Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2020: Největším skokanem na jihu Čech se stal táborský starosta

Největším skokanem krajských voleb na jihu Čech se stal táborský starosta Štěpán Pavlík. Na kandidátní listině Jihočechů 2012 figuroval na 15. místě. Díky preferenčním hlasům se dostal na třetí pozici a tím do krajského zastupitelstva. Výsledek Jihočechům 2012 přinesl čtyři křesla v krajském zastupitelském sboru.

"Příjemně mě to překvapilo. Říkal jsem si, že by mě preferenční hlasy mohly dostat do zastupitelstva, ale to by zisk Jihočechů musel být vyšší. Pokud bychom měli třeba osm, devět zastupitelů, tak by to z toho 15. místa nebylo tak daleko," řekl devětačtyřicetiletý Pavlík.

ČTĚTE TAKÉ: Vše podstatné týkající se voleb na jihu Čech

Není úplným politickým nováčkem, ale před dvěma roky příliš zkušeností neměl. V komunálních volbách v říjnu 2014 získal pozici řadového zastupitele města Tábor. Ale v roce 2018 už vedl uskupení Tábor 2020 do obecních voleb jako lídr. Po nich usedl do křesla starosty. Nyní k tomu bude krajský zastupitel. Ambice na vysokou politiku ale nemá, uvedl.

"Soustředím se na práci v Táboře. Role krajského zastupitele se s tím dá kombinovat. Navíc řadu věcí z pozice města s krajem řešíme, takže oba orgány jsou dost propojené," řekl Pavlík.

Nebyl jediným kandidátem Jihočechů 2012, jemuž pomohly preferenční hlasy. Úspěch u voličů měl i bývalý starosta Tábora Jiří Fišer a starosta nedalekého Sezimova Ústí Martin Doležal. Také jim to zajistilo mandát. "Na základě toho v sobotu zaznělo, že by se Tábor mohl stát hlavním městem jižní Čech. Já bych se tomu nebránil," řekl s nadhledem Pavlík.

Autoři | Foto Jihočeši

Štítky ČR, volby, kraje, Jihočeský, Jihočeši 2012, Česko, preferenční hlasování, Tábor, Jiří Fišer, Martin Doležal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Největším skokanem na jihu Čech se stal táborský starosta  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.