Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Téměř dvacet klubů z jihu Čech se dohodlo na spolupráci. Chtějí posunout výchovu mládeže

Komunikace, výměna zkušeností i společné akce. To jsou jen některé základní prvky, které mají spojovat jihočeské fotbalové kluby. Ty se dohodly na spolupráci při výchově mládeže. Projekt zastřešuje akademie českobudějovického Dynama, za kterou mají jít i finanční náklady.

Za iniciativou stojí aktivita akademie Dynama v čele s trenéry Pavlem Houzimem a Rostislavem Helštýnem, šéftrenérem přípravek SK Dynamo České Budějovice, který spolupráci koordinuje.

Nyní se se ke spolupráci hlásí 19 klubů z Českobudějovicka a okolí. Dohoda mezi zástupci týmů není zavazující. „Jedinou podmínkou účasti je aktivita a iniciativa zúčastněných. Jedním z cílů je otevřená, férová komunikace mezi zúčastněnými trenéry a kluby. Primárně jsou veškeré společné aktivity zacíleny na kategorie přípravek a mladších žáků, nicméně je-li zájem také ze starších kategorií, jsme za to v Dynamu rádi a rádi klubům vyhovíme,“ popisuje Helštýn.

Projekt má pomoci mladým fotbalistům, trenérům a rodičům. Pro kluby je motivací, že i v nižších soutěžích mohou fotbal dělat kvalitněji. Veškeré náklady na vzdělávání, cestovné, společné akce, akce pro rodiče, čas a know-how lektorů financuje akademie Dynama.

Trenéři mají spolupracovat a předávat si zkušenosti

Děti mají za sebou trénink na hlavním stadionu Dynama, prohlídku zázemí, brankářské tréninky i možnost účastnit se turnajů v nafukovací hale na Složišti. Základ má tvořit komunikace, vzájemná inspirace, otevřenost a práce s přesahem do rodin, aby se mladí fotbalisté mohli rozvíjet. „Jde nám o to vytvořit oboustranně výhodný proces, z něhož těží obě strany, a který pozitivně ovlivňuje vztahy mezi lidmi, kteří s dětmi v regionu pracují,“ uvádí Helštýn.

Díky spolupráci by měli v regionu působit zkušenější a vzdělanější trenéři. Aby se tak stalo, tak spolu kluby i jejich zástupci musí komunikovat a společně růst. „Možností, které spolupráce nabízí stále přibývá a věřím, že tento způsob a kooperace všech klubů je užitečný pro celý region,“ tvrdí Vít Slepička z SK Čtyři Dvory.

„Spolupráci jsme navázali na podzim. Zúčastnili jsme se ukázkového tréninku v Ševětíně, který byl pro nás začínající trenéry hodně přínosný. Několik hráčů mělo už také možnost zatrénovat si s Dynamem,“ hodnotí Lukáš Stoklasa z týnské Olympie.

Když se budou zlepšovat trenéři, pocítí to i děti

„Celkově spolupráce obnáší hodně energie a času a my si toho velmi vážíme. Když se my trenéři budeme zlepšovat, můžeme to očekávat i od dětí,“ zmiňuje Boris Simić, někdejší obránce Dynama, který se stará o mládež v Malši Roudné.

Do projektu se zapojil i FK Protivín. „Pro mě znamená vznik tohoto projektu revoluční myšlenku, jak zkvalitnit výchovu mladých fotbalistů v našem kraji. Věřím, že z toho dříve či později budou profitovat všichni,“ podotkl protivínský Marek Hanus. „Za nás je velmi důležité, že se Dynamo v práci s mládeží "otevřelo" ostatním klubům z regionu a vnímají je jako partnery,“ přidává David Štojdl ze Spartaku Trhové Sviny.

Kluby zapojené do spolupráce. 

Dynamo je v kraji lídrem a chce se výrazně podílet na výchově mládeže. „V jižních Čechách je to právě Dynamo, kdo by mělo vést jakoukoliv spolupráci s menšími kluby ku prospěchu všech, kteří o to mají zájem. Pochopilo, že jakákoliv pomoc či rada se jim v budoucnu vrátí v podobě dobře vychovaných mladých fotbalistů, kteří budou jistě rádi za jakýkoliv odrazový můstek do velkého fotbalu, třeba i přes Dynamo,“ dodává Ondřej Lacko ze Slavie České Budějovice. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky fotbal, jižní čechy, spolupráce, kluby, dynamo, mládež, výchova, Česko, trenér, projekt, fotbalista, SK Dynamo České Budějovice, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř dvacet klubů z jihu Čech se dohodlo na spolupráci. Chtějí posunout výchovu mládeže  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.