Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budějcký Brouk a Babka funguje přes 83 let. Najdeme v něm obchod, bar i firmy

Od 30. srpna 1935 funguje v Budějcích obchodní dům Brouk a Babka. Během let byl dům zavřený, znovu otevřený a několikrát přejmenovaný. V současné době je nazýván Broukárna. V přízemí budovy funguje už několik let bar.

V Českých Budějovicích tak tehdy vznikl, jak uvádí Encyklopedie Českých Budějovic, největší obchodní dům jižních Čech s 935 metry čtverečními prodejní plochy. Byl jedním z osmi obchodních domů firmy B+B nazvané po svých dvou majitelích, tento podle návrhu architekta Karla Chocholy.

Po znárodnění byl přejmenován na Vltavan, v roce 1980 na Dětský dům. V roce 1983 byl kvůli havarijnímu stavu zavřený, otevřel zase po opravě v roce 1989. Současný majitel Zdeněk Kult koupil dům v roce 2009 a investoval do něj desítky milionů. Nyní je podle něj dům ziskový. „Koupil jsem ho, protože jsem chtěl investovat a mám vztah k funkcionalismu, první dům, ve kterém jsem bydlel, byla funkcionalistická vilka," řekl Kult. 

Podle některých lidí je v domě málo obchodů. Kult se pro firmy snaží v domě vytvořit zázemí. Loni zprovoznil nový výtah, plánuje úpravy interiérů. Některá okna jsou totiž původní a otevírají se shora tyčí za kovový úchyt. V suterénu domu už několik let funguje bar. „Jsem rád, že díky tomu dům žije ve dne i v noci,“ vysvětlil Kult. 

Architekt Mirek Vodák připomněl, že zatímco ve středověku zabíral obchod v přízemí domu řádově 50 metrů čtverečních, začátkem 20. století má čtyřpatrový obchodní dům firmy Baťa desetkrát víc plochy. „Dnes je běžné nákupní centrum stokrát větší. Současné obchodní domy navíc jakoby vykrádaly historická centra měst a vytvářely své vlastní ulice,“ vysvětlil Vodák. 

Do některých starých obchodních domů, jako je Brouk a Babka nájemci nejdou, protože jim nevyhovuje koncept vertikality na malé parcele. Místo toho podle Vodáka hledají obchodní pasáž, která vytváří umělou ulici, kde neprší a zároveň je tam parkoviště.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Brouk a Babka, historie, obchodní dům, dům, České Budějovice, obchod, Karel Chochola, Spolek Vltavan, Jihočeský kraj, Baťa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcký Brouk a Babka funguje přes 83 let. Najdeme v něm obchod, bar i firmy  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.