Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Turistům se na jihu Čech líbí. V létě jich přijely dva miliony

Jihočeský kraj bezesporu patří mezi nejatraktivnější oblasti v Česku. Jen za minulé čtvrtletí jej navštívily více než dva miliony turistů z Čech i zahraničí, jejichž velkou část tvořily zejména rodiny s dětmi. Oproti loňskému roku také až dvojnásobně vzrostl počet návštěvníků z ciziny.

Jižní Čechy mají za sebou velmi dobrou turistickou sezónu. Potvrzují to čísla, která na konci třetího čtvrtletí zveřejnil Český statistický úřad. Jen za zmiňovaný kvartál zavítalo na jih Čech celkem 2,3 milionu návštěvníků. „Statistiky třetího čtvrtletí, tedy měsíců července, srpna a září, potvrdily, že Jihočeský kraj patří mezi nejatraktivnější turistické oblasti,“ zmiňuje jihočeský hejtman Martin Kuba.

Výrazně přibylo také hostů ze zahraniční, jejichž počty v minulých dvou sezónách snížila především opatření spojená s pandemií nemoci covid-19. Letos jich do kraje zavítalo okolo 300 tisíc, což je ve srovnání se stejným obdobím v minulém roce téměř dvojnásobek. „Výpadek turistů z Asie a Ruska je evidentní, nicméně čísla potvrzující zájem ze zahraničí mají vzestupnou tendenci. Zahraniční klientele dominují hosté z Německa, v létě jich do jižních Čech přijelo téměř 40 tisíc. Následují Slováci a Rakušané,“ vyjmenovává náměstek hejtmana František Talíř, do jehož gesce spadá právě cestovní ruch. Velké oblibě se Jihočeský kraj těší také u polských turistů, kterých bylo letos poprvé více než těch nizozemských.

Rostoucí návštěvnost doplňuje i zvýšený zájem lidí o ubytování. Jižní Čechy jsou dokonce v celorepublikovém srovnání po Praze mezi turisty nejvyhledávanějším místem pro přespání. „Především pro jihočeské podnikatele je velmi důležité, že také průměrný počet přenocování jsou tři noci. Ve srovnání s dalšími kraji nocují lidé na jihu nejčastěji, a to hned po hlavním městě,“ potvrzuje ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Petr Soukup. Těší jej zejména velký zájem turistů z Polska. „Je to reakce na naši mimořádnou květnovou kampaň. Od jara jsme předpokládali, že v prvních letních týdnech nastane doslova útok na přímořské destinace. Zájem turistů o český jih jsme se proto v tomto období snažili povzbudit intenzivními kampaněmi, které jsme kromě domácí nabídky směřovali také hlavně do sousedních států,“ naznačuje Soukup.

Jihočeská Skandinávie

Jihočeský kraj je vyhledávaný zejména mezi rodiny s dětmi. Velké oblibě se těší ale také u karavanistů nebo cyklistů, kteří mohou využívat stovky kilometrů značených cyklotras ale například i speciálních linek cyklobusů. Vedení kraje se také snaží rozšiřovat a zkvalitňovat infrastrukturu pro karavanová stání a podle hejtmana Kuby je jedním z jeho cílů stát se takzvanou jihočeskou Skandinávií. „Unikátnost pobytu na jihu podtrhuje, kromě nabídky pro adrenalinové zážitky, milovníky historie nebo třeba wellness pobytů, dlouhodobě naprosto zdravé životní prostředí,“ zdůrazňuje Kuba.

Jednou z nejatraktivnější oblastí právě pro příznivce karavanismu nebo cykloturistiky je oblast Lipenska, kde turistický ruch letos neutichl ani po skončení hlavní turistické sezóny. Naopak, poslední říjnový víkend zaznamenala celá oblast rekordní návštěvnost. Teplé počasí o podzimních prázdninách k břehům Lipna přilákalo tisíce lidí. Většina ubytovacích i restauračních zařízení byla téměř stoprocentně obsazena.„Svátek vzniku republiky jsme oslavili stylově v celé oblasti Lipenska, a to tím, že jsme mohli uspokojit desítky tisíc návštěvníků. Přálo nám počasí s teplotami nad 20 stupňů, což ostře kontrastuje s podhůřím, kde vládnou sychravé mlhy inverzí,“ říká předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TS Lipensko

Štítky turismus, Jihočeský kraj, turisté, návštěvnost, údaje, cestovní ruch, cestovní, turistika, Česko, Martin Kuba, Český statistický úřad, Petr Soukup, Skandinávie, František Talíř, Jiří Mánek, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistům se na jihu Čech líbí. V létě jich přijely dva miliony  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.