Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dynamo s Boleslaví úvodní bitvu prohrálo

Česká nejvyšší fotbalová soutěž dokráčela do své druhé fáze. Dynamo si výkony v základní části FORTUNA:LIGY zajistilo místenku ve skupině o umístění a stejně jako v sezoně 2019/20 ji v semifinále čekal dvojzápas s Mladou Boleslaví. Jihočeši před dvěma lety prohráli oba zápasy a vypadli, o motivaci je tak letos z jejich strany postaráno. První část mise ale České Budějovice nezvládly, s „Bolkou“ doma na Střeleckém ostrově prohrály 2:3 a v odvetě v Lokotrans aréně tak budou muset dohánět manko.

Totožná situace jako před dvěma lety nastala z pohledu Dynama a Mladé Boleslavi v nástavbové části letošního ročníku FORTUNA:LIGY. Skupina o umístění nesla v sezoně 2019/20 název „play off o Evropskou ligu“ a cesta Českých Budějovic skončila už v semifinále. Letos se nehraje o postup do evropských pohárů, ale o finanční prémii jednoho milionu korun. Podle toho, jak začal první souboj, který hostil Střelecký ostrov, to vypadalo, že o něj usiluje o něco více domácí Dynamo. Během první minut drželo balon ve své moci, kombinovalo a snažilo se tlačit na soupeřovu polovinu. První výraznější šanci přihlíželi diváci na začátku 11. minuty, kdy zpoza vápna napřáhl českobudějovický nejlepší kanonýr Michal Škoda. Jeho projektil jen těsně minul pravou tyč brankáře Šedy. Do hry se postupně začala dostávat také hostující Boleslav a hned ve 13. minutě svou šanci, navíc celkově první střelu na branku v zápase, přetavila ve vedoucí gól. Na konci akce byl pohotový David Douděra, jehož zásluhou Boleslav vedla 1:0.

Kdokoliv na Střeleckém ostrově čekal, že Dynamo po inkasovaném gólu nasměruje všechny síly zpátky do útoku, musel být zklamaný. Do tlaku šel opět tým z města Škodovky, střílel, hrozil v bezprostřední blízkosti pokutového území domácích a za pár minut nastartoval oslavy v sektoru hostí znovu. David Douděra tentokrát nezakončoval z malého vápna, ale do sítě zapadla jeho dalekonosná rána. Po 17 minutách vedla Boleslav už 2:0. České Budějovice se vzdát nechtěly, nakopla je povedená série přihrávek i pohled na světelnou tabuli. Nicolas Penner, debutant v základní sestavě Dynama, nejprve selhal, pak ale z téměř 30 metrů napřáhl po Mihálikově přihrávce Patrik Čavoš a snížil na 1:2. Střelecký ostrov tak dostál svému názvu, v 19. minutě už fanoušci viděli celkově třetí gól zápasu.

Dynamo s Boleslaví úvodní bitvu prohrálo

Pondělí, 25. dubna 2022, 12:40

Dynamo s Boleslaví úvodní bitvu prohrálo
Dynamo s Boleslaví úvodní bitvu prohrálo

Na jihu Čech se odehrávala parádní bitva. O závary před svatyní Českých Budějovic se postaraly dvě nebezpečné střely, jednu naštěstí pro Dynamo vyrazil brankář Vorel mimo a ta druhá letěla vedle. Mezi tři tyče se nevešla ani obrovská šance na druhé straně. Aktivní Valenta se ve 35. minutě probil na pravé straně přes boleslavského obránce, nebezpečně nacentroval na Michala Škodu, jihočeský střelec ale ve skluzu přestřelil a vyrovnání se tak nekonalo. Na druhé straně naopak Boleslav další příležitostí ve 41. minutě nepohrdla. Tomáš Ladra se po přiťuknutí od Hlavatého ocitl tváří v tvář před brankářem Dynama a nemýlil se. „Bolka“ vedla znovu o dva góly, přesněji 3:1. S tímto výsledkem nakonec odcházely oba týmy také do kabin, v první půli padly čtyři branky, tři do zapadly do sítě Dynama, jedna do té boleslavské.

Když zvládl dát v prvním poločase tři góly jeden tým, proč by se to nemohlo ve druhém dějství podařit tomu druhému. S tímto mottem vstupovaly České Budějovice na hřiště po restartu zápasu. Snahu Dynama o vyrovnání měly posílit také dvě změny v sestavě, kouč David Horejš poslal do hry Jakuba Hora a Patrika Brandnera. Byla to ale spíše Boleslav, která vstoupila do druhých 45 minut lépe. Hned zkraje půle letěl do vápna Dynama prudký centr, pak musel únik hostů hasit až brankář Vojtěch Vorel. Gólem zaváněla také situace z 51. minuty u brány Boleslavi. Michal Škoda se dostal do slibného prostoru, ze kterého přehodil gólmana Šedu, k jeho smůle ale proletěl míč opět vedle. To samé se dá říct také o střele mladoboleslavského Lukáše Maška, kterou sledovali diváci v průběhu následujících několika desítek vteřin.

Highlightem prvního poločasu byly góly, z toho druhého se v úvodní čtvrt hodině stala taktická bitva. Boleslav kontrolovala výsledek, pomalejší kombinace Dynama k další korigující brance nevedla. Kýžený efekt přines až rohový kop v 73. minutě. Na ten si naskočil Emmanuel Tolno a České Budějovice díky němu znovu prohrávaly už jen o jeden gól. Domácím vlila branka krev dožil, najednou to byli oni, kdo diktoval tempo zápasu. Střelecký ostrov se v 87. minutě už, už zvedal ze sedadel. Dobrou střelu vyslal do Šedova prostoru Havel, brankář Boleslavi ale vytasil skvělý zákrok. Snaha Českých Budějovic o vyrovnání se nakonec s úspěchem nepotkala, Čavoš mířil hlavou vedle, s úspěchem se nepotkala ani žádná příležitost, kterou hasil Šeda až na brankové čáře. Hosté z Mladé Boleslavi tak budou v odvetě hájit náskok, který jim přineslo těsné vítězství 3:2.

SK Dynamo - Boleslav 2:3 (1:3)

Branky: 19. Čavoš, 73. Tolno – 13. a 17. Douděra, 41. Ladra, Žluté karty: Čolić - Milan Škoda, Rozhodčí: Batík – Podaný, Dohnálek, Diváci: 2125

Dynamo: Vorel – Čolić, Havel, Králik (C), Novák (46. Brandner) – Čavoš, Valenta (84. Hák) – Van Buren, Michal Škoda (64. Hais), Penner (31. Tolno) – Mihálik (46. Hora).

Boleslav: Šeda – Šimek, Karafiát, Suchý (C) – Douděra (74. Skalák), Mašek (64. Dancák), Smrž, Hlavatý (46. Milan Škoda), Pech – Ewerton (91. Rolinek), Ladra (74. Mužík).

Ohlasy trenérů

David Horejš (trenér Dynama): „Prvních 30 minut z naší strany nebylo dobrých. Na některých hráčích byla vidět obrovská nervozita, z toho pramenily chyby. Týmu pomohla střídání a jsem rád, že to kluci nevzdali. Druhý poločas byl velice dobrý, sahali jsme po bodu, Šeda ale dvěma zázračnými zákroky Boleslav podržel. Je to o gól, je to otevřené.“

Pavel Hoftych (trenér Boleslavi): „Myslím si, že to bylo to zajímavé utkání pro diváky, padlo hodně branek, byly tam emotivní situace. V prvním poločase jsme dali tři krásné branky, dostali jednu lacinou, ve druhém poločase to byly zase České Budějovice, které byly nepříjemnější a nebezpečnější. V závěru nás podržel brankář Šeda.“

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky Dynamo, fotbal, prohra, Boleslav, fortuna liga, výsledek, bitva, SK Dynamo České Budějovice, FK Mladá Boleslav, Střelecký ostrov, 1. česká fotbalová liga, Michal Škoda, David Douděra, Patrik Čavoš, Tomáš Ladra, Vojtěch Vorel, trenér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dynamo s Boleslaví úvodní bitvu prohrálo  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.