Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hřiště je v tomhle věku větší. Na první zápas za Dynamo nezapomenu, vypráví oslavenec Poborský

Radost z fotbalu rozdával fanouškům mimo jiné v dresu Manchesteru United, Lazia Řím, pražské Sparty či českobudějovického Dynama. Bývalý fotbalový reprezentant a Jihočech Karel Poborský dnes slaví 50. narozeniny. V rozhovoru pro Budějckou Drbnu vzpomíná na debut v černobílém dresu, ohlíží se za kandidaturou na post šéfa tuzemského fotbalu a kromě jiného hodnotí nedávné dění v Dynamu.

Budete dnes slavit 50. narozeniny?
Moc to nedramatizuji. Jsme teď s rodinou v zahraničí na horách, takže to tady oslavíme, ale pro mě osobně je to spíše číslo.

Na sociálních sítích vám popřál mimo jiné Manchester United. Určitě se přidala i řada dalších gratulantů.
Bylo toho hodně – Manchester United, Benfica, Sparta nebo Budějovice. Ozvali se i bývalí spoluhráči včetně celé 96ky. Celý den mi chodí spousta blahopřání. Je moc hezké, že si lidé vzpomenou.

Jste ten typ člověka, který by hodně vzpomínal na úspěšnou fotbalovou kariéru?
Musím říct, že nejsem. Žiju dneškem. Myslím si, že je lepší žít ze dne na den. Nerozplývám se nad tím, co se stalo v minulosti.

O jednu vzpomínku bych vás ale přece jen požádal. Hodně se dnes rekapitulují vaše úspěchy v zahraničí či reprezentaci, ale máte v hlavě nějaký silný moment spojený s českobudějovickým Dynamem?
Úplně první zápas. Bylo mi 17 let a hráli jsme tehdy ve druhé lize proti Teplicím. Střídal jsem asi na posledních 20 minut. Byl jsem ještě ve škole a druhý den jsem šel do práce, kde jsem byl mezi chlapama za strašnýho borce, protože spousta z nich byla na tribuně. Tohle utkání se mi z paměti nevymazalo. Asi to je tím, že to bylo to první.

Bylo tehdy běžné, že příležitost dostali takhle mladí hráči?
Měl jsem tehdy štěstí na pana Kotrbu (Jiří Kotrba, pozn. red.), který trénoval A tým. V tom zápase jsem střídal já a Petr Luksch, což byl stejně starý kluk. Byli tam i další mladí hráči a trenér byl ochotný nás podržet. Kéž by se tak chovalo více trenérů.

Myslíte si, že by v současné době měli mladí hráči dostat více herního prostoru v lize?
Pokud mají odpovídající kvalitu, tak nevidím důvod, proč by příležitost neměli dostat. Musí si ji ale zasloužit, pokud ukáží kvalitu, odhodlání a vůli se zlepšovat. Když šanci nedostanou, tak jsme o ně přišli.

Vy pocházíte z Třeboně. Máte čas na sledování fotbalového dění na jihu Čech?
Samozřejmě to sleduji, a to nejen jako šéf akademií, protože jedna je právě v Českých Budějovicích. Sleduji také Dynamo a trenéra Davida Horejše, který si vede opravdu skvěle. Pozoruji také to, jakou fází Dynamo prochází. Je to takové sebehledání. Jsem moc zvědavý, kam bude klub směřovat, protože kotrmelců bylo za poslední týdny a měsíce hodně. Přál bych Dynamu i fanouškům, aby se vše ustálilo a fotbal se tam hrál minimálně tak kvalitně jako v uplynulých letech.

Máte pocit, že se klub vydává správnou cestou? Sám jste tam působil jako hráč i manažer.
Informace, které mám k dispozici, čerpám z médií. Musím říct, že to na mě úplně dobrý dojem nedělá, protože těch kotrmelců je strašně moc. Přál bych si, aby si to sedlo a ustálilo. Přeji Dynamu, aby si klub určil jasnou cestu, které se bude držet. To se pak odrazí i na výkonech.

Fotbal jste zdaleka neopustil. Jak si užíváte roli fotbalového experta při živých přenosech?
Nevím, jestli to slovo expert není moc silné. Ve fotbale jsem toho ale prožil hodně, a tak je pro lidi možná zajímavé, když o tom mluvím. Fotbal mě poslední dobou začal hodně bavit. Cestuji do Manchesteru, chodím na nejrůznější charitativní akce, rád zajdu do studií a poslední dobou si to všechno užívám. Teď jsem komentoval nároďák, což bohužel nebylo moc veselé.

Máte za sebou kandidaturu na post předsedy fotbalové asociace. Určitě se tedy chcete angažovat i nadále.
Díky tomu, že jsem ředitel Oddělení Elitní mládeže, tak se snažím fotbal dál posouvat. Jsem v něm aktivní a vždy rád budu. Ve volbách jsem prohrál o pět hlasů, ale odešel jsem se vztyčenou hlavou. Lidem jsem řekl, kdo jsem, nebo co chci dělat. Výsledky mi ukázaly, že to je správná cesta. Prošel jsem volbami férově a řada lidí včetně těch, kteří mě nevolili, se se mnou potkávají a fotbal řešíme. Když to půjde, rád se budu angažovat dál, pokud to bude ku prospěchu věci. Kandidatura mě obohatila, i když konec nebyl vítězný.

Bavili jsme se o fotbalových aktivitách mimo hřiště, ale chodíte si ještě zahrát?
Chodím pořád. Je mi 50, takže je hřiště tak nějak čím dál větší, ale teď v červnu máme třeba v Manchesteru charitativní zápas legend proti Liverpoolu. V létě budu chodit na zápasy s 96kou. Snažím se dál sportovat, dokud mi to zdraví dovolí.

Máte čas se vracet na jih Čech?
Jezdím tam za rodiči a sourozenci, které mám v Třeboni. Občas tam jedem na víkend. Zároveň se vracím do akademie v Českých Budějovicích. Už jsem tam ale spíš jako host, doma jsem v Praze.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK / Vostárek Josef

Štítky Karel Poborský, narozeniny, fotbal, rozhovor, výročí, SK Dynamo České Budějovice, Manchester United FC, AC Sparta Praha, SS Lazio, Drbna.cz, trenér, Jiří Kotrba, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hřiště je v tomhle věku větší. Na první zápas za Dynamo nezapomenu, vypráví oslavenec Poborský  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.