Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O místo senátora v táborském obvodě usiluje devět kandidátů. V Krumlově pět

, aktualizováno 21. července 2022, 8:00

O místo senátora v táborském obvodě usiluje devět kandidátů. Je to o dva více než při posledních volbách v tomto okrsku před šesti roky. v českokrumlovském obvodě kandiduje pět uchazečů. V posledních volbách bylo přitom kandidátů devět. Lhůta pro podání kandidátních listin skončila včera.

Devět kandidátů v táborském obvodě

Mandát obhajuje starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský. Zatímco před šesti lety jej navrhovalo hnutí ANO, nyní je nominovali Jihočeši 2012. „Tentokrát jsme se rozhodli pro jiného kandidáta," řekl manažer jihočeského ANO Ondřej Trtílek. Hnutí vsadilo na milevského radního Martina Kupce.

Známí kandidáti do senátu za táborský obvod:

Tábor 2020 a Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Marek Slabý (Tábor 2020)
Piráti Martin Kákona 
ANO Martin Kupec Jaroslav Větrovský
ČSSD Olga Bastlová 
Jihočeši 2012 Jaroslav Větrovský 
STAN Jiří Šimánek 
SPD Miloš Zábranský
Svobodní není známý
Nezávislý kandidát Jiří Machač

Pirátským kandidátem bude krajský zastupitel Martin Kákona. Svou kandidaturu už před časem oznámil ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý. Nominovalo jej hnutí Tábor 2020 za podpory koalice Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Před šesti lety na Táborsku porazil Větrovský ve druhém kole tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). Větrovskému odevzdalo hlas 59,83 procenta voličů. Na Táborsku přišlo k urnám 17,37 procenta lidí.

Českokrumlovsko má pět uchazečů

Na Českokrumlovsku zatím veřejně oznámili kandidaturu do horní komory čtyři zástupci. Kromě starosty Hluboké nad Vltavou Tomáše Jirsy (ODS) jde o místostarostu Prachatic Miroslava Lorence (ANO) a ředitele prachatického hospicu Roberta Huneše. Kandidaturu před časem oznámil také Dalibor Uhlíř, jako nezávislý kandidát. Řada politických subjektů však své kandidáty na Českokrumlovsku nepostavila. Jsou to například KSČM, Piráti nebo STAN. „My budeme podporovat kandidáta ODS Tomáše Jirsu," řekl předseda jihočeské TOP 09 Tomáš Bouzek. Celkem je ale podle Kristýny Halabicové z českokrumlovského městského úřadu podáno pět přihlášek.

Kandidáti do Senátu na Českokrumlovsku:

ODS Tomáš Jirsa 
KDU-ČSL Robert Huneš 
ANO Miroslav Lorenc
Nezávislý kandidát Dalibor Uhlíř

Jirsa v horní komoře Parlamentu ČR působí nepřetržitě 18 let. Před šesti lety porazil ve druhém kole Jindřicha Floriána z ČSSD.

První kolo voleb do Senátu se uskuteční 23. a 24. září. Mandát získá kandidát, který v něm získá minimálně 50 procent plus jeden hlas. Pokud se tak nestane, postoupí dva nejúspěšnější z prvního kola do druhého, které se uskuteční 30. září a 1. října.

Komunální volby v Českých Budějovicích

Lhůta včera skončila také pro kandidáty do komunálních voleb. V Českých Budějovicích se přihlásilo celkem 12 subjektů. Většina stran a hnutí už dříve oznámila i své lídry. ANO povede do voleb současný primátor Jiří Svoboda. Lídrem Hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) bude náměstek primátora Juraj Thoma. Jedničkou Pirátů bude opoziční zastupitelka Zuzana Kudláčková a STAN bude mít na prvním místě krajského zastupitele Jiřího Fencla. KSČM povede bývalý místopředseda Poslanecké sněmovny a někdejší předseda komunistů Vojtěch Filip. Lídrem ODS se stala děkanka ekonomické fakulty Jihočeské univerzity a městská zastupitelka Dagmar Škodová Parmová. Společnou kandidátku KDU-ČSL a TOP 09 povede současný náměstek primátora Tomáš Bouzek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky volby, senát, Tábor, Český Krumlov, politika, ANO 2011, ODS, Jaroslav Větrovský, KDU-ČSL, TOP 09, Tomáš Jirsa, Senát Parlamentu ČR, ČSSD, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O místo senátora v táborském obvodě usiluje devět kandidátů. V Krumlově pět  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.