Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Fandou Motoru jsem odmalička, říká fotbalista Jan Koller. K hokeji má blízko i dnes

Jméno Jana Kollera si většina sportovních nadšenců spojí se zahraničními fotbalovými angažmá v Andrelechtu, Dortmundu nebo Monaku. Jen málokdo ale tuší, že dvoumetrový čahoun patří mezi věrné fanoušky hokejového Motoru. Jak to vlastně má s hokejem a co ho dovedlo na jih Čech prozradil v rozhovoru pro klubový web Motoru.

Jihočeský začátek Jana Kollera
Narodil se 30. 3. 1973 ve Smetanově Lhotě. S fotbalem začínal jako dítě na místním hřišti, kde vzhledem k fyzickým parametrům často zůstával v brance. Stejný post okusil také v dorosteneckém věku, do divizního ZVZ Milevsko však přestoupil už jako útočník. Po vyučení nastoupil do pracovního poměru a na zářivou kariéru neměl ani pomyšlení. Do velkého fotbalu se dostal až ve svých 21 letech, kdy přestoupil do pražské Sparty. 

„Fandou Motoru jsem byl odmalička. Bylo to tím, že jsem vyrůstal v jižních Čechách a hokej, to byl prostě jedině Motor České Budějovice,“ říká Jan Koller pro klubový web. Ten začínal s fotbalem v pěti letech ve Smetanově Lhotě na Písecku a později hájil barvy Milevska. K hokeji měl ale vždy blízko.

„Do Budějovic jsem se na hokej nedostával. Pamatuju si z dětství na jednu návštěvu, byl to pro mě tehdy neskutečný zážitek a splněný dětský sen, i díky atmosféře na stadionu. Na Motor jsem se pak na stadion dostal až teď v dospělosti,“ doplnil. Podle svých slov se byl podívat v loňské sezoně na první ligu. „Teď jsem se chystal na po dlouhé době extraligový Motor, ale v úvodu sezóny jsem to nestihl. Tak doufám, že nejen mně, ale všem fanouškům Motoru se to v této sezóně ještě poštěstí, a to co nejdříve,“ shrnul Koller.

A jako správný fanoušek má několik oblíbenců, kteří oblékali dres Motoru. „Hlavně Jirka Lála, to pro mě byla největší klubová ikona. Tomu jsem hodně fandil a nakonec jsme se potkali v životě i osobně, to byla velká čest. Poté Vladimír Caldr. Vzpomínám také, jak za Budějovice chytal Petr Bříza,“ vyjmenoval. Sám by se popsal jako průměrný amatérský hokejista.

„Jsem spíš bojovník, to co moji hru charakterizovalo ve fotbale, tak to mám i v hokeji. Technika bruslení u mě moc velká zrovna není, ale zase nic nevypustím. Snažím se jít i do kombinace, hraju levého útočníka. V HWB patřím k horším hokejistům, tam je to pro mě mezi bývalými hokejisty náročnější. Ale třeba když hraju s fotbalisty, tak mezi nimi se cítím lépe, něco si už můžu dovolit a nějaký gól dám,“ uzavřel Jan Koller.

Rodák ze Smetanovy Lhoty se může chlubit vítězstvím titulu v Bundeslize či dvěma výhrami belgické nejvyšší soutěže. Na domácí scéně v dresu Sparty získal trofej pro mistra a vítěze poháru. Za fotbalovou reprezentaci nastřílel v jednadevadesáti utkáních 55 gólů, což z něj dělá nejlepšího střelce fotbalové reprezentace. Teď je také členem fotbalové Síně slávy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HC Motor České Budějovice | Zdroj HC Motor České Budějovice

Štítky HC Motor, hokej, fotbal, Jan Koller, sport, Madeta Motor České Budějovice, Borussia Dortmund, Česko, Monako, Smetanova Lhota, AC Sparta Praha, hokejista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fandou Motoru jsem odmalička, říká fotbalista Jan Koller. K hokeji má blízko i dnes  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.