Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

David Dvořák s Coffee on the go opustí Sokolák. Na první kávovar si vydělal díky borůvkám

Na trávu u Slepého ramene v centru Českých Budějovic přijel poprvé se svým kamarádem v září 2012. Za téměř 10 let dokázal David Dvořák vybudovat okolo bílé dodávky jedno z nejoblíbenějších míst ve městě. Teď ví, že musí jeho kavárna Coffee on the go ze Sokolského ostrova zmizet. Kdy se tak stane, zatím není jasné. Město chce prostor změnit a příští rok tam umístí kavárnu novou.

Za úspěšnou kavárnou, u které se dnes schází nejen obyvatelé města, je příběh, jenž začal v roce 2012. Dnes třiatřicetiletý David Dvořák je ze Suchdola nad Lužnicí, ale do krajského města ho přivedlo studium na vysoké škole. Aby mohl chodit do školy, musel si brát nejrůznější brigády. 

„Uklízel jsem třeba na hokejovém stadionu. Zároveň jsem ale každý víkend byl u stánku prodejce kávovarů v jednom obchodním domě. Nabízel jsem lidem kávu, ale moc toho o ní nevěděl. Moc se mi to ale líbilo. Každý víkend jsem u toho stál a přemýšlel, jak dostat tu dobrou kávu k lidem,“ vzpomíná David Dvořák

Když jednou seděl na přednášce, napadlo ho s kamarádem, že by si koupili dodávku a z ní udělali pojízdnou kavárnu. Jeho spolužák koupil auto značky Ford a David Dvořák chodil celé léto na sbírání a prodej borůvek. Za vydělané peníze pak koupil kávovar. 

Takhle vypadaly začátky kavárny Coffee on the go na Sokolském ostrově. 

„Pojmenovali jsme to Coffee on the go, protože původní záměr byl takový, že se budeme přesouvat, takže to bude káva na cestě, občas nám lidé říkají, že máme ten název špatně, jestli jsme chtěli dávat kávu sebou,“ směje se Dvořák. 

Jelikož byl jeho kamarád sportovec, dostali se oba mladíci k pronájmu pozemku na Sokolském ostrově. Původně chtěli jinou plochu, ale spolek jim nabídl místo, kde už kavárna zůstala. „Poprvé jsme tam přijeli 5. září 2012. Hned na začátku na nás přijelo asi šest kontrol. Ty začátky byly těžké. Byli jsme hodně na očích a některým lidem se to moc nelíbilo. Na začátku jsme tam seděli ve dvou a ten proces byl docela dlouhý, jedno latté trvalo třeba sedm minut,“ vzpomíná dnes s úsměvem podnikatel. 

V prvních letech záměr ani nevydělával příliš peněz. David Dvořák, který později podnikal sám, ale místo zveleboval a to lákalo stále větší počet zájemců. Kromě kávovaru byla pak v autě také malá pípa na pivo. 

Stávající podoba kavárny.

„Studoval jsem gastronomii, takže jsem se snažil to neustále nějak posouvat co se týče nabídky. Velký zlom byl, když jsme tam postavili první dřevěnou terasu. Dříve tam byla tráva, která se vyšlapala, nebo bylo všude bláto. Stloukli jsme tam pár prken a lidé najednou začali chodit ve velkém,“ vypráví Dvořák.

Bezdomovci vyhnali zloděje 

Později vznikla u kavárny nová terasa a postupem času se vylepšovalo i celkové zázemí. Z kavárny u stezky na Sokolském ostrově se za poslední roky stalo jedno z nejoblíbenějších míst v Budějovicích. „Myslím, že se to hodně změnilo. V tom roce 2012 to lidé vůbec nevnímali tak, jak vidí Sokolský ostrov dnes. Vidíme to i na lidech, kteří k nám za ty roky chodili,“ uvažuje.

I dnes tam ale zaměstnanci kavárny řeší nevhodné chování některých lidí. S tím mají zkušenosti i strážníci, kteří na Sokolský ostrov občas vyjíždí kvůli chování opilých lidí nebo bezdomovců. „Zrovna bezdomovci nám ale i pomohli, jednou se nás snažil někdo vykrást a oni tu partu odehnali,“ vypráví zakladatel kavárny. 

Fanoušci Finska před hokejovým utkáním s českou reprezentací. 

„Každý ví, že tam teď chodí hodně lidí, ale vedla k tomu dlouhá a poměrně náročná cesta. Trávil jsem tam veškerý svůj čas a věnoval tomu své úsilí. Hrozně moc tomu místu vděčím, protože jsem se díky té zkušenosti naučil soustu věcí,“ přiznává Dvořák. Při vyprávění se sice usmívá, zároveň se mu ale lesknou oči. 

Díky řadě let, které na Sokolském ostrově strávil, je pro něj loučení s Coffee on the go těžké. Pozemek původně patřil spolku, ale již několik let je města České Budějovice. David Dvořák vyhrál dvakrát výběrové řízení, ale letos vedení radnice oznámilo, že v lokalitě vybuduje nový projekt. Ten bude zahrnovat i kavárnu v podobě kontejnerů. 

David Dvořák (uprostřed v bílém tričku) se svými kamarády. 

Přitom loni na jaře David Dvořák vedení radnice prezentoval projekt na proměnu kavárny a jejího okolí. Ten zahrnoval mimo jiné právě kontejnery a také místo pro odpočinek a sport. „Chtěl jsem to zase posunout dál a víc do toho zainvestovat. Navrhoval jsem vybudovat místo sousedních kurtů na tenis venkovní posilovnu, aby to místo zůstalo sportovně založené. Přinesl jsem nápad a oni si ho tak nějak vzali za svůj,“ dodává.  

Město chce předělat Sokolský ostrov. Naráží na své limity, odůvodňuje plánované změny

Dvě nové kavárny, toalety, koupací molo nebo zázemí pro půjčovnu vybavení pro vodní sporty. To vše by se mohlo už v příštím roce objevit na Sokolském ostrově v centru města. Ten je jedním z nejvyhledávanějších míst v Českých Budějovicích. Podle...

David Dvořák by se rád do nové soutěže přihlásil, i když ví, že to znamená konec dodávky, která u řeky dlouhé roky stála. Kdy oficiálně kavárna skončí, zatím není jasné. Město oznámilo, že plánuje nový projekt na jaro příštího roku.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Davida Dvořáka

Štítky České Budějovice, sokolský ostrov, kavárna, podnikání, káva, David Dvořák, kávovar, borůvka, projekt, pivo, Suchdol nad Lužnicí, tráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

David Dvořák s Coffee on the go opustí Sokolák. Na první kávovar si vydělal díky borůvkám  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.