Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Trenéři jsou bez výplat, Jihočeský kraj proto nebude financovat akademii. Majitel Dynama situaci řeší

Mimo jiné kvůli zpožděným výplatám nebude Jihočeský kraj poskytovat finance fotbalové mládežnické akademii Dynama České Budějovice. Hejtman Martin Kuba (ODS) vzkázal, že chce mít kraj v dozorčí radě svého zástupce, aby bylo možné efektivně kontrolovat peníze, které do akademie směřují. Majitel fotbalového klubu Vladimír Koubek reagoval, že situaci řeší a situace ho trápí.

Do dění v akademii se hejtman Martin Kuba pustil na svém facebookovém profilu. Reagoval na to, že trenéři od začátku roku nemají zaplacené výplaty. To si podle svých slov ověřil a považuje to za nepřijatelné. 

„Financování akademie probíhá v naprosté většině z veřejných peněz a významný podíl na tom má Jihočeský kraj. Většina trenérů jsou mladí lidé, kteří mají své rodiny a potřebují je nějak živit,“ vzkázal. 

Hejtman chce zástupce v dozorčí radě

Akademii poskytují finanční prostředky Jihočeský kraj, město České Budějovice, Fotbalová asociace České republiky, a také rodiče či sponzoři. Zatímco prvoligový klub je akciovou společností, SK Dynamo České Budějovice akademie je vedena jako zapsaný spolek. Podle Kuby ji ale klub velmi úzce řídí, což chce změnit. 

„Jasně říkám, že kraj tam už neposkytne další dotační prostředky do doby, než bude mít svého zástupce v dozorčí radě a bude moci finance efektivně kontrolovat. Tento postup chci koordinovat s městem a s primátorem jsme se shodli na tom, že i město by mělo mít zastoupení v orgánech Akademie. Historicky to bohužel nebylo, ale je to velmi důležité zvlášť u Akademií, které jsou vázány na profesionální kluby,“ uvedl Kuba. 

Odmítl, aby od zástupců Dynama zaznívalo, že bude nutné navýšit členské příspěvky pro děti. V případě účelného hospodaření to podle něj nebude nutné. „A poslední podmínkou pro financování Akademie ze strany kraje bude, aby peníze z prodeje hráče, který byl vychován s velkou podporou veřejných prostředků všech Jihočechů a přichází do profesionálních týmů, se z velké části vracely do podpory dalších mladých hráčů. Tam patří a odmítám, aby končily na platech hráčů v A týmech jako akciových společnostech nebo u agentů, kteří s hráči obchodují jako se zbožím,“ dodal hejtman.

Budějcká Drbna požádala o vyjádření majitele Dynama Vladimíra Koubka. Ten popsal události spojené s akademií z posledních týdnů. „Chci k tomu říct, že jsme museli vracet krajskou dotaci z jednoho projektu na Složiště, který jsem zdědil. Vratka té dotace, abych neohrozil jiné peníze, tak to jsem vracel ze svých peněz. To znamená, že jsem do akademie půjčil peníze a šlo o 1,5 milionu korun,“ uvedl. 

Podpora přípravy projektu modernizace Složiště prozatím skončila. Kraj a město teď řeší společný postup v této investici, která může vyjít na stovky milionů korun. Peníze bylo nutné vrátit, protože Dynamo podle Kuby opakovaně nedodrželo některé termíny. 

Akademii chybí miliony korun

Vladimír Koubek zároveň řekl, že na prosincovém krajském zastupitelstvu hejtmana Kubu uctivě prosil, aby uplatnil svůj vliv a pomohl zachovat reklamní spolupráci se společností ČEZ. Ta pravidelně věnovala částku 2,8 milionu korun. „Minulý týden jsem se dozvěděl, že ve spolupráci s akademií nebude pokračovat společnost FCC,“ řekl Koubek s tím, že tato firma dávala pravidelně 1,2 milionu. 

„Obdrželi jsme nějaké finanční prostředky od magistrátu, ale ty bohužel šly na účet akademie vedený ve Sberbank. Zatím se nám nepodařilo ty prostředky získat,“ zmínil majitel Dynama. Akademii tak nyní podle něj chybí sedm až osm milionů korun. 

„Usiluji o to, abych to zlepšil. Když to půjde dobře, zítra bych mohl podepsat sponzorskou smlouvu. Trenéři nemají výplaty za leden a únor, to mohu potvrdit. Teď se snažím získat nějaké sponzorské prostředky tak, abych co nejrychleji mohl dořešit platy trenérů, což mě samozřejmě trápí,“ sdělil Koubek. Ten podle svých slov uložil vedení akademie, aby vykrylo ze zbytků peněz výplaty těm, kteří mají práci v areálu Složiště jako jediný příjem. Zároveň se podle svých slov snaží nastavit rozumný rozpočet a šetřit, co se dá. 

„Výplaty dlužíme, ale doufáme, že příští týden to dáme do základního pořádku. Dělám vše pro to, abych situaci zvládl,“ vzkázal majitel klubu. 

Budějcká Drbna požádala o vyjádření také primátora Českých Budějovic Jiřího Svobodu (ANO), jelikož i město do spolku posílá miliony korun. „Jsme v kontaktu s krajem a společně to budeme řešit. My své podmínky plníme. Nemůžeme tomu samozřejmě nechat volný průběh. V tuhle chvíli se to těžko hodnotí, ale řešíme to,“ sdělil. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dominik Svoboda

Štítky dynamo, České Budějovice, akademie, fotbal, Jihočeský kraj, město, hejtman, primátor, koubek, peníze, Martin Kuba, dozorčí rada, SK Dynamo České Budějovice, ODS, Kuba, trenér, Jiří Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trenéři jsou bez výplat, Jihočeský kraj proto nebude financovat akademii. Majitel Dynama situaci řeší  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.