Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2022: Soběslavské referendum o rozšíření průmyslové zóny je neplatné

Místní referendum v Soběslavi na Táborsku o tom, zda lidé chtějí rozvoj průmyslové zóny v Soběslavi, není platné. Nezúčastnil se potřebný počet lidí. Přesto je pro radnici důležité, že se občané o rozvoj zóny zajímají, město to proto zohlední v omezeních daných územním plánem, řekl starosta.

„Referendum není platné, nebyl dostatečný počet lidí. Mám jen dílčí čísla, ale těch třicet pět procent, které by měly být, aby bylo referendum platné, tak nebylo dosaženo. Z toho plyne, že otázky v referendu položené nejsou platné. Nicméně i tak je ta účast pro nás důležitá, že občané o rozvoj průmyslové zóny mají zájem. Určitě se tím budeme zabývat, nějaké regulativy ve změně územního plánu nastavíme a budeme se o nich bavit i s vlastníky pozemků," řekl starosta Jindřich Bláha (ODS).

První otázka měla podle odpůrců rozšíření zóny rozhodnout, zda lidé chtějí "obětovat" ornou půdu pro obří skladový areál. Druhá otázka pak to, zda občané chtějí v těsném sousedství města budovy, které svými rozměry značně přesahují v okolí běžnou výstavbu. „Nechceme být překladištěm, ale místem, kde se bude vyrábět něco smysluplného," uvedli odpůrci rozšíření zóny. Podle nich by rozšíření přineslo dalších 1100 kamionů denně.

Původně plánovaný rozsah zóny již není aktuální, jak uvedl starosta. „Nicméně rozvoj průmyslové zóny je pro město důležitá záležitost a budeme o tom s vlastníkem pozemků jednat," řekl starosta. Řízení o vlivu na životní prostředí EIA, jež začalo v červnu, se po spoustě připomínek zastavilo, žádost musí iniciátor záměru přepracovat, jak vyplývá z informací na webu.

Soběslav, kde žije kolem 7000 lidí, má letos rozpočet s příjmy 158,9 milionu a výdaji 163,9 milionu. Pětimilionový schodek kryje z rezervy na účtech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky referendum, stavby, Soběslav, volby, průmyslová zóna, okres Tábor, Jindřich Bláha, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Soběslavské referendum o rozšíření průmyslové zóny je neplatné  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.