Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Olympiáda se nedá s jiným turnajem srovnávat. Nepřijeli jsme se jen zúčastnit, říká Sedlák

Udělat fanouškům radost. To je cíl hokejisty Lukáše Sedláka, který zažívá svůj první olympijský turnaj v kařiéře. Rodák z Českých Budějovic pro Budějckou Drbnu popsal zázemí turnaje i atmosféru ve vesnici, kde sportovci tráví volný čas.

Osmadvacetiletý hokejista nyní působí v klubu Traktor Čeljabinsk a právě v Rusku se dozvěděl o své nominaci. „Na televizi jsem nekoukal, zjistil jsem to na internetu. Byli jsme totiž v tu dobu někde na venkovním zápase. Samozřejmě jsem byl šťastný, ale nebyl čas to oslavovat. V ten daný moment jsme navíc nevěděli, jak to celé bude, takže by oslavy mohly být předčasné,“ usmívá se Lukáš Sedlák do telefonu na pokoji v olympijské vesnici. 

Do Pekingu nakonec se spoluhráči odcestoval a tento týden měl možnost poznat zázemí turnaje. „Jsme v Pekingu v olympijské vesnici, hokejová aréna je odtud 10 až 15 minut autobusem, takže cestování je pohodlné. Na tomhle turnaji jsem poprvé, takže nemohu srovnávat, určitě tu na vás ale dýchne olympijská atmosféra. Kromě jiného se tady potkáváme se sportovci z jiných zemí. Až tady si asi uvědomíte, o čem ta olympiáda ve skutečnosti je,“ uvažuje Sedlák. 

Ten se spoluhráči už navštívil některé sportovní události. Hokejisté fandili českým barvám při curlingu či zápasu hokejistek. S blížícím se turnajem, který pro český výběr začíná 9. února proti Dánsku, bude ale volného času méně. 

„Když netrénujeme, jsme s klukama na pokoji. Máme tady také klubovnu, kde se scházíme, chodíme hrát stolní tenis nebo různé deskové hry,“ vypráví Sedlák. 

Ten byl v týmu mezi prvními, když se výběr připravoval v Praze. Tehdy hokejisté trénovali i v pěti. Nyní už je tým pohromadě a absolvuje plnohodnotné tréninky. Komplikace výběru ale způsobuje covid-19. „Každý den chodíme na test, snažíme se omezit kontakty, i když třeba v jídelně je hodně lidí, a zároveň se snažíme celkově chránit. Když je někdo v kontaktu s nemocným, musí být na pokoji. Ty podmínky jsou ale pro všechny stejné,“ uvažuje reprezentant. 

„Nedá se to srovnávat s jiným turnajem“

I přes komplikace si ale Sedlák snaží turnaj užít. „Pro sportovce je olympiáda asi to nejvíc, co může v kariéře zažít. Nedá se to srovnávat s jiným turnajem. My jsme se nepřijeli jen zúčastnit a podívat se na olympijskou vesnici. Chceme předvést co nejlepší hokej a vyhrát co nejvíc zápasů,“ uvádí Sedlák, který si pochvaluje sportovní zázemí. Hráči mají k dispozici kvalitní posilovnu i velmi dobře připravený led. 

Sedlák ví, že se v souvislosti s olympiádou řeší i jiná témata než sport. „Snažím se to nevnímat. Přijel jsem sem hrát hokej a reprezentovat svoji zemi. Je na každém sportovci či divákovi, jak na to nahlíží. Já přijel reprezentovat Českou republiku. Na to se soustředím,“ popisuje. 

To, že zažívá turnaj v omezeném režimu, mu nevadí. „Možná mě to trochu mrzí. Na druhou stranu ale bychom tady my možná nebyli, kdyby nebyl covid-19 a mohli se účastnit hráči z NHL. V tom je to dvousečné. Proto jsem rád, že si to mohu užít. Za 30 let budu na tohle asi vzpomínat a bude mi jedno, jestli se mi někdo šťoural v krku. Teď chceme hlavně fanouškům dělat radost,“ usmívá se hokejový reprezentant. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dominik Svoboda

Štítky hokej, olympiádu, Lukáš Sedlák, reprezentace, čína, Peking, turnaj, sport, olympijské hry, hokejista, Madeta Motor České Budějovice, Drbna.cz, olympijská vesnice, Traktor Čeljabinsk, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olympiáda se nedá s jiným turnajem srovnávat. Nepřijeli jsme se jen zúčastnit, říká Sedlák  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.