Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V širší nominaci na domácí Mistrovství Evropy je pět hráčů Jihostroje

Volejbalovou reprezentaci čeká vrchol dvouletého období – Mistrovství Evropy v Ostravě, které se uskuteční od 3. do 15. září. Příprava na prestižní akci začíná už 18. července, kdy se osmnáctka hráčů sejde v Pelhřimově. V nominaci trenéra Jiřího Nováka figuruje hned pět hráčů Jihostroje!

Radek Mach se vrací do reprezentace

Jihostroj má v české mužstvu nejvíce nominovaných hráčů ze všech klubů a mezi nimi je i jedno velké překvapení. Do reprezentace se totiž vrací Radek Mach. „Ozval se mi manažer reprezentace (bývalý hráč Jihostroje Miloslav Javůrek, pozn. red.) a bavili jsme se o tom, že bych mohl být národnímu týmu ještě prospěšný. Absolvuju s nároďákem přípravu a pak se vrátím trénovat do klubu. V případě, že by bylo potřeba, tak budu národnímu týmu k dispozici. Plním tedy funkci náhradníka a uvidí se, jestli na šampionát nakonec budu povolán,“ vysvětluje svou roli kapitán Jihostroje.

V případě, že nenastanou komplikace, Radek Mach by se tak neměl šampionátu zúčastnit na úkor některého ze stabilní čtveřice blokařů. „Ani jsem to tak nechtěl. Neabsolvoval jsem s týmem Zlatou evropskou ligu a jsou tu mladí blokaři, pro které je to potřebná zkušenost. Navíc dva jsou od nás z klubu. Nechci se s nikým prát o místo, bylo by to vůči klukům i nefér,“ míní šestatřicetiletá opora českobudějovických volejbalistů.

Kariéru v národním týmu už přitom ukončil po Mistrovství Evropy 2017 v Polsku. „Pak jsem ještě kývnul na nabídku absolvovat olympijskou kvalifikaci a od té doby jsem nereprezentoval,“ dodává Mach, který zároveň přiznal, proč ho lákala nabídka opět se zapojit do přípravy českého národního mužstva. „Moje první akce byla Mistrovství Evropy 2011 v Karlových Varech. Tak jsem si říkal, že by bylo hezké zakončit Mistrovstvím Evropy 2021 v Česku takové moje desetiletí v národním týmu,“ usmívá se Radek Mach.

Komplikace pro přípravu Jihostroje

Pět hráčů v reprezentačním kádru je pro českobudějovický klub skvělá vizitka, ale zároveň to znamená komplikaci pro klubovou přípravu. A to především na blokařském postu, jelikož se do přípravy reprezentace zapojí všichni tři blokaři Jihostroje. Kromě Radka Macha také Josef Polák a Oliver Sedláček. „Bez blokařů se bude hodně špatně trénovat. Nedají se hrát přátelské zápasy. Budeme tak muset sáhnout do juniorů nebo kadetů. Nicméně i tam budou nejlepší hráči na mládežnických reprezentačních akcích,“ uvědomuje si trenér Dvořák.

Ze smečařů bojují o domácí šampionát Petr Michálek a Martin Licek. René Dvořák tak může na startu přípravy počítat pouze s dvojicí Filip Stoilovič – Daniel Šulista. „Zůstanou nám další dva smečaři, což stačí alespoň na přátelské zápasy. Uvidíme, jaká bude konečná nominace na Mistrovství Evropy. Kolem 10. srpna se bude zužovat na čtrnáct hráčů, takže se může stát, že se nám někdo vrátí,“ připomíná kouč Jihostroje.

Příjemnou zprávou je, že celou klubovou přípravu tentokrát absolvuje nahrávač Miguel Ángel de Amo, který se obvykle kvůli reprezentačním akcích se španělským národním mužstvem připojil k týmu až v září. Nyní se však rozhodl rodnou zem nereprezentovat. „Velmi mě těší, že nám bude od začátku k dispozici. Bohužel je škoda, že zrovna v tomto roce nám chybí v přípravě tolik reprezentantů. Pepa Polák k nám přišel až na konci sezony, Oliver Sedláček a Martin Licek jsou úplně noví… Potřebovali bychom, aby se mohli sehrát už v přípravě, takhle to bude podstatně složitější, ale musíme se s tím poprat,“ říká trenér René Dvořák, který naplánoval začátek společné letní přípravy na 4. srpna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto VK Jihostroj

Štítky České Budějovice, Jihostroj, volejbal, reprezentace, Evropa, Radek Mach, trenér, Jiří Novák, Ostrava, národní tým, Pelhřimov, Josef Polák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V širší nominaci na domácí Mistrovství Evropy je pět hráčů Jihostroje  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.