Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sokol Hluboká v šesté sérii baseballové Extraligy zdolal Kotlářku Praha 2:1 na zápasy a stále drží druhou příčku

Extraligoví baseballisté Sokola Hluboká si po jasné sérii s Blanskem poradili i s Kotlářkou Praha, v sobotu zvítězili ve dvou utkáních v Praze 9:1 a 3:2 a v neděli doma v dramatickém souboji podlehli 6:8. Připsali si ale dva cenné body, na svém kontě mají dvanáct vítězství a pět proher a v tabulce drží druhou pozici, kterou budou mít šanci upevnit ve středu v dohrávce odloženého utkání s Bleskem Jablonec.

Sokol a Kotlářka se velmi dobře znají, v Kotlářce sbírala extraligové zkušenosti řada hráčů Sokola, kteří zde byli na hostování, vrátili se domů na jih a Sokol letos posílili ještě další osobnosti Kotlářky,  trenér Zdeněk Josefus a nejlepší extraligový nadhazovač Jan Novák. A do prvního sobotního utkání v Praze Na Markétě vletěl Sokol v čele právě s odchovanci a hráči, kteří za Kotlářku v minulosti nastupovali. Protože startér Jan Novák odvedl opět sedm bezchybných směn, nepustil pálkaře Kotlářky do hry a naopak na pálce Sokola excelovali Martin Mužík a Matěj Vlach, kteří v Kotlářce minulé sezóny hostovali. Oba hlubočtí „hecaři“ si připsali homerun, Martin Mužík dokonce tříbodový.

Sokol poprvé bodoval doběhem Wesleyho Roemera po odpalu Petra Vojty, ve druhé směně doběhl pro bod Jan Líkař, v páté směně trefil homerun Matěj Vlach a především v šesté skvěle zaúřadoval Vasil Zhupanin tříbodovým homerunem na 6:0. A bylo prakticky rozhodnuto zvlášť, když svým šedesátým homerunem v kariéře přidal další tři body Martin Mužík! Gratulace! Poslední dvě směny za Sokol doházel šestnáctiletý Michal Malát a Sokol si v klidu dokráčel pěknou útočnou hrou pro zasloužené vítězství 9:1.

Druhé sobotní utkání už bylo především o defenzivě, což dokládá těsné skóre 3:2 pro Sokol. Do vedení šla ve druhé směně domácí Kotlářka, kdy solo homerun proti australskému nadhazovači Sokola Williamu Parsonsovi trefil hrající trenér Kotlářky, rovněž Australan Scotty Mulhearn.  Sokol vyrovnal hned v následující směně a ve čtvrté dvěma doběhy otočil stav a vyprovodil z kopce startéra Kotlářky Tate Gillespieho, kterého střídal František Novák. Billy Parsons držel pálkaře Kotlářky mimo hru až do konce šesté směny. V sedmé ho střídal Jimmy Boyce a než se rozehřál, stáhla proti němu Kotlářka druhý doběh. To bylo ale vše, co jí Novozélanďan v dresu Sokola dovolil a dovedl Hlubokou k druhému bodu za vítězství 3:2.        

V neděli doma dali trenéři Sokola, jak avizovali předem, prostor lavičce a vlastním odchovancům. Osm směn jako zadák odehrál patnáctiletý Lukáš Jelínek a jako startér nastoupil Vojta Vlach. Proti němu za Kotlářku startoval reprezentační nadhazovač, levák Lukáš Ercoli. Rozjeli utkání, které se muselo líbit, kde se vedení přelévalo stejně jako štěstěna a které rozhodlo více štěstí, jež tentokrát měla Kotlářka. A rozdílového pálkaře, kterým byl její hrající trenér Scotty Mulhearn. Jeho svěřenci šli hned v úvodu do vedení, ale Sokol už v dohrávce první směny otočil, kdy se na pálce zadařilo Matějovi Vlachovi a Martinu Mužíkovi. Kotlářka srovnala ve čtvrté směně a v páté začal na pálce úřadovat Scotty Mulhearn, který se chytře trefil po levé lajně, a Kotlářka odskočila na 2:4. To se nelíbilo domácímu Vasilovi Zhupaninovi, který v páté směně odpálil nechytatelně po pravé lajně a zařídil tři doběhy a další obrat v utkání. Na konci páté směny vedl Sokol 6:4 a vypadalo to, že bude chtít i třetí vítězství, ale střídajícímu Petrovi Vojtovi na nadhozu ani closerovi Wesleyemu Roehmerovi se nedařilo tolik, jak by potřebovali. Přidalo se pár smolných odskoků a chyb v poli a Kotlářka, které v dramatické přetahované spolehlivě doházel closer Štěpán Dupal, si došla pro čestné vítězství 8:6 a důležitý bod, i když v poslední směně ještě trenéři Sokola poslali na zadáka zkušeného Martina Mužíka a pálkaři Sokola měli několik slibných odpalů.

„Tohle utkání se muselo líbit. Rozhodlo pár drobností a smolných odskoků, mohlo to skončit klidně i opačně, ale v tom je kouzlo baseballu. A hřiště měly oba týmy stejné. Nemáme důvod se vymlouvat, naopak, myslím, že jedno vítězství si Kotlářka zasloužila, gratulujme jim k němu, a série skončila fér a spravedlivě. Pro mne to bylo složité, protože jsem na Kotlářce prožil řadu let a některé její hráče znám odmala, naši a její hráči se navzájem znají a možná proto jsme viděli v sérii to, co dělá baseball krásným, spoustu dramatických zákroků a individuálních výkonů. Prohru si nesmíme pustit do hlavy, a proto se hned začínáme chystat na Jablonec, kam jedeme na dohrávku s Bleskem ve středu,“ soudí trenér Sokola Zdeněk Josefus.

„Jsme spokojeni, získali jsme dva body a stále držíme druhé místo extraligové tabulky. Hraju baseball celý život, ale tohle kdyby mi někdo řekl před sezónou, že se první půlka sezóny takhle vyvede, tak mu neuvěřím. Musíme ale zůstat na zemi, těžká utkání teprve přijdou, to víme všichni. Ale jsem rád, jak se zapojuje lavička, pravidelně hrají patnácti, šestnáctiletí talentovaní kluci a chemie s těmi zkušenými praktiky funguje dobře, oni se od nich učí přemýšlet a reagovat za pochodu. Takže se těšíme na další soupeře, ale musíme ještě bodovat a získat jistotu finálové šestky, to byl náš cíle před sezonou a ten chceme splnit,“ doplňuje předseda sokola Hluboká a nadhazovač týmu David Šťastný.   

Dohrávka série s Bleskem Jablonec se uskuteční ve středu 19. května od 16 hodin v Jablonci a bude streamována na kanálech pořádajícího týmu nebo na webu České baseballové asociace. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Petr Tibitanzl

Štítky baseball, Hluboká nad Vltavou, extraliga, Praha, Jablonec, trenér, Blansko, Česká baseballová asociace, William Parsons, František Novák, James Boyce, David Šťastný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokol Hluboká v šesté sérii baseballové Extraligy zdolal Kotlářku Praha 2:1 na zápasy a stále drží druhou příčku  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.