Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kandidátní listinu do voleb v Českých Budějovicích podalo 12 subjektů

Kandidátní listiny do podzimních komunálních voleb v Českých Budějovicích podalo 12 politických subjektů. Je to o dva méně než před čtyřmi roky. Lhůta pro podání kandidátních listin skončila dnes v 16:00.

„Před ukončením procesu registrace kandidátních listin, to znamená před vydáním registračních rozhodnutí, nebude magistrát České Budějovice poskytovat žádné bližší informace o podaných kandidátkách," uvedl vedoucí správního odboru českobudějovického magistrátu Jan Kostík.

Většina stran a hnutí už ale lídry představily s předstihem. ANO povede do voleb současný primátor Jiří Svoboda. Lídrem Hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) bude náměstek primátora Juraj Thoma. Jedničkou Pirátů bude opoziční zastupitelka Zuzana Kudláčková a STAN bude mít na prvním místě krajského zastupitele Jiřího Fencla. KSČM povede bývalý místopředseda Poslanecké sněmovny a někdejší předseda komunistů Vojtěch Filip. Lídrem ODS se stala děkanka ekonomické fakulty Jihočeské univerzity a městská zastupitelka Dagmar Škodová Parmová. Společnou kandidátku KDU-ČSL a TOP 09 povede současný náměstek primátora Tomáš Bouzek.

Komunální volby se letos uskuteční 23. a 24. září. Před čtyřmi lety zvítězilo v Českých Budějovicích ANO, které získalo 12 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo HOPB s devíti mandáty. Třetí ODS si zajistila osm zastupitelů. Čtvrtí Piráti získali šest mandátů, čtyři KSČM. Šesté skončilo spojenectví STAN a Čistých Budějovic se třemi mandáty, sedmá byla koalice Společně pro Budějovice - lidovci a TOP 09 se třemi zastupiteli. Koalici vytvořily ANO, HOPB, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN. V zastupitelstvu o 45 členech měla původně 27 zastupitelů. Potom se počet snížil na 26, když František Konečný opustil ANO a stal se nezařazeným zastupitelem.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, volby, obce, Jihočeský, České Budějovice, kandidátní listina, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ANO 2011, Občané pro Budějovice, Starostové a nezávislí, KSČM, ODS, TOP 09, Jiří Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kandidátní listinu do voleb v Českých Budějovicích podalo 12 subjektů  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.