Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kempy u Lipna se začínají plnit návštěvníky. Letní termíny jsou zatím volnější

Lipensko je pro vyznavače kempování vyhledávanou lokalitou. Za poslední dva roky zažila oblast i díky koronaviru velký nával turistů především v obytných vozech. Většina kempů nyní eviduje zvýšený zájem hlavně o víkendech, na hlavní část letošní sezóny jsou kapacity zatím dostatečné.

Například v Camping Resortu Frymburk mají k dispozici celkem 160 karavanových stání či míst pro stany, ale také mobilní domky. Za poslední dva roky sice ubyla zahraniční klientela, přibylo naopak ale tuzemských hostů. „Hlavní sezóny proběhly normálně, méně se ale jezdí před sezónou. Dva roky cizinci nemohli přijet dříve než v červnu, nyní situaci nelze odhadnout kvůli vývoji na Ukrajině. Pro některé cizince jsme země hodně blízko válce a bojí si v Česku rezervovat dovolenou,“ zmínila spolumajitelka kempu Tereza Wilzingová.

Podle ní aktuálně evidují nižší počet rezervací, než jsou v tuto dobu zvyklí. V odhadu obsazenosti na hlavní část sezóny však zůstávají optimističtí. „Zájem o dovolenou na Lipně je velký, v červenci a srpnu jsou již hodně plné termíny pro karavanová stání u vody, místa s vlastní koupelnou a místa s přípojkami na vodu. Na červen máme také již dost rezervací hlavně díky německým a rakouským svátkům Pfingsten,“ doplnila Wilzingová s tím, že kemp má však obavy, zda se všechny rezervace doopravdy uskuteční. „Rezervační kolotoč nám připomíná minulý a předminulý rok, kdy není nic dané až do příjezdu hosta.“

Míst pro karavany je dostatek

Podobnou zkušenost má například i kemp U Kukačků v Pihlově. Zde sice už mají na léto všechny čtyři mobilní domky a obě chaty obsazené, většina míst pro karavany a stany je však ještě volná. Podle majitele Václava Mareše řeší lidé rezervace míst na poslední chvíli, zejména podle počasí. Dostatek míst hlásí zatím také kemp Olšina u Černé v Pošumaví. Přestože ubytování v chatkách s kuchyňkou už mají z 80 procent obsazené, obyčejnějších chatek je stále ještě polovina volná.

Větší zájem o letní termíny zaznamenali v Lipně nad Vltavou. Počet rezervací v kempu Modřím se podle společnosti Lipnoservis, která kemp vlastní, zvyšuje každým dnem. „Naše kapacita je naštěstí dostatečná, ale ta nejlepší a nejoblíbenější místa přímo u vody se plní rychle jako první,“ informovala mluvčí Lipnoservisu Olga Kneiflová.

Některé kempy budou muset letos upravit také ceny svých služeb. Jedním z důvodů jsou náklady spojené s velkými investicemi do vybudování nové a lepší infrastruktury. Dalším důvodem je například také zvyšování cen energií. „Ceník vždy musíme zveřejnit již po skončení sezóny. To ale nikdo netušil, co se bude dít na Ukrajině, ceny elektřiny, plynu, ropy a všeho šly nahoru. Ceny ubytování jsme nechali stejné jako loni, ale ceny kempování jsme velice mírně zvedli,“ zmínila Wilzingová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Lipno, Lipensko, kemp, ubytování, turismus, karavan, kapacita, Jihočeský, Vodní nádrž Lipno, Ukrajina, Česko, Frymburk, Václav Mareš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kempy u Lipna se začínají plnit návštěvníky. Letní termíny jsou zatím volnější  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.