Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Do ulic opět vyrazily sdílené elektrokoloběžky. Město nad nimi chce mít více kontroly

Uplynulo jen několik měsíců a v Českých Budějovicích jsou s příchodem jara na mnoha místech opět vidět barevné elektrokoloběžky. Loni v létě nečekaně zaplavily ulice krajského města a způsobily pozdvižení. Tento rok je na ně ale vedení radnice připravené.

Snížení maximální rychlosti, upravení počtu strojů, nebo například přísnější dohled nad nevhodným parkováním. To je jen malý výčet změn, na nichž se město dohodlo se společností Lime, která sdílené elektrokoloběžky provozuje. K dodržování stanovených pravidel má sloužit nově vzniklé memorandum. Vedení města tento dokument připravilo společně se zástupci společností Lime a Bolt. Právě tyto dva subjekty mají zájem na území města do budoucna podnikat.

„Přes zimu se s jednateli obou společností vedla podrobná jednání. Vznikla kvůli tomu pracovní skupina a uskutečnilo se několik schůzek. Výsledkem je společné memorandum, v němž se jasně hovoří o pravidlech, která musí provozovatel služby dodržovat, aby mohl na území města své elektrické koloběžky provozovat,“ přiblížil náměstek primátora Ivo Moravec (Hnutí občané pro Budějovice).

V memorandu mimo jiné stojí, že společnost Lime nesmí na území města provozovat více než pět stovek strojů a například v centru musí omezit jejich maximální rychlost na 15 kilometrů v hodině. Lime se také zavazuje, že musí průběžně odstraňovat všechny stroje, které budou jakkoli překážet dalšímu provozu. Právě parkování na nevhodných místech se v minulosti ukázalo jako velký problém.

Zaměří se na prohřešky

„S městem jsme se dohodli na snížení rychlosti v oblasti centra a Lannovy třídy. Pravidelně vyhodnocujeme místa k parkování a v případě potřeby je přidáváme, posouváme nebo úplně odstraňujeme. Ve městě máme tým pracovníků, kteří se o koloběžky starají. V případě nevhodného parkování koloběžku posunou, když se sníží kapacita baterky pod určitou míru, tak ji nabíjí a umístí zpátky na místo, kde očekáváme nejrychlejší výpůjčku,“ sdělil jednatel společnosti Lime Václav Petr.

Město se na dodržování dohodnutých pravidel hodlá zaměřit a chce v tom být důsledné. „Od začátku to musíme hlídat a nepromíjet sebenepatrnější prohřešky. Chceme, aby se memorandum opravdu dodržovalo,“ zdůraznil Moravec. Větší pravomoci dává dokument také městské policii. V případě, že stroj bude stát, kde nemá, mohou strážníci nařídit zpoplatněný odtah. Letos zatím ale žádný takový případ řešit nemuseli. „Přítomnost sdílených koloběžek jsme sice zaznamenali a dodržování pravidel sledujeme, ale doposud nedošlo k žádným prohřeškům. Nebyly hlášené ani poničené či povalené stroje,“ informovala mluvčí budějovických strážníků Věra Školková.

Kromě jasně daných pravidel přinese memorandum také užitečná data o mikromobilitě. Lime se v memorandu zavázala městu poskytovat provozní a technická data. „Je to důležité, abychom věděli, jak v této oblasti dále plánovat. Celkově takový způsob dopravy do koncepce města zapadá,“ zmínil Moravec s tím, že pokud bude služba správně fungovat, může mít pro obyvatele pozitivní přínos.

Takový postoj vítá i samotná společnost Lime. „Vedení města je v oblasti mikromobility velmi progresivní. Záleží jim na tom, aby jejich občané měli k dispozici ekologičtější alternativu k přepravě autem a jsou nám tímto skvělým partnerem,“ nastínil Petr.

Ještě tento rok by měla začít své elektrokoloběžky v krajském městě provozovat také konkurenční společnost Bolt. Přesný termín spuštění provozu radnice v tuto chvíli nezná.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky elektrokoloběžky, Lime, Bolt, koloběžky, elektro, doprava, město, České Budějovice, radnice, parkování, Ivo Moravec, Václav Petr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do ulic opět vyrazily sdílené elektrokoloběžky. Město nad nimi chce mít více kontroly  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.