Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vítkův hrádek hledá nového správce. Tomu původnímu po pětadvaceti letech obec vypověděla nájemní smlouvu

Čtvrt století a dost. Na Vítkově hrádku končí jeho původní správci. Spolek přátel Vítkova hrádku totiž dostal od obce Přední Výtoň, která je majitelem zříceniny, na konci letošního ledna po pětadvaceti letech výpověď. Vedení obce svůj krok zdůvodňuje tím, že mělo dojít k hrubému porušení nájemní smlouvy. To ale zástupci spolku jednoznačně odmítají. Zřícenina je nyní pro turisty uzavřená. Otevřít by se měla až na začátku května.

Konec jedné éry. Tak by se dalo charakterizovat období, které právě nastalo na nejvýše položené zřícenině středověkého hradu v Čechách. Vítkův hrádek po pětadvaceti letech přišel o svého dlouholetého správce. Obec Přední Výtoň, která je také majitelem zříceniny, totiž vypověděla nájemní smlouvu Spolku přátel Vítkova hrádku, jenž se o místo doposud staral. Svůj krok odůvodňuje tím, že spolek údajně zanedbal své povinnosti, a to především s ohledem na špatný stav jedné z dřevěných vyhlídkových plošin.

„Důvodem výpovědi bylo hrubé porušení ustanovení nájemní smlouvy, konkrétně nezajištění všech potřebných povolení a dokumentů pro zajištění oprav, dále nájemce nedodržel své zákonné povinnosti vůči orgánům státní správy a postupoval v rozporu s účelem smlouvy, a tedy i proti zájmům pronajímatele. Nedokázal ani plnit přijaté závazky a nedodržel informační povinnosti podle smlouvy. Na neplnění těchto smluvních povinností pronajímatel nájemce upozornil jak osobním jednáním za přítomnosti člena výkonného výboru spolku, tak i písemně. Na základě těchto skutečností a při vědomí ochrany majetku obce zastupitelstvo rozhodlo o zaslání výpovědi z nájmu.“ Těmito slovy vysvětluje krok obce starosta Přední Výtoně Pavel Gabriš.

„Smlouvu jsme dodrželi“

To ale spolek v čele s dlouholetým předsedou Miroslavem Kovačičínem a mluvčím Pavlem Kroneislem odmítá. „My jsme smlouvu v žádném bodě neporušili, to se pan starosta mýlí. Vítkův hrádek se podle smlouvy otevírá pravidelně až prvního května, uzavírá se 31. října. Naše dobrá vůle byla, že se v minulosti otevíral i o svátcích a víkendech mimo sezonu. Loni v prosinci ale zemřel dlouholetý kastelán Ladislav Tulek, který na hrádku také bydlel. Už zde tedy není nikdo, kdo by se o to v tomto období staral a zříceninu turistům otevíral. My jsme tedy pouze dodržovali smlouvu a chystali jsme se otevřít prvního května, což už po výpovědi nenastane. Důvodem uzavření tedy není špatná statika věže, jak zmiňuje vedení Přední Výtoně, ale je to prostě pouze proto, že tam není člověk, který by se o to staral,“ zdůrazňuje Kroneisl.

Ve smlouvě je podle něj jasně stanovena otevírací doba hradu, kterou spolek dodržuje. Zároveň také odmítá tvrzení starosty Gabriše, že si neplnil své povinnosti. „Stále se hovoří o vyhlídkové věži a stavu dřevěné plošiny. Statik to viděl a uzavřel třetinu věže s tím, že jí opravíme na jaře. To se ale nestane, protože jsme dostali výpověď. Péče o zříceninu je ale mnohem komplexnější, hrad se musí opravovat celý, vlivem povětrnostních podmínek, které zde panují, se rozpadá například spárování donžonu, složitá je i údržba dřevěné konstrukce vyhlídky,“ zmiňuje Kroneisl s tím, že původně chtěl spolek do vyhlídkové věže instalovat vyhlídku z kovu, čímž by se předešlo rychlému chátrání. To ale před lety zatrhli památkáři.

O dřevěnou konstrukci uvnitř vyhlídkové věže se spolek pravidelně staral. „Každé dva roky se muselo dřevo natírat, jeden nátěr stál sto tisíc korun. Nelíbí se nám především to, že současné vedení Přední Výtoně tvrdí, že jsme se o Vítkův hrádek nestarali. To naprosto odmítáme,“ zdůrazňuje Kroneisl.

Čas na mladou krev

Ve Spolku přátel Vítkova hrádku působí celkem devatenáct členů. Většina z nich už ale podle předsedy Miroslava Kovačičína na údržbu nemá dostatek sil. Svůj odchod tak vnímají jako částečnou úlevu, přesto by raději odcházeli za úplně jiných okolností. Výpověď od obce cítí jako křivdu, a to především s ohledem na množství odvedené práce, kterou za téměř čtvrt století na zřícenině odvedli.

„Po těch pětadvaceti letech jsme už unavení a je čas, aby si zříceninu převzal někdo jiný. Nikdo z původních správců už na to nemá potřebnou energii. Ale to je přirozené, všechno jednou končí, jsme všichni staří chlapi a hrádek potřebuje mladou krev,“ podotýká Miroslav Kovačičín, který byl také jedním ze zakládajících členů spolku, jenž pomohl z rozvalin vybudovat hojně navštěvovanou turistickou doménu celého Lipenska.

„Když jsme na hrádek přišli, tak to byla totální ruina v rozvalinách po armádě, uprostřed nádvoří byla velká hromada suti zarostlá náletem. Po pětadvaceti letech je to krásně zrekonstruovaná a staticky zabezpečená zřícenina, takže si myslíme, že jsme zde odvedli pro region velký kus užitečné práce. A také si myslím, že je to vidět právě na návštěvnosti, ta je dnes ve srovnání s předešlými roky obrovská, což se pozitivně projevuje na tom, jak zřícenina vypadá. Když jsme hrad otevírali, tak jsme to celé financovali z vlastních prostředků, to už je nemyslitelné,“ zmiňuje Kovačičín.

Nájemné 250 tisíc ročně

Dnes už je Vítkův hrádek schopen si na sebe vydělávat sám. Ročně jej navštíví tisíce lidí, kteří mimo jiné na jeho chod přispívají zaplacením vstupného. „Jsme nezisková organizace, takže veškeré finanční prostředky, které jsme na hrádku vybrali ze vstupného, jsme také investovali zpět, například do údržby, provozu nebo mezd zaměstnanců,“ podotýká Kovačičín. Poslední čtyři roky spolek podle jeho předsedy platil obci roční nájemné ve výši 250 tisíc korun. Tyto peníze však obec Přední Výtoň do Vítkova hrádku podle Kovačičína investovala do Vítkova hrádku zpátky. Třeba loni na podzim, tehdy ještě pod vedením bývalého starosty Jana Bittnera, nechala v jedné části zříceniny vybudovat kompletní sociální zázemí pro návštěvníky i zaměstnance. Tato investice přišla obec na více než dva miliony korun.

Na Vítkově hrádku budou toalety i sprcha. Vodu k nim našli proutkaři

Už od října letošního roku se návštěvníci Vítkova hrádku dočkají doposud chybějícího sociálního zázemí. To vznikne uvnitř bývalé konírny a jeho součástí budou pánské i dámské toalety, úklidový kout a také menší sprcha pro zdejší zaměstnance. Nové...

Kdy teď Vítkův hrádek převezme nový správce je zatím nejisté. Obec Přední Výtoň ale podle starosty Gabriše udělá vše, co je v jejích silách, aby byl Vítkův hrádek na začátku turistické sezóny připraven přivítat první letošní návštěvníky. Další podrobnosti však vedení obce odmítlo dále komentovat.

„Novým správcům bych chtěl popřát, aby jim práce na Vítkově hrádku dělala hlavně radost. Je to bez nadsázky jeden z nejvýznamnějších turistických bodů na jihu Čech, odkud je nádherný výhled nejen do okolí, ale třeba i na vrcholky Alp,“ uzavírá Miroslav Kovačičín.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce

Štítky zřícenina, hrádek, Vítkův hrádek, nájem, obec Přední Výtoň, výpověď, Česko, spolek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Šátava

Nastoupil nový starosta a jak to bývá,má jiné kamarády

Neděle, 26. února 2023, 10:36Odpovědět

Vladimír Hradil

Navštívil jsem před šesti lety,nádherná vyhlídka ,příjemné posezení,kafíčko proběhlo,nemůžu si stěžovat,pokud se do těch končin vrátím,navštívím znovu,pokud bode otevřeno.Jsem zvědav.

Úterý, 21. února 2023, 10:58Odpovědět

Michal Ficus

Bude zajímavé sledovat, jak se bude vyvíjet cenotvorba a vůbec situace kol peněženek turistů. Asi je v zájmu obce je trochu vyluxovat. Možná na buřta a pivo nebudu mít dostatečnej kredit....

Úterý, 21. února 2023, 09:02Odpovědět

Roman Henych

Klasika. Stávajícímu pronajímateli se vypoví smlouva a přihraje se někomu “spřátelenému”. Ten začne podnikatelsky ždímat, ale nebude se o hrádek starat, až to celé padne na hubu. Přál bych si, abych se pletl, ale cynický skeptik ve mně má většinou pravdu…

Úterý, 21. února 2023, 06:18Odpovědět

Aleš Marek

Též jsme byli spokojeni (červenec 2022). Jel jsem lodí z Lipna do Přední Výtoně a odtud pěšky. To značení pro pěší by chtělo trochu zlepšit!

Pondělí, 20. února 2023, 22:34Odpovědět

Ivo Vít

Ja tam byl několikrát a vždy jsem byl spokojen. Spolek se o Vítkův hrádek skvěle staral!

Pondělí, 20. února 2023, 21:57Odpovědět

Michal Ficus

By jsem tam v létě. Zrovna byla akce s muzikou. Příjemné posezení. Vzkřísilipamátku, věnovali podstatnou část života historii, a nedostane se jim vděku. Tak to bývá.... Asi se někdo tlačí na pozici provozovatele, asi obec ví o vhodném businesmanovi...

Pondělí, 20. února 2023, 21:39Odpovědět

Vítkův hrádek hledá nového správce. Tomu původnímu po pětadvaceti letech obec vypověděla nájemní smlouvu  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.