Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Baseballisté Hluboké si dvakrát poradili s extraligovým mistrem Draci Brno

Baseballisté Sokola Hluboká se v nejvyšší baseballové lize utkali s asi největším adeptem na titul – dvaadvacetinásobným mistrem ČR Draci Brno. Trenér Sokola Zdeněk Josefus před víkendovou sérií očekával vyrovnaná utkání, kde rozhodnou drobné chyby a přál si alespoň bod. A tip mu vyšel téměř dokonale – těsná byla všechna utkání, ale Hluboká obrala mistra o body dva.

V pátek na půdě úřadujícího mistra prohrál Sokol až v nastavené desáté směně 1:2.  V sobotu ale dokázal v Brně díky chybě Draků v sedmé směně zvítězit 3:2 a o bod to bylo i v neděli na Hluboké, kde domácí udrželi slibný náskok a vyhráli 6:5. A tím i celou sérii proti úřadujícímu mistru a to se počítá.  

Páteční brněnské utkání začalo soubojem reprezentačních nadhazovačů, domácího Radima Chrousta a hlubockého Jana Nováka. Ten zvládl devět směn, jedenáct strikeoutů a i ve svém třetím startu v sezóně dosáhl dvouciferného počtu strikeoutů a stal se tak historicky prvním nadhazovačem v extralize, kterému se to kdy podařilo. Ale zpět k prvnímu zápasu: Sokol Hluboká šel do vedení už ve druhé směně, Draci bod stáhli až v sedm směně a za stavu 1:1 se šlo do nastavení. Ale brzy po začátku „extra inningu“ se podařila skvělá „ulejvka“ brněnskému Martinu Červinkovi a Přemysl Chroust doběhl Drakům pro rozhodující bod.

I začátek sobotního utkání byl ve znamení vynikajících nadhazovačů, domácího Filipa Čapky a hlubockého Williama Parsonse. Ostatně až do šesté směny to bylo 0:0, v sedmé ale domácí chybovali a Sokol stáhnul hned tři doběhy. Drakům ale v této sérii obrovsky vycházely závěry a hned v osmé směně stáhli náskok o dva doběhy. Draci tlačili, dramatické závěry si užívá i hlubocký nadhazovač Wesley Roemer, který dvěma strikeouty zklidnil dohrávku deváté směny a dovedl Sokol ke kýženému vítězství.  

V neděli na Hluboké se situace opakovala: Sokolu patřil začátek a Draci mohutně finišovali. Za Sokol startoval jako nadhazovač Novozélanďan James Boyce a startérem Draků byl Američan Marcus Jensen. Ale než se ve větrném počasí zahřál, vedl Sokol hned v první směně 2:0. V páté směně se blýskl Drak Michal Varga homerunem až skoro k Vltavě, ale jen korigoval úvodní tlak Sokola, který po páté směně vedl už 5:1 a po sedmé 6:2, a to byl stav, jaký Draci asi dlouho nepamatují. Výborně pálili Martin Mužík, Matěj Vlach, Michal Soukup, Sokolu pracovala obrana a v poli řádil pozičně skvělý Wesley Roemer, ale v osmé směně přišel tradiční protiútok Draků, kteří stáhli s Martinem Kalábkem na pálce hned tři doběhy, a zase to bylo jenom o bod. Na devátou směnu nastoupil „na kopec“ domácí Wesley Roemer, v poli se při posledním útoku Draků blýskl v klíčové situaci těžkým zákrokem Martin Macháček, a opět, tak jako v sobotu v Brně, i na Hluboké už dokázal Sokol  cenné vítězství udržet.

O tom, že byl souboj s Draky asi největším šlágrem kola, svědčí přítomnost předsedy České baseballové asociace Petra Ditricha na nedělním utkání. „Musím říci, že jsme viděli v této sérii dramatický i divácky pohledný baseball, neuvěřitelně vyrovnaný. Už před sezónou soupiska Sokola Hluboká ukazovala, že tým může mít vysoké ambice a také to vstupem do soutěže potvrzuje. Extraliga bude ještě dlouhá, ale jak jsem měl možnost vidět, pokud Sokol udrží svou hru, může přemýšlet o TOP 6, o účasti mezi šesti nejlepšími,“ uvedl předseda ČBA Petr Ditrich. Pochválil rovněž stoupající úroveň streamovaných přenosů z jednotlivých utkání. „Zvláště nyní, kdy musíme hrát ještě bez diváků, jsou přenosy jednotlivých utkání velmi důležité a jsem rád, že v průběhu prvních tří kol vidíme obrovský posun směrem ke kvalitě komentovaných streamů. Je to ta nejlepší cesta, jak nyní můžeme dostat extraligový baseball k divákům,“ doplnil Petr Ditrich.  

Neskrývanou radost ze dvou vydřených vítězství měl i trenér Sokola Hluboká Zdeněk Josefus, ale dokázal být i kritický: „Můžeme se opírat o výborné nadhazovače, daří se nám propojovat zahraniční posily s našim domácími, pracuje obrana, v poli příliš nechybujeme a dovolíme soupeři málo doběhů, to je naše hra, styl, o který se snažíme. Ale abychom mohli dál vítězit, musíme přidat v útoku, být mnohem důraznější na pálce a získávat více bodů a na tom teď budeme pracovat,“ soudí Zdeněk Josefus.

„Trojutkání s Draky byl souboj s jedním z nejtěžších soupeřů, kteří na nás v extralize čekají, a jsem rád, že jsme namísto jednoho vysněného bodu doslova urvali dva. Kluky zdobí bojovnost, tým žije i na střídačce a tohle kolo bylo důležité v tom, že jsme si vyzkoušeli, že v extralize máme i na ty nejlepší a že se osmělují už i naši nejmladší odchovanci. A těšíme se na příští víkend na druhé nováčka extraligy, kterým je vedle nás Blesk Jablonec,“ dodává dlouholetý hráč a předseda Sokola Hluboká David Šťastný.   

Série nováčků extraligy s Bleskem Jablonec začíná na Hluboké v sobotu 1. května ve 13:00 a druhé pokračuje v 16:00, série končí v neděli 2. května od 13:00 v Jablonci, všechna utkání jsou streamována na webu Sokola Hluboká, domácí hlubocká utkání jsou komentována a přinášejí dokonalý sportovní zážitek.  

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Stanislav Janů

Štítky baseball, Hluboká nad Vltavou, extraliga, zápasy, Brno, Sokola, Česko, Hluboké, drak, Jablonec, Česká baseballová asociace, William Parsons, Marcus Jensen, James Boyce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baseballisté Hluboké si dvakrát poradili s extraligovým mistrem Draci Brno  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.