Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Volby v Jindřichově Hradci platí. Soud zamítl stížnost SPD

Krajský soud v Českých Budějovicích zamítl stížnost na volby v Jindřichově Hradci. Podle soudu nepředložil navrhovatel, kterým je SPD, žádný důkaz na podporu tvrzení o chybě při sčítání hlasů. Výsledky voleb tak platí a starosta může svolat ustavující zastupitelstvo. To se bude konat 7. listopadu.

Návrh na neplatnost voleb podalo ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích na začátku října hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Podle něj mohlo dojít k chybnému sčítání hlasů ve dvou okrscích a také k nedovolené propagaci v den voleb. Obě stížnosti ale soud zamítl. 

„K uvedené námitce krajský soud uzavírá, že navrhovatel v případě jím tvrzené skutečnosti o nesprávném součtu volebních hlasů ve volebních okrscích č. 7 a 15, neunesl své důkazní břemeno, když žádným relevantním způsobem neprokázal, že při součtu hlasů v uvedených okrscích došlo k chybě, která hrubě ovlivnila volební výsledek,“ stojí v odůvodnění soudu, které zvěřejnilo město na svém webu.

Výsledky voleb tak platí a starosta mohl vypsat termín konání ustavujícího zastupitelstva. To by se mělo sejít 7. listopadu v Kulturním domě Střelnice.

Komunální volby v Jindřichově Hradci vyhrálo hnutí ANO, které získalo pět mandátů v zastupitelstvu. Druzí skončili Nezávislí pro Hradec v čele s bývalým starostou Stanislavem Mrvkou a rovněž s pěti mandáty. Třetí uskupení Hradec srdcem a rozumem bude mít čtyři zastupitele. Voleb se zúčastnilo 42,27 procenta voličů. Čtvrtá ODS má tři mandáty, tři zastupitele bude mít na pátém místě STAN. Tři mandáty má také šesté uskupení Společně s Piráty. Sedmé skončilo ve volbách SPD se dvěma zastupiteli a na osmém místě SNK ED a nezávislí kandidáti se dvěma mandáty.

Ke koalici ANO, ODS, STAN a Společně s Piráty přidat SNK ED. Koalice by tak měla 16 z 27 zastupitelů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky volby, volby 2022, komunální volby, Jindřichův Hradec, stížnost, spd, krajský soud, české budějovice, Svoboda a přímá demokracie, Krajský soud v Českých Budějovicích, výsledky voleb, ODS, ANO 2011, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, SNK Evropš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volby v Jindřichově Hradci platí. Soud zamítl stížnost SPD  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.