Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2021: Komunisté by znovu podpořili menšinovou vládu hnutí ANO, řekl Filip

V českobudějovické základní škole Bezdrevská odvolil dnes odpoledne předseda KSČM Vojtěch Filip. Po vhození hlasovacích lístků do urny novinářům řekl, že by jeho strana po volbách opět podpořila případnou menšinovou vládu hnutí ANO. Věří, že KSČM překročí pět procent nutných pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Tím, že komunisté udělali po minulých sněmovních volbách dohodu o toleranci s ANO, zabránili podle něj prodlužování ústavní krize. Čeká, že po volbách se změní zahraniční politika České republiky. „Po debaklu v Afghánistánu si ostatní politické strany uvědomí, že nechtějí, aby byl český voják okupantem v cizí zemi, že relikt studené války, jako je pakt NATO je třeba nahradit. To, co se odehrálo v Afghánistánu, je opravdu potupa, kterou jsem našim vojákům vůbec nepřál," řekl šestašedesátiletý Vojtěch Filip. Novinářům také řekl, že by jeho strana případnou menšinovou vládu hnutí ANO znovu podpořila.

V Jihočeském kraji, kde kandiduje z druhého místa, si přeje, aby KSČM získala víc mandátů než v roce 2017. Tehdy měla z jihu Čech jeden. „Vím, že průzkumy takové nejsou, ale udělali jsme pro to hodně. Přál bych si, abych nebyl sám za jižní Čechy, budu rád, když projde jak naše vedoucí kandidátka, nebo někdo další," řekl Filip, jemuž jedna členka volební komise řekla, že doufá, že KSČM vyhraje.

Odvoleno má Brabec i Bauer

K urnám hned první den zamířil také jihočeský lídr hnutí ANO Richard Brabec nebo jednička SPOLU pro Jihočeský kraj Jan Bauer. Svůj hlas do urny vhodil také Libor Vondráček (Svobodní), Ivana Kerlesová (Přísaha) nebo Ondřej Veselý (ČSSD).

Volební účast je první den podle volebních komisí velmi dobrá. Například na Dačicku, kde probíhá také místní referendum, zamířilo k urnám zhruba 30 až 40 procent voličů. Podle Lenky Malovcové z krajského úřadu je na Strakonicku účast kolem 35 procent a na Českobudějovicku kolem 30 procent.

Nedodržování opatření

Na některých místech v republice musela ve volebních místnostech zasahovat policie, a to kvůli nedodržování protiepidemických opatření. Podle mluvčího policie Milana Bajcury ale nic takového v kraji policisté neevidují. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Vojtěcha Filipa

Štítky KSČM, volby 2021, Vojtěch Filip, ANO, ANO 2011, vláda, volby, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, Afghánistán, Jihočeský kraj, studená válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Komunisté by znovu podpořili menšinovou vládu hnutí ANO, řekl Filip  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.