Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2021: Sečteno. V Jihočeském kraji vyhrálo SPOLU, propadli komunisté

, aktualizováno 9. října 2021, 20:39

Něco málo přes čtyři hodiny uběhlo od uzavření volebních místností v České republice. Na jihu Čech bylo po šesté hodině večer sečteno sto procent všech okrsků. Vítězem se v Jihočeském kraji stala koalice SPOLU. Na druhém místě skončilo ANO, třetí Piráti a Starostové. Pětiprocentní hranici nepřekročili komunisté.

Trojkoalice SPOLU získala na jihu Čech přes 29 procent hlasů. Podle lídra Jana Bauera (ODS) byl splněn cíl, který si koalice do voleb dala. „Mám z toho obrovskou radost a chtěl bych poděkovat. Dali jsme si v rámci koalice cíl, že chceme volby vyhrát, a to jsme splnili. Doufám, že tím naším dobrým výsledkem přispějeme k tomu celostátnímu,“ komentoval krátce před sečtením všech hlasů.

Na jihu Čech je sečteno přes 95 procent okrsků. Průběžné výsledky vedlo ještě po čtvrté hodině hnutí ANO, poté ho ale přeskočila koalice SPOLU. Na třetím místě zůstávají Piráty a Starostové. První výsledky přišly před půl třetí odpoledne z...

Podle výsledků získá jihočeská koalice pět poslaneckých mandátů. Díky preferenčním hlasům dojde ale k přeskupení kandidátky. „Vůči Občanské demokratické straně je to nepříjemné, ale s tím se nedá nic dělat,“ řekl Bauer. Mandát by kromě něj, jako lídra, měl získat Jan Bartošek a Šimon Heller z KDU-ČSL, Pavel Klíma z TOP 09 a ředitel českobudějovické teplárny Václav Král (ODS).

Například zmiňovaný Šimon Heller se díky preferenčním hlasům posunul ze sedmého místa na kadidátce na třetí pozici. „Velký díky a pokora. To jsou moje první myšlenky poté, co mě jihočeští voliči „vykroužkovali“ do Poslanecké sněmovny. Hlavní věc a velký úkol je ale jiný – musíme uskutečnit reálnou změnu v České republice. A v tom nás čeká obrovský kus práce. Budu se maximálně snažit o to, poctivě vše odpracovat a zůstat takový, jaký jsem,“ napsal na sociální sítě.

Bohužel se naplnila ta koncentrovaná snaha pěti stran proti Andreji Babišovi"

Druhé ANO získalo od voličů na jihu Čech 26,67 procenta hlasů. První pětice kandidátů sledovala výsledky voleb v Praze. Reakci lídra Richarda Brabce se redakci nepodařilo sehnat.

Výsledek voleb ale okomentoval budějcký primátor Jiří Svoboda (ANO), který kandidoval ze sedmého místa. „Je to pro mnohé očekávaný výsledek. Bohužel se naplnila ta koncentrovaná snaha pěti stran proti Andreji Babišovi. Obě koalice dokázaly dostat k volbám více voličů. Výsledek na jihu Čech není zklamání, pokud vezmu do úvahy, že proti nám stálo spojení tří stran,“ reagoval Svoboda. 

Stejně jako SPOLU by mělo mít ANO v Poslanecké sněmovně pět mandátů. Poslanci zůstanou lídr Richard Brabec, budějcký radní Roman Kubíček, zastupitel města Chýnov Karel Tureček, starosta Loučovic Jan Kubík a radní Husince Ondřej Babka.


Zdroj: Český statistický úřad

Na třetím místě skončili v Jihočeském kraji s více než 13 procenty Piráti a Starostové. Z výsledku ale radost podle kandidátky Zuzany Kudláčkové (Piráti) nemají. „S výsledkem na jihu Čech nejsem spokojená, čekala jsem, že získáme celkově víc procent. Samozřejmě jsme pro to udělali maximum, bohužel vůle lidu se projevila, takže to takhle prostě dopadlo,“ okomentovala výsledky ještě před celkovým sečtením.

Koalice PirSTAN získá na jihu Čech dva poslanecké mandáty. Díky preferenčním hlasům to budou zástupci Starostů, náměstek budějckého primátora Viktor Vojtko a zakladatelka občanské iniciativy Pivoňka Pavla Pivoňka Vaňková. „Chci moc poděkovat všem našim voličům i za preferenční hlasy. Opravdu jsem takový výsledek nečekal. Je to pro mne obrovský závazek, který vnímám s velkou pokorou,“ napsal Viktor Vojtko na svém Twitteru. Poslanecký mandát neobhájil lidr kandidátní listiny Lukáš Kolářík (Piráti).

Na výsledky voleb reagoval v sobotu večer také hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). Podle něj bude případná nová vláda koalice SPOLU a dvojkoalice Pirátů a STAN vyžadovat velké kompromisy. „Pokud ta vláda vznikne, tak v sobě ponese složitost dohody pěti politických subjektů, které se politicky a ideologicky ne ve všem shodují. Nutnost velkého kompromisu a řešení reálných problémů rozhodně nebude jednoduchá," řekl ČTK Kuba.

Propad KSČM

Pětiprocentní hranici na jihu Čech překonalo SPD Tomia Okamury a ČSSD, která ale celorepublikově propadla. Pod hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny zůstali také komunisté. „Jsem velmi zklamán, protože je to opravdu velký neúspěch. Lidé se rozhodli pro jiné politické strany, je to problematické i kvůli tomu, že se žádná levicová ani středolevicová strana do sněmovny nedostala, a to prostě bude problém nejen pro KSČM, ale i pro občany v tom dalším období," řekl předseda strany Vojtěch Filip. On i všichni členové vedení KSČM krátce po volbách rezignovali na všechny stranické posty. 

KSČM, která letos slavila 100. výročí, zatím ve Sněmovně nechyběla, doposud byla vždy v opozici. Podporovala ale poslední menšinovou vládu ANO a ČSSD.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto | Zdroj Český Statistický Úřad

Štítky volby, volby 2021, poslanecká sněmovna, Česko, Jihočeský kraj, komunismus, koalice, ANO 2011, Česká pirátská strana, ODS, Starostové a nezávislí, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Sečteno. V Jihočeském kraji vyhrálo SPOLU, propadli komunisté  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.