Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Písek bude v příštím roce hospodařit se schodkem 116 milionů korun

Písek bude v příštím roce hospodařit se schodkem 116 milionů korun. Rozpočet s příjmy 1,07 miliardy korun a výdaji 1,18 miliardy korun schválili na dnešním zasedání městští zastupitelé. Písek na příští rok plánuje 333 milionů korun na kapitálové investice. Jde o 28 procent výdajů města a o největší částku za posledních pět let.

„Největší akcí bude rekonstrukce bývalého internátu v Sovově ulici a jeho přestavba na dům pro seniory s investicí 106 milionů korun. To znamená, že na projekt uvolníme 10 procent z celkových výdajů města. Dále počítáme s rekonstrukcí části Strakonické ulice, kdy se připojíme ke společnosti EG.D, která tu plánuje obnovu plynovodu a přípojek. Zrekonstruujeme vodovod, kanalizaci a opravíme povrch vozovky. Díky souběhu obou akcí omezíme obyvatele této ulice jen jednou,“ řekl písecký místostarosta Josef Soumar (Piráti). Náklady na obnovu Strakonické ulice činí 40 milionů korun.

V posledních pěti letech Písek v průměru uvolnil na kapitálové investice ročně 225 milionů korun. Na příští rok má kromě rekonstrukce internátu a Strakonické ulice připravené ještě další akce. Například chce za 40 milionů korun modernizovat bývalou knihovnu na Alšově náměstí. Radnice také plánuje několik investic na největším píseckém sídlišti Portyč. „Jeho obyvatelé se mohou těšit na parkoviště pro zhruba 60 aut, které vznikne v ulici Na Pěníku, na dopravní propojení ulice Vinařického se silnicí na Topělec a nový skatepark. Ten vybudujeme na místě nevyužívaného multifunkčního hřiště,“ zmínil Soumar.

Na letošní rok město plánovalo také schodkový rozpočet s výdaji 1,2 miliardy korun a příjmy 850 milionů korun. Podle odhadů se však pro příští rok výrazně zvýší příjmy. „Je to primárně způsobeno očekávaným pozitivním vývojem daňových příjmů. Ovlivnit by jej měly i příjmy za pronájmy, prodej nemovitého majetku či čerpání dotací. Příjmy by tak měly poprvé v historii města přesáhnout jednu miliardu korun,“ řekl vedoucí finančního odboru píseckého městského úřadu Ladislav Toman.

Schodek pro příští rok bude město hradit z úspor. Z přebytků v posledních letech má na účtu 576 milionů korun. „Vnímám, že zde máme určitý investiční dluh z minulých let. Ale stále si musíme udržovat nějaký finanční polštář na téma plánované výstavby bazénu, které nám zde zůstává. Proto nemůžeme tu kasu dovést na úplnou nulu,“ doplnil Soumar.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mesto-pisek.cz

Štítky ČR, správa, hospodářství, Písek, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písek bude v příštím roce hospodařit se schodkem 116 milionů korun  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.