Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začalo napouštění nádrže Orlík. Povodí Vltavy zrušilo omezení maximální úrovně hladiny

Od soboty začalo Povodí Vltavy s postupným napouštěním vodní nádrže Orlík. Stalo se tak poté, co podnik rozhodl, že zruší dosavadní omezení maximální úrovně hladiny vody. Ta byla stanovena na kótu 339 metrů nad mořem. Rychlost vzestupu hladiny bude nyní záviset na aktuální hydrologické a provozní situaci na Vltavské kaskádě.

Povodí Vltavy začalo během soboty napouštět vodní nádrž Orlík. „S předstihem byly dokončeny práce na realizaci stavební jímky na stavbě VD Orlík – zabezpečení VD před účinky velkých vod, a proto bude od soboty 18. února zrušeno omezení maximální hladiny vody v nádrži na kótě 339 metrů nad mořem,“ informoval podnik v tiskové zprávě.

Rychlost vzestupu vody bude nyní závislá na počasí a aktuální hydrologické situaci. Významně by se na zvyšování množství vody mohlo podílet odtávání sněhu v povodí nad vodní nádrží. Dalším faktorem je také provozní situace na celé Vltavské kaskádě.

„Vzhledem k současnému přítoku a dostupným předpovědím nepředpokládáme v nejbližších dnech razantní vzestup hladiny, ten bude spíše pozvolný a přerušovaný občasnými poklesy v souvislosti s provozní situací v elektrizační soustavě České republiky,“ uvedlo Povodí Vltavy v tiskové zprávě. Podrobnější informace a údaje o stavu hladiny vody v Orlíku mohou zájemci sledovat ve webové aplikace Stavy a Průtoky.

Vodní nádrž Orlík je součástí Vltavské kaskády v jižních a středních Čechách. Toto významné vodní dílo na řece Vltavě bylo vybudováno v letech 1954-1961 a jeho autorem je inženýr Alois Kraus. Přehrada je pojmenovaná po známém zámku, který se vypíná jen pár metrů nad její hladinou. Nádrž je zejména v létě vyhledávaným cílem turistů, majitelů lodí a vyznavačů vodních sportů.

Přes nádrž také ve výšce 50 metrů vede Žďákovský most z druhé poloviny 60. let, který byl svého času největším obloukovým mostem na světě. Zajímavostí je, že v roce 2001 získala stavba ocenění Most století v kategorii ocelových silničních mostů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Vltavy

Štítky Vodní nádrž Orlík, Povodí Vltavy, Vltavská kaskáda, Alois Kraus, Česko, vodní hladina, voda, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začalo napouštění nádrže Orlík. Povodí Vltavy zrušilo omezení maximální úrovně hladiny  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.