Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihostroj zahrál hymnu Toduovi a vybral 50 tisíc pro Ukrajinu

České Budějovice hostily přesně týden po triumfu v Českém poháru Lvy Praha. Jihostroj zápas prohrál v pátém setu a dvě kola před koncem základní části opustil čelo tabulky, které nyní patří Karlovarsku. „Je škoda, že po celosezonním snažení jsme si to teď zpackali,“ mrzelo Piskáčka.

Utkání provázela neobvyklá atmosféra. Jihostroj vyjádřil solidaritu válkou postižené Ukrajině i dvěma ukrajinským volejbalistům z kádru Lvů Praha – Valeriji Toduovi a Ivanu Pliaseckému. Zazněla ukrajinská hymna, při které s hráči viditelně cloumaly emoce. Volejbalisté obou týmů nastoupili s modrožlutou vlaječkou na dresu a společně s přítomnými fanoušky, realizačním týmem a vedením Jihostroje vybrali do kasiček 50 000 Kč na podporu Ukrajiny! „Já si myslím, že tak by to mělo být. Byl to dobrý tah a pěkné gesto pro oba ukrajinské kluky. Hlavně pro Valerije, který tady hrál,“ vyzdvihuje Ondřej Piskáček. Rovněž trenér Dvořák vyjádřil svůj názor. „Stojíme za Ukrajinou, a hlavně jsme proti válce – to je nejdůležitější. V tomto století už by válka neměla být. Lidé by měli být rozumnější.“

Právě Valerij Todua byl fanoušky přivítán bouřlivě a na vítězství Lvů Praha 3:2 se podepsal jako nejlepší hráč utkání. „Hrál dobře, vzal nám body. Těžko říct, kde byla chyba. Budeme se muset podívat na video a prozkoumat to,“ hodnotil bezprostředně po konci utkání Ondřej Piskáček. Mladý nahrávač nahradil v průběhu zápasu Miguela de Ama a opět zvládl týmovou jedničku skvěle zastoupit. Stejně jako na zbytku týmu se na něm ale podepsala únava z Českého poháru. „Cítil jsem fyzickou únavu. Chyběla mi posilovna, protože jsem musel být týden se školou na výcviku. U ostatních kluků nevím, je to individuální,“ zdůvodnil třiadvacetiletý student Jihočeské univerzity.

Hlavní trenér Jihostroje René Dvořák měl ve svém hodnocení zápasu jasno. „Nápadně mi to připomnělo zápas před dvěma lety v Liberci, do kterého jsme také šli po vítězství v Českém poháru, a byli jsme u všeho o krok později. Teď to bylo stejné – nešly nám nohy. Sice jsme si na spoustu balonů sáhli, nicméně nebyli jsme schopni to přetavit v úspěšnou nahrávku. První půlku zápasu jsme dobře hráli v poli, ale neuhráli jsme si to,“ bědoval kouč.

Jihostroj tak po delší době přišel o vedení v extralize. Po dvaceti kolech má Karlovarsko 51 bodů, České Budějovice 50. „Je škoda, že jsme si to po celosezonním snažení zpackali sami dvě kola před koncem základní části,“ mrzelo Ondřeje Piskáčka. Pokud by Jihostroj dokončil základní část na druhém místě, začínal by případné finále play-off proti Karlovarsku na venkovní půdě. Pokud by se scénář naplnil, mohla by to být pro Západočechy výhoda, kterou měli už při loňském finále. „Vše se teprve uvidí. Ještě máme dvě utkání před sebou a může se stát spousta věcí. My se soustředíme vždy na následující zápas. Potřebujeme se trochu zotavit a dát se do kupy na další zápas proti Odoleně Vodě,“ zakončuje René Dvořák.

Jihostroj vyráží 5. března na palubovku Odoleny Vody, poslední domácí zápas základní části odehraje ve Sportovní hale v sobotu 12. března proti Zlínu. Pokud se českobudějovičtí chtějí dostat zpět na první místo tabulky, musí oba zápasy vyhrát a zároveň doufat, že Karlovarsko zaváhá. Soupeři Západočechů v posledních dvou kolech budou Kladno a Brno. Už nyní je jisté, že čtvrtfinále play-off zahájí Jihostroj domácím zápasem 26. března.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dan Kubát

Štítky Jihostroj, Ukrajina, České Budějovice, Karlovarský kraj, Praha, Český pohár, válka, národní hymna, Odolena Voda, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihostroj zahrál hymnu Toduovi a vybral 50 tisíc pro Ukrajinu  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.