Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Čeští fotbalisté do 21 let remizovali s Islandem a postoupili na mistrovství Evropy

Čeští fotbalisté do 21 let postoupili na mistrovství Evropy 2023. Po páteční úvodní výhře 2:1 na hřišti soupeře remizovali v domácí barážové odvetě v Českých Budějovicích s Islandem bez branek. "Lvíčata" se kvalifikovala na druhý evropský šampionát za sebou a celkově devátý v samostatné historii.

První poločas nabídl jedinou vážnější příležitost. V 21. minutě nacentroval Gabriel do vápna na Sejka, jehož pohotová rána skončila vedle. Hosté gólmana Kováře za celé úvodní dějství vůbec neohrozili.

Zatímco první poločas patřil českému týmu, ve druhém se více prosazovali hosté z Islandu. V 56. minutě Baldurssonovu střelu z hranice vápna vyrazil Kovář nad. Vzápětí Thorhallsson zpoza šestnáctky těsně minul. Na opačné straně Červův dalekonosný pokus vytáhl brankář Valdimarsson.

Z Islandu na jih Čech. Rádi se sem vracíme, říká Žambůrek před klíčovým zápasem

V Reykjavíku porazili Island a vydali se na dlouhou cestu směr jižní Čechy. Česká fotbalové reprezentace do 21 let dorazila o víkendu do Hluboké nad Vltavou, kde se připravuje na klíčové barážové utkání. Postupující si zajistí účast na evropském...

 

Poté dal o sobě znovu vědět soupeř, jenže Óskarsson zblízka hlavičkoval nad a Thordarsonovu střelu z otočky vyrazil Kovář. V 83. minutě si Valdimarsson poradil s Červovou dělovku po rohovém kopu.

V úvodní minutě nastavení předvedl zákrok zápasu Kovář, který reflexivně zastavil Fridrikssonovu střelu zblízka z voleje. Ten samý hráč Islandu byl poté v páté minutě nastavení vyloučen za úder loktem.

Český tým do 21 let tak v Budějovicích před více než 5 700 fanoušky vybojoval postup na evropský šampionát. Reprezentace odehrála během kvalifikace na jihu Čech utkání se Slovinskem, Kosovem, Albánií, Anglií a Islandem. „Je to tu pro nás velká výhoda, cítíme tu obrovskou podporu, která se postupem času navyšovala. Když to srovnáme s Islandem, je to úplně něco jiného, tam přišlo jen pár lidí. Tady jsme doma, všichni to cítíme i kluci," řekl včera na tiskové konferenci trenér Jan Suchopárek.

Na závěrečný turnaj postoupilo přímo devět vítězů skupin, s nimi Švýcarsko jako nejlepší celek z druhých míst a automaticky měly účast jistou pořadatelské země Gruzie a Rumunsko. Zbylí čtyři účastníci jsou z baráže. Složení skupin závěrečného turnaje určí los v Bukurešti 18. října.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky Sport, fotbal, jednadvacítka, Evropa, kvalifikace, play off, ČR, Island, SK Dynamo České Budějovice, fotbalista, FC Steaua București, Jan Suchopárek, Švýcarsko, Česko, Albánie, Rumunsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští fotbalisté do 21 let remizovali s Islandem a postoupili na mistrovství Evropy  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.