Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zájemci o úřad prezidenta mají poslední možnost podat přihlášku

Zájemci o úřad prezidenta dnes mají poslední šanci, aby dodali ministerstvu vnitra přihlášky pro prezidentské volby v lednu příštího roku. Lhůta končí v 16:00. Do pondělního poledne se nominovalo 14 kandidátů včetně hlavních favoritů. Volební účty si zřídilo 21 zájemců. Při předchozím vybírání hlavy státu před pěti lety předložily kandidaturu dvě desítky adeptů, zákonným podmínkám vyhovělo devět z nich.

Ministerstvo podané přihlášky překontroluje do 24. listopadu a o den později rozhodne o jejich registraci.

Minulý týden se do voleb přihlásili předseda ANO a expremiér Andrej Babiš, bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová nebo senátor Pavel Fischer, tento týden je doplnil armádní generál ve výslužbě a bývalý náčelník vojenského výboru NATO Petr Pavel.

Bývalý premiér Babiš oznámil kandidaturu na prezidenta

Předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš hodlá kandidovat na prezidenta republiky. Oznámil to dnes večer v televizi Nova. V pondělí požádá o důvěru předsednictvo hnutí. Pokud ji získá, obrátí se na poslance ANO, aby jeho...

Do konce října předložili své přihlášky senátor Marek Hilšer, bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, poslanec SPD Jaroslav Bašta a prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová spolu s dalšími čtyřmi adepty.

Přihlášku dnes mají podat také podnikatelé Karel Janeček a Karel Diviš, oba uvádějí, že mají k dispozici podpisy občanů. Odpoledne na ministerstvo vnitra přijde i odborový předák Josef Středula, který sháněl podporu od občanů i senátorů. Přibýt by mohly podle odhadů celkem ještě tři či čtyři přihlášky vážných uchazečů.

Podmínkou účasti v prezidentských volbách jsou podpisy minimálně 20 poslanců, deseti senátorů nebo 50.000 občanů. Podpisy nelze po dnešku doplňovat, na rozdíl od jiných údajů. První kolo prezidentských voleb se bude konat 13. a 14. ledna, předpokládané finále o dva týdny později.

Půjdete k prezidentským volbám?

Celkem hlasovalo6 čtenářů

Čtete také:

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, prezidentské volby, termín, prezident, Ministerstvo vnitra České republiky, Andrej Babiš, ANO 2011, NATO, Danuše Nerudová, Pavel Fischer, Mendelova univerzita v Brně, Petr Pavel, Marek Hilšer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájemci o úřad prezidenta mají poslední možnost podat přihlášku  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.