Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dačice odhalily sochu Život v kostce. Vytvořily ji školy pomocí 3D tisku

V Dačicích na Jindřichohradecku je od pátku k vidění dvoumetrová skulptura Život v kostce vytvořená na 3D tiskárně z recyklovaných PET lahví. Je výsledkem akce 3Dění zaměřené na osvětu o nakládání s odpadem. Sochu vytvořili žáci z devíti škol z Dačic a okolí a odborníci z Českého vysokého učení technického.

Socha je vytvořená z průsvitného plastu a doplněná LED páskami, které umožňují, aby ve tmě zářila. Podobu sochy vybrala porota z návrhů zaslaných dětmi. Autory vítězné podoby sochy jsou Eliška Tichá a Martin Lacina z deváté třídy základní školy ve Studené. Inspirací jim byl pomník kostky cukru, který v Dačicích stojí takřka 40 let.

Jejich kostka je také postavená na jeden z vrcholů, její stěny jsou ale vyvedené z prolínajících se tubusů. „Nějakým způsobem jsme chtěli tvar kostky ztvárnit, je ale klikatá, což má ztvárňovat život - každý život je jiný, originální, klikatý,“ popsala Eliška Tichá.

Školy díky projektu získaly 3D tiskárnu v hodnotě 8000 korun. Tiskly na ni jednotlivé díly vítězného návrhu, bylo jich takřka 100. U vzniku ale stály od samého počátku už tím, že jejich žáci sbírali plastové lahve potřebné k výrobě. „Názorně viděli, jak z plastového odpadu může postupně vzniknout originální umělecké dílo. Na výrobu sochy bylo zapotřebí zhruba 1000 PET lahví,“ uvedla manažerka projektu Marie Hazuková z Místní akční skupiny Česká Kanada, která za projektem stojí.

Se vznikem sochy i s tím, jak zvládnout obsluhu 3D tiskáren, pomáhala skupina PETMAT, která vznikla při Fakultě architektury ČVUT. Model sochy rozložila na jednotlivé díly a jejich tiskové podklady zpřístupnila na speciální webové stránce. „Bylo opravdu výzvou ztělesnit skicu, kresbu do 3D. Jednak aby to odpovídalo návrhu, aby byli všichni spokojení, a jednak abychom tomu i něco přidali, doslova další rozměr. Je zajímavé, že když socha stojí v prostoru, že z každého úhlu člověk uvidí něco jiného. A přitom je to pořád kostka,“ řekla ředitelka PETMAT Kateřina Nováková. Návrh podle ní narážel na konstrukční vlastnosti plastu, proto musí mít socha i svoji kovovou podporu.

Podle starosty Dačic Karla Macků má 3D tištěná socha doslova tři rozměry. „3Dění má hned několik rovin. Jednak je to rovina ekologická, kdy se ukazuje, že z materiálu, který je použitý, se dá vytvořit zase něco nového, hezkého. Druhá rovina je technologická, kdy si děti mohou vyzkoušet, jak vypadá 3D tisk, jak se pracuje s 3D tiskárnami. A třetí rovina je estetická. Ta je pro Dačice obzvlášť zajímavá, protože 3Dění zobrazuje kostku a kostka cukru patří neoddělitelně k Dačicím,“ zdůraznil Macků. Výrobu kostkového cukru si v roce 1843 nechal patentovat ředitel dačické rafinérie cukru Jakub Kryštof Rad.

Tištěná socha bude v centru Dačic vystavená asi měsíc, pak bude putovat do dalších míst, kde se školy podílely na její výrobě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Vojtěch Lojka

Štítky ČR, školy, výtvarné, počítače, 3D, Dačice, socha, České vysoké učení technické v Praze, cukr, okres Jindřichův Hradec, projekt, Jakub Kryštof Rad, Karel Macek, Fakulta architektury ČVUT, odpad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dačice odhalily sochu Život v kostce. Vytvořily ji školy pomocí 3D tisku  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.