Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočech vyráží na závod přes Afriku. Jako jediný jede na čtyřkolce

Právě dnes začíná závod Africa Eco Race, kterého se účastní přes 50 motorkářů. Několik zemí na severu Afriky projede také Jihočech Zdeněk Tůma, který se akce účastní jako jediný na čtyřkolce. Trasa je dlouhá více než šest tisíc kilometrů.

Jihočech Zdeněk Tůma projede při říjnovém závodu sever Afriky

Na jezdce Zdeňka Tůmu čeká další výzva. Už 18. října se zúčastní dálkové soutěže Africa Eco Race. Akce se naposledy konala v roce 2020, kdy se do ní nezapojil nikdo na čtyřkolce. Jihočech také potvrdil účast na nadcházejícím ročníku Dakaru.

 

Před Zdeňkem Tůmou je 12 etap, které vedou přes Maroko, Mauretánii a Senegal. „Každý den nás čeká 400 až 500 kilometrů. Tím, že nemám žádného přímého konkurenta, tak to pojímám jako skvělý test na Dakar. Určitě se ale vyhecuji a budu se snažit potrápit konkurenty na motorkách,“ vzkázal z Afriky v tiskové zprávě Tůma.

Rodák z Českokrumlovska má za sebou technické přejímky a slavnostní start v Monaku. Poté následoval přesun trajektem do Afriky, kde dnes závod začíná. První etapa povede z marockého Nadoru do Bousaid.

„V Maroku jsem už jel a zhruba vím, co nás čeká. To v Mauretánii jsou zrádné písky společně s trávou a kamením. Není dobré tam zapadnout a vytahovat čtyřkolku z terénu. Člověka to pak hodně unaví,“ popsal Tůma.

Zdeněk Tůma se chce v Africe připravit na Dakar Rally.

Jezdec je zvědavý na atmosféru, která ho čeká. V Jižní Americe potkával čtyřkolkář Tůma davy diváků, v Saudské Arábii je lidí u tratí mnohem méně. V Africe bude konvoj účastníků zcela opuštěn.

„Když jsem v Africe závodil před několika lety, tak se mi stávaly různé zvláštní příhody. Například v nějakých vesnicích na mě děti házely kameny. Když jsem se někde zastavil, okamžitě byl u mě houf domorodců a všichni si prohlíželi můj stroj,“ zavzpomínal.

Tůma se ale bojí něčeho jiného. „Velkou hrozbu vidím také v podobě paliva. Když se budu brodit měkkými písky, spotřeba bude enormní a benzínek v afrických pouští moc nebude. Jednou se dokonce stalo, že jezdci na čtyřkolce došel tři kilometry před cílem benzín,“ vysvětlil závodník týmu Barth Racing, který už se těší na další výzvu v podobě dakarské rally.

„Rád bych, aby Zdenda dojel ve zdraví do cíle, pořádně potrénoval navigaci a najel hodně kilometrů na dunách,“ dodal Michal Burkoň, šéf pardubické stáje.

Ohodnoť článek

Foto BARTH Racing

Štítky Zdeněk Tůma, čtyřkolka, závod, africa, sport, Afrika, Africa Eco Race, Maroko, Mauritánie, Dakar, Senegal, Monako, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočech vyráží na závod přes Afriku. Jako jediný jede na čtyřkolce  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.