Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pět vysokých soch z písku bude letos opět stát na písecké náplavce

Pět vysokých soch z písku bude letos opět stát na písecké náplavce u historického Kamenného mostu. Letos se umělci při tvorbě zaměří na téma jihočeské Atény. Slavnostní odhalení soch bude opět v květnu.

„Díla budou tematicky navazovat na programovou linii akce Pískoviště 2023, během které je výstava pískových soch slavnostně otvírána. Jejich tvorba bude pojata formou sympozia, kdy je bude podle daného konceptu volně tvořit více umělců,“ uvedl písecký radní pro kulturu Robin Mikušiak (ODS). Jednotlivé sochy budou mít různou výšku i základnu a na každou z nich tvůrci použijí 15 tun písku.

Každý rok je sochaři zpracovávají na jiné téma. Loni sochy pomocí různých atributů představovaly některá partnerská města Písku, v minulosti zobrazovaly například postavy a děje z husitské doby, pohádkové či filmové postavy nebo významné události. Sochy z písku budou ve městě letos stát posedmnácté.

Sochaři na dílech pracují vždy přibližně dva týdny. Nejprve jemný štukový písek zhutní do vysokých homolí a pak z něj tvoří jednotlivé motivy. Nepoužívají žádné lepidlo. Spojitost materiálu zajišťuje to, že je písek pečlivě zhutněný. Sochy na náplavce každý rok zůstávají většinou do listopadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Písek

Štítky ČR, správa, výtvarné, zábava, sochy, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pět vysokých soch z písku bude letos opět stát na písecké náplavce  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.