Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ochranáři přírody chystají další tůni v ledenické pískovně. Pomůže ohroženým druhům

Ochránci přírody chtějí v ledenické pískovně vytvořit čtvrtou tůni na pomoc ohroženým druhům. Řada živočichů dříve obývajících rybníky a mrtvá ramena řek začala druhotně osidlovat tůně v pískovnách. Protože jsou chudé na živiny a většinou v nich nežijí ryby, vyhovují obojživelníkům, plazu i vodnímu hmyzu.

Pískovnu Ledenice dlouhodobě sleduje entomolog Tomáš Ditrich z Biologického centra AV ČR. Právě on navrhnul podpořit ohrožené druhy, které v pískovně žijí. „V tůních jsme už v prvním roce po vytvoření zaznamenali rozmnožování dvou druhů čolků a také výskyt kuněk, skokanů, užovek nebo mnoha druhů vodního hmyzu. Řada nalezených živočichů patří mezi ohrožené druhy. Péče o taková místa rozhodně pomáhá ochraně biologické rozmanitosti v krajině,“ řekl.

Pestrý je i suchozemský život v okolí ledenické pískovny. „Pozorujeme tam například mnoho druhů samotářských včel, svižníky nebo jedovaté a ohrožené majky, nápadné brouky s velmi složitým vývojovým cyklem. Proto jsme se rozhodli v obnově písčin a mokřadů pokračovat i letos,“ vysvětlil entomolog Jiří Řehounek, který má na starosti projekty na ochranu pískoven a podílí se i na biologickém průzkumu.

Zásahy s pomocí těžké techniky v pískovně ochranáři realizovali v letech 2018 a 2019, kdy zároveň vyřezávali náletové dřeviny na písčinách. Biologové od té doby provádějí v Ledenicích na Českobudějovicku průzkum, který je zaměřený hlavně na hmyz a obojživelníky. Pomůže při plánování další péče o zdejší faunu a flóru. O pískovnu pečuje sdružení pro ochranu prostředí Calla ve spolupráci s městysem Ledenice a Pedagogickou fakultou JU.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Řehounek

Štítky pískovna, ohrožené, druhy, ochrana, příroda, Ledenice, ohrožený druh, hmyz, Biologické centrum AV ČR, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochranáři přírody chystají další tůni v ledenické pískovně. Pomůže ohroženým druhům  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.