl na hřišti i mimo něj velikou osobností. A stále je. Dynamo České Budějovice mu k 80. narozeninám popřálo přes klubový web všechno nejlepší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SK Dynamo České Budějovice

Štítky dynamo, fotbal, budějovice, výroční, narozeniny, Jiří Stiegler, SK Dynamo České Budějovice, Laurent Blanc, Strakonice, SK Slavia Praha, FK Dukla Praha, FK Pardubice, HK Nitra, Mistrovství světa ve fotbale

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý ředitel Dynama Jiří Stiegler slaví osmdesátiny  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.