Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Modrého asistent Roman Fousek: Je to pro mě v trenérské kariéře posun a velká výzva

Sedmačtyřicetiletý trenér Roman Fousek bude v nadcházejí sezóně plnit roli asistenta hlavního kouče Jaroslava Modrého. Dosud působil v klubu u mládeže. Co má v kariéře za sebou a s čím přichází k A týmu Madety Motor?

Jak se těšíte na práci asistenta u A týmu extraligového Motoru?
Jsem v první řadě rád, že jsem tuto možnost od vedení klubu, potažmo požehnanou Jardou Modrým, dostal. Jdu do toho s pokorou a těším se na spolupráci s Jardou a Patrikem a s hráči. Je to pro mě v trenérské kariéře velká výzva a posun. Zase se mohu naučit něco nového.

Kdo vás s nabídkou na post asistenta oslovil? Jaká byla vaše první reakce?
Za vedení klubu mě oslovil Stanislav Bednařík. Poté mi volal Jarda Modrý a po tomto rozhovoru jsem věděl, že tuto práci a s těmito lidmi chci dělat. Bylo to pro mě velké překvapení, ale velice si toho vážím a jsem rád, že nabídka přišla od klubu, ve kterém jsem odmalička vyrůstal, kde jsem rád a kde se cítím dobře.

Jaká by v trenérském triumvirátu měla být vaše role?
S klukama jsme v komunikaci přes telefon a maily. Vzhledem k tomu, že jsme na třech kontinentech, je to přece jen trochu složitější. Bavíme se o tom, úplně detailní rozbor náplně práce si řekneme, až budeme spolu všichni pohromadě. Základem samozřejmě bude pomoci Jardovi Modrému v naplnění jeho vizí a být napomocen týmu k dosažení dobré hry, ke zlepšování, pomoci vytvořit dobré klima a komfortní prostředí pro hráče, aby mohli předvádět ty nejlepší výkony a aby z arény odcházeli fantastičtí budějovičtí fanoušci spokojeni.

Ale už bylo uvozeno, že jako člověk, který je v klubu dlouho a ví, co a jak, tak budete kolegům plnit roli i takového průvodce, že?
Je to tak. Hned jak Patrik Martinec přiletí, tak spolu projdeme všechna sportoviště. Ale myslím, že pro ně nebude velkým problémem se adaptovat, oba v českém hokeji působili dlouho a prostředí znají. Ale budu jim určitě nápomocen, abych jim rozkoukávání po jejich zahraničních štacích ulehčil.

Nový trenér Motoru: Největší změnou musí být, že se odpoutáme z posledního místa

Nový trenér hokejistů Českých Budějovic Jaroslav Modrý se chce s Motorem odpoutat ze dna tabulky a předvádět atraktivní hokej. Padesátiletý bývalý obránce New Jersey, Ottawy, Los Angeles, Atlanty, Dallasu či Philadelphie se jako nástupce Václava...

Pro širokou hokejovou veřejnost nejste tak známým jménem, jaké mají vaši dva kolegové. Je na místě vás tak trochu představit. Jste odchovancem českobudějovického hokeje, byl jste dokonce členem kádru, který v sezóně 1991/92 vybojoval postup do extraligy, je to tak?
Tehdy jsem byl jako mladíček z dorostu vytažen do A týmu panem Jágrem a panem Jounem. Zahrál jsem si tak právě s Jardou Modrým. Na tuhle postupovou sezónu mám parádní vzpomínky.

Další starty v Motoru už jste ale nepřidal.
Po postupové sezóně s Budějovicemi jsem šel na vojnu a hrál jsem za VTJ Tábor, což bylo vlastně béčko Jihlavy. Strávil jsem tam rok a zahrál si s kvalitními hráči, jako byli Dušan Salfický, Ondřej Zetek nebo Luboš Jenáček, kteří poté prorazili v extralize.

Pak jste přešel ve dvaceti letech do Jindřichova Hradce, kde jste si i vy zahrál v sezóně 1993/94 extraligu. Jenomže tato sezóna pro vás byla ve vrcholovém hokeji poslední.
V Hradci jsem hrál mimo jiné se Standou Bednaříkem nebo Petrem Sailerem, nepodařilo se nám se zachránit. Poté jsem utrpěl těžké zranění nohy, které mě na dlouho zabrzdilo a nepustilo dál, kariéra profesionálního hráče odezněla, prošel jsem už jen nižší soutěže.

U hokeje jste ale zůstal a časem jste se zapojil do trenéřiny. Jak k tomu došlo?
Když jsem začal se svým synem chodit na hokej jako rodič, tak jsem si prošel nejmladšími mládežnickými kategoriemi. Hokej by mi chyběl, vstoupil jsem tak do role trenéra. Následně jsem působil jako šéftrenér v nově vznikajícím centru Jardy Pouzara. Poté mě oslovil Motor a dělal jsem mládežnické kategorie zde. Prošel jsem si v kariéře všemi kategoriemi od nejmenších až po akademii a juniorku, vůbec toho nelituju, protože jsem pro kariéru trenéra získal cenné zkušenosti. Práce pro různé kategorie mají svá specifika, u nejmenších je to o vybudování vášně pro sport jako takový, v žákovské kategorii už se kluci seznamují s hokejem víc a víc přecházíte k učení dovedností až po akademii, kdy jsou hráči v nejtěžším věku, kde je mohou rozptylovat i jiné věci. Jedna věc je jistá, práce trenéra je krásná v tom, že každodenně může předávat svěřencům sportovní i životní zkušenosti a posouvat je v pozitivním směru dál.

Jste držitelem áčkové trenérské licence, ale s dospělým hokejem máte dosud jen krátkou zkušenost jako kouč David Servisu.
To jsem vnímal jako takové zpestření, přece jen trénujete kluky, kteří chodí na tréninky po práci, s profesionálním hokejem se to nedá srovnat. Hodně mě oslovilo trénování akademie, hráčů, kteří už potřebují poctivý tvrdý trénink, do přípravy a hokeje už patří zařazování systému. To mě naplňovalo, práce s klukama, kteří už to vnímali a věděli, co chtějí. Zrovna letos jsem dělal trenéra mladšího dorostu, měli jsme vynikající tým charakterních kluků, kteří chtěli každý den pracovat a zlepšovat se. Velká škoda, že jsme ročník bohužel nemohli odehrát.

Máte přehled o českobudějovické mládeži. Plánujete vzít některé mladé hráče do A týmu nebo jeho přípravy? I přesto, že uplynulý rok byli bez přípravy na ledě?
Na to zatím nedovedu odpovědět, je na to brzy. Rok se nehrálo, takže jsme mladé hráče neviděli. Projeví se, kdo hokej miluje a i v nepříznivé době dělal maximum. Když na ledě budou mít solidní výkonnost a budou se prezentovat dobrým herním projevem, mohou dostat šanci nakouknout do dospělého hokeje. Kádr A týmu je stále ve fázi tvorby.

A obecně, když se podíváte napříč mládežnickými kategoriemi Motoru, vidíte nějakého talenta, který vyčnívá a kterému věštíte velkou budoucnost?
To se nedá od stolu říct. Talentovaných hráčů s předpoklady hrát hokej je tu hodně, ale ve výsledku to ovlivní mnoho faktorů, vývoj mladého hráče je složitý. Mohou mít všechny předpoklady, ale uvidí se, zda se sejdou všechny detaily k tomu, aby prorazili do velkého hokeje.

Fanoušci Motoru se mohou vzdát finanční kompenzace za permanentku, klub jim za to nabízí jméno na dresu

Sezona pro hokejisty Motoru skončila, teď je řada na fanoušcích. Jak klub avizoval dříve, přichází chvíle, kdy si fandové mohou vybrat, jak naloží s investicí do permanentek na sezonu 2020 – 21, kdy se na stadion nedostali. Klub zákazem vstupu do...

Jaké budou dle vás dopady toho, že mládežníci přes rok nebyli na ledě a nehráli hokej?
To ukáže až čas. Až kluci vyjedou na led. Kluci kteří to mají rádi a pracovali dobře i v pandemické době, když jsme pořádali různé challenge, online hodiny cvičení a tak dále, měli šanci se udržet v kondici a zesílit, kluci ví, že na sobě musí sami pracovat. Uvidíme, jak se s tím kdo popasoval a jak na tom na ledě bude. Co je věc jistá, tak že budou kluci na hokej natěšení. Samozřejmě nevýhoda bude v roční absenci herní praxe, tréninku dovedností, žádnou silou či běháním nenahradíte hru.

Podle úvodní zprávy o oznámení trenérského týmu budete vykonávat i pozici videotrenéra. Jaké zkušenosti s tím máte a jakou roli bude videopříprava hrát?
V akademii jsme video okrajově dělali, když jsme si dělali základní rozbory utkání či určitých dovedností, kde jsme klukům názorně ukazovali, co děláme dobře, kde nás naopak tlačí bota. Bude to pro mě nová práce, v chlapském hokeji musí být rozbory daleko detailnější co se hry soupeře týče. Ale s tím se určitě popasujeme a s rolí videotrenéra si poradím. Více si k tomu řekneme s trenéry při našem setkání.

A už máte zprávy o tom, kdy se s pány Modrým a Martincem shledáte?
V první fázi se sejdeme s Patrikem Martincem, který se složitou cestou vzhledem k aktuální situaci dostane do republiky začátkem dubna. V konzultaci s Jardou Modrým naplánujeme letní přípravu, která by měla začít začátkem května a měla by proběhnout ve dvou fázích s určitou přestávkou. Už teď jsme ale v kontaktu skoro denně, v květnu chceme začít trénovat.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HC Motor České Budějovice

Štítky hokej, Motor, České Budějovice, Roman Fousek, kariéra, Jaroslav Modrý, Madeta Motor České Budějovice, trenér, Patrik Martinec, Jindřichův Hradec, HC Dukla Jihlava, HC Tábor, Jaromír Jágr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modrého asistent Roman Fousek: Je to pro mě v trenérské kariéře posun a velká výzva  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.