Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budějčák Michek odstartoval do Dakaru. V úvodním prologu zajel čtrnácté místo

, aktualizováno 1. ledna 2022, 21:33

Rally Dakar 2022 odstartovala úvodním prologem, který bez větších komplikací zvládl také budějčák Martin Michek. Na nejrychlejšího Sanderse ztratil na devatenáctikilometrovém měřeném úseku přes čtyři minuty a umístil se na čtrnáctém místě.

„Prolog byl super. Čtrnácté místo je fajn začátek,“ sdělil redakci po 600 kilometrů dlouhém přejezdu do cíle etapy Martin Michek a dodal: „Kdyby se nám dařilo dojíždět podobně po celý Dakar, dalo by to dobrý výsledek. Nechci předbíhat a chci si to hlavně užít.“ 

Jednou z nejtěžších překážek sobotního dne byl podle Michka zmíněný dlouhý přejezd do bivaku, který činil přes 600 kilometrů. „Vůbec to neutíkalo, bylo to vyčerpávající. Přemítal jsem nad svojí rodinou, diváky, fanoušky… Nakonec jsem myšlenkově vypnul,“ shrnul Michek, který měl v sobotu možnost si vylosovat pořadí na startu nedělení etapy. Nakonec na něj zbylo druhé místo.


Úvodní prolog znamenal pořádný šok pro klasické tovární týmy. Na úvodních devatenácti ostrých kilometrech dokázal zvítězit Daniel Sanders s tovární motorkou Gas Gas patřící už dva roky pod KTM. Pro tým je to první etapové vítězství v historii. Na druhém místě dokončil Pablo Quintanilla s Hondou a na stupních vítězů je doplnil Ross Branch s Yamahou. „Je tu kolem pětadvaceti jezdců na továrních motorkách, ale z toho patnáct z nich může Dakar vyhrát,“ doplnil Michek.

Pořadatelé letos pro posádky připravili 8098 kilometrů dlouhou trať s 12 etapami, z nichž 4240 kilometrů tvoří měřené zkoušky. Už v neděli na posádky čeká ten pravý Dakar, když absolvují 333 měřených kilometrů. 


Džidda - Háil (614 km celkově/19 km měřených)

Motocykly: 1. Sanders (Aust./KTM) -55:30, 2. P. Quintanilla (Chile/Honda) -1:00, 3. Branch (Botsw./Yamaha) -1:55, ...14. Michek -4:15, 33. Brabec -10:55, 39. Engel -13:25, 58. Pabiška (všichni ČR/KTM) -17:55.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ORION – Moto Racing Group

Štítky Dakar, Michek, motorsport, moto, závod, rally, Daniel Sanders, KTM, Honda, Pablo Quintanilla, Ross Branch, Yamaha, Chile, Česko

Budějčák Michek odstartoval do Dakaru. V úvodním prologu zajel čtrnácté místo  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.