Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Náklady na provoz sportovních akademií rostou, město více peněz nepošle

Vyšší náklady mají v současné době také akademie sportovních klubů. O mimořádný příspěvek proto v Českých Budějovicích žádali zástupci Jihostroje a Dynama. Radní však včera nedoporučili zastupitelům návrh schválit. Náklady rostou i městu, vzkázal primátor Jiří Svoboda (ANO).

Na programu jednání rady se v pondělí objevily dvě žádosti o mimořádný finanční příspěvek, který by posloužil k pokrytí zvýšených provozních nákladů volejbalové a fotbalové akademie. V prvním případě jde o Jihostroj, druhý návrh se týká akademie českobudějovického Dynama. 

Radní města návrh vzali na vědomí. „Nenašel se dostatečný počet hlasů pro to, abychom to většinou podpořili,“ řekl dnes na tiskové konferenci na dotaz Budějcké Drbny primátor Jiří Svoboda (ANO).

Materiál nyní budou projednávat zastupitelé, kterým rada nedoporučila žádost schválit. „To zdůvodnění je vysoké náklady, které kluby mají. Město má také vysoké náklady a nemáme si kde požádat,“ řekl primátor. Podle něj se obě žádosti týkaly v součtu stovek tisíc korun.

Redakce se s dotazem obrátila také na samotné akademie. Volejbalový klub žádost podával v návaznosti na úspěchy mládeže. „Myslíme tím účast našich hráček a hráčů v soupiskách juniorských reprezentací a výsledky, kterých se dosáhlo v předchozí sezoně,“ uvedl generální manažer českobudějovického Jihostroje Robert Mifka

Peníze by zamířily na dopravu či stravování

Připomněl také, že se žádost odvolávala na velký zájem o členství v akademii, kde nyní působí přes 300 dětí v nejrůznějších kategoriích. „Hrajeme celostání soutěže a jezdíme po celé republice. Zajišťujeme ubytování či stravování. Nyní jsme byli nuceni po dlouhé době navýšit příspěvky a bohužel se dostáváme do obtížné situace. Pro nadcházející sezonu jde o částku výrazně převyšující jeden milion korun,“ vysvětlil Mifka. 

Zároveň přidal, že klub nechce snižovat počet děti či omezovat kvalitu a rozsah služeb, které nabízí. V kontextu úspěchů a vyšších nákladů proto žádal o 600 tisíc korun. Peníze by podle Mifky nešly na navýšení mezd, ale pokryly by náklady spojené s dopravou, stravováním či pronájmy. Kromě dotačních peněz se volejbalový klub snaží získat finance také ze soukromého sektoru, i řada firem ale v současné době šetří.

Ředitel akademie Dynama Petr Benát ocenil dosavadní podporu ze strany města. Klub o mimořádný příspěvek žádal kvůli vyšším nákladům, v akademii je nyní celkem 19 kategorií. „Věříme v budoucí podporu ze strany města směrem ke všem klubům,“ přidal Benát. Bližší podrobnosti k žádosti komentovat nechtěl. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky České Budějovice, sport, kluby, akademie, finance, peníze, žádost, město jihostroj, dynamo, fotbal, volejbal, Jihostroj, Jiří Svoboda, primátor, ANO 2011, Robert Mifka, Petr Benát, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náklady na provoz sportovních akademií rostou, město více peněz nepošle  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.