Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VOLBY 2022: Kdo zasedne v budějckém zastupitelstvu? Nováčci i zkušení politici

Komunální volby jsou za námi a nyní probíhají jednání mezi stranami a hnutími, které se dostaly do budějckého zastupitelstva. Kdo bude s kým spolupracovat, a kdo skončí v opozici, ještě jasné není. Známé už je ale to, kdo všechno zasedne do zastupitelských lavic. Uvidíme tam řadu známých tváří, objeví se ale také několik nováčků.

ODS (16 zastupitelů)

Občanští demokraté si ziskem necelých třiceti procent hlasů zajistili 16 mandátů. Oproti předchozím volbám budou mít o osm zastupitelů více. Nejvíce hlasů získal hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba. Přeskákal tak z osmého míta na první příčku. Kandidátkou na primátorku je ale i tak děkanka ekonomické fakulty Dagmar Škodová Parmová. Kuba včera naznačil, že by mohl na nějaký čas obsadit post neuvolněného člena rady. 

Mandáty obhájili kromě hejtmana také předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora, náměstkyně hejtmana Lucie Kozlová nebo bývalý poslanec Jan Zahradník. Nově se ale v zastupitelstvu objeví podnikatel Jiří Borovka, právnička Adéla Ruiderová nebo budějcký podnikatel Jan Krob.

Dagmar Škodová Parmová
Sýkora Zbyněk
Kozlová Lucie
Petr Maroš
Pavla Šárková
Jiří Borovka
Lubomír Bureš
Martin Kuba
Petr Lamač
Martin Stašek
Adéla Ruiderová
Michal Šebek
Jan Zahradník
Jan Krob
Petr Pelech
Karel Vaškovský

ANO (13 zastupitelů)

Vítěz komunálních voleb z roku 2018 pomyslný titul neobhájil. I přesto ale ANO slavilo. V zastupitelstvu totiž bude mít o jeden mandát navíc. Kromě dosavadního primátora Jiřího Svobody nebo jeho náměstka Petra Holického se v něm objeví také bývalý náměstek pro dopravu Viktor Lavička, ředitel pobočky realitní kanceláře Petr Stehlík, poslanec Roman Kubíček nebo ekonomka Andrea Nádravská. 

Jiří Svoboda
Viktor Lavička
Tomáš Kubín
Andrea Nádravská
Jaroslav Berka
Petr Stehlík
Roman Kubíček
Petr Štěpánek
Vladimíra Bernasová
Petr Kolář
Ondřej Trtílek
Jan Michal
Petr Holický

Občané pro Budějovice (6 zastupitelů)

Na „bednu vítězů“, jak po volbách komentoval lídr hnutí, dosáhli Občané pro Budějovice. Se ziskem šesti mandátů si oproti předchozímu volebnímu období o tři pohoršili. Díky hlasům od voličů zasedne v zastupitelstvu lídr hnutí Juraj Thoma, náměstek primátora Ivo Moravec, ředitel Biskupského gymnázia Martin Maršík nebo náměstek a archeolog Tomáš Chovanec. Díky preferenčním hlasům poskočil o jedno místo člen dopravní komise Lukáš Bajt.

Juraj Thoma
Ivo Moravec
Martin Maršík
Tomáš Chovanec
Světlana Procházková
Lukáš Bajt

SPD (4 zastupitelé)

Vůbec poprvé usedne do zastupitelských lavic v Českých Budějovicích hnutí SPD. Se ziskem 8,45 procenta hlasů získalo čtyři mandáty. Zastupiteli se nově stala lídryně hnutí Monika Kroutilová, strojník Vladan Císler, terapeutka Alice Stierandová a učitel Jan Kadlec.

Monika Kroutilová
Vladan Císler
Alice Stierandová
Jan Kadlec

Piráti (3 zastupitelé)

S menším počtem zastupitelů musí počítat jihočeští Piráti. Ziskem 6,89 procenta hlasů budou mít v následujících čtyřech letech jen 3 mandáty. Post obhájila zastupitelka a pedagogická pracovnice Zuzana Kudláčková. Díky preferenčním hlasům bude nově zastupitelem student a aktivista Martin Novotný.

Zuzana Kudláčková
Svatomír Mlčoch
Martin Novotný

Společně pro Budějovice – KDU-ČSL, TOP 09 (3 zastupitelé)

Na stejném počtu zastupitelů, jako v minulých volbách, je společná kandidátka KDU-ČSL a TOP 09. Mandát obhájil náměstek primátora a právník Tomáš Bouzek

Tomáš Bouzek
Šimon Heller
Michaela Kudláčková

Jste spokojení s výsledkem voleb?

Celkem hlasovalo318 čtenářů

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, komunální volby, komunální volby 2022, České Budějovice, zastupitelstvo, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Martin Kuba, ODS, Jan Zahradník, Jan Krob, Petr Stehlík, Jan Kadlec, Ivo Moravec, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Kdo zasedne v budějckém zastupitelstvu? Nováčci i zkušení politici  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.