Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zámek Červená Lhota má po letech zimní prohlídky. Zaujme betlém z playmobilu

Na jihočeském renesančním zámku Červená Lhota v sobotu začaly adventní prohlídky, poprvé po zhruba 20 letech. Návštěvníkům přiblíží, jak prožívala Vánoce ve 20. a 30. letech minulého století knížecí rodina Schönburg-Hartenstein. Zajímavostí například je, že na Štědrý den jedla šlechta kapra s knedlíkem. Návštěvníci se dostanou také na běžně nepřístupná místa.

K prohlídkám patří výstava betlémů, kuriózní je jeden z playmobilové stavebnice. Prohlídky, jež potrvají do ledna, hned první den přilákaly téměř 100 lidí.

„Svátky jsou chvílí, kdy se má rodina setkat. To se ale u šlechtické rodiny často nepovedlo. Děti studovaly na internátních školách v Rakousku a některé školy, třeba jezuitské, nedávaly na Štědrý den volno. To je v pamětech zahrnuté, velký stesk po těch, kteří museli zůstat ve škole,“ říká kastelán Tomáš Horyna. Vánoční prohlídky jsou poprvé po dlouhé době proto, že v minulých 19 letech se v zimě opravovaly interiéry, posledních pět zim zámecká jídelna.

Rod Schönburg-Hartenstein má kořeny v Německu. Ke štědrovečerní večeři jedli kapra s knedlíkem, připomínajícím karlovarský. Někdy měli místo kapra i štiku. „Nejhezčí je z pamětí šlechtických dětí asi vzpomínka Petra Schönburga na štědrovečerní nadílku a na cesty saněmi taženými koňmi na půlnoční do Deštné,“ zmiňuje kastelán.

Štědrá šlechta

Děti dostávaly zpravidla knížky a oblečení. Louis Schönburg jednou ale našel pod stromečkem i kulovnici. „Hned v dopise hrdě hlásil otci, že tou skvělou kulovnicí už ulovil prvního jezevce,“ uvádí Horyna. Dary dostávalo i 30 dětí zaměstnanců velkostatku v Červené Lhotě, kde tehdy pracovalo 168 lidí, zatímco dnes má ves 19 obyvatel. Šlechta zvala děti 24. prosince odpoledne na zámek, kde zpívaly české koledy. Za to každé dostalo od prince dar i se jmenovkou. „Byly to zpravidla oděvy, co upletla princezna Sophie - čepice, rukavice, ponožky - někdy i zbožné knihy,“ popisuje kastelán.

Na zámku vystavili i betlémy. Jsou z okolí Červené Lhoty, Třeště, Příbrami i z Jižního Tyrolska. Zaujme betlém z chlebového těsta, kuriozitou je betlém sestavený ze stovek figurek stavebnice Playmobil. Lidé se díky výstavě dostanou do míst, kam jindy ne. Jde o jedny z nejstarších místností, jež sloužívaly jako zázemí zámeckého služebnictva.

Detaily v playmobilu

„Z playmobilu vznikla velkolepá scenérie s hradem, pod kterým je betlém a řada figurek. Je tam i vraždění neviňátek,“ přibližuje Horyna. Figurky aranžovaly jeho dvě mladší děti. Lidé tak uvidí i scény ze zámecké historie, legendu o vzniku rodu Schönburgů či rytířské turnaje. Betlém vytvořil kastelánův kamarád Kryštof Čižinský, jenž figurky sbírá. Sáhl i do sbírky Štěpána Valenty, který letos zkraje roku zemřel. „Je to i vzpomínka na něj. Byl to mladý kluk, byl zvoníkem od Matky Boží, jak se v Praze říká Týnskému chrámu,“ podotýká kastelán.

Zámek je známý z filmů jako Svatby pana Voka, O štěstí a kráse nebo Pan Tau. Nejvíc ho proslavila pohádka Zlatovláska (1973) s Jorgou Kotrbovou. Letos ho od ledna do října navštívilo 44.000 lidí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto pixabay.com

Štítky ČR, památky, Vánoce, Jindřichohradecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Červená Lhota má po letech zimní prohlídky. Zaujme betlém z playmobilu  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.