Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Opakované volby v Rožmberku vyhrálo hnutí, za něž kandidoval i starosta

Opakované komunální volby v Rožmberku nad Vltavou vyhrálo v sobotu hnutí Pro Rožmberk, za něž kandidoval i dosavadní starosta. Získalo tři mandáty ze sedmi. V Křenovicích na Písecku zvítězilo hnutí SNK Hasiči 22, drží čtyři mandáty. Volby se opakovaly také v Borovanech na Písecku, kde kandidovali jednotlivci. Na všech třech místech bude zastupitelstvo sedmičlenné.

Ve městě Rožmberk nad Vltavou vyhrálo volby hnutí Pro Rožmberk, jež získalo tři mandáty ze sedmi, o jeden víc než na podzim. Do zastupitelstva se tak za hnutí dostal i poslední starosta Bohuslav Čtveráček. Dva mandáty má hnutí Rožmberk plus, za něž kandidovala bývalá starostka Lenka Schwarzová. Po jednom mandátu získali zástupci hnutí Rožmberk žije a SNK Rožmberk - Přízeř. V zastupitelstvu tak budou členové všech čtyř kandidujících hnutí. Volební účast byla 78,1 procenta, loni na podzim to bylo 73,3 procenta.

Schwarzová byla starostkou v předchozím volebním období, než ji zastupitelé v listopadu 2020 odvolali. Vyčítali jí chyby spjaté s chodem města. Město má přes 370 obyvatel. Je známé díky hradu ze 13. století, jenž patří mezi nejstarší hrady Vítkovců. Ti byli předchůdci rodů Rožmberků.

V obci Křenovice na Písecku zvítězilo hnutí SNK Hasiči 22, drží čtyři mandáty ze sedmi. Stejného výsledku dosáhlo loni na podzim. Tři mandáty získalo Sdružení křenovických občanů. Stanislav Bartoš, který byl v obci posledních 12 let starostou, se nyní do zastupitelstva za Sdružení křenovických občanů nedostal. Na podzim kandidovala tři hnutí, nyní dvě. Volební účast byla 91,45 procenta, na podzim 86,6 procenta. Hlasovat mohlo 152 voličů. Obec má asi 170 obyvatel.

V Borovanech na Písecku, jež mají kolem 200 obyvatel, kandidovalo nyní 13 lidí, o tři víc než na podzim. Ze tří zastupitelů, kteří loni po podzimních volbách rezignovali, tentokrát kandidoval jen Miroslav Veselý, do zastupitelstva se ale nedostal. Volební účast byla 74,7 procenta.

Nové komunální volby byly 25. března ve 33 obcích. Byly ve všech krajích kromě Prahy.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, obce, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opakované volby v Rožmberku vyhrálo hnutí, za něž kandidoval i starosta  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.