Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Táborský lev Simba oslavil dvanáctiny. Ve výběhu žije se lvicí Luenou

Dvanácté narozeniny oslavil v sobotu král táborské zoologické zahrady lev Simba. Výběh sdílí společně s o rok a půl starší lvicí Luenou. Oba se řadí k druhu lva pustinného, kterých ve volné přírodě zbývá odhadem už asi jen dvacet až třicet tisíc.

V táborské zoologické zahradě žijí dva lvi pustinní. Čerstvě dvanáctiletý samec Simba a o rok a půl starší samice Luena. Oba spolu sdílejí výběh. „Simba je králem hlavně navenek. Společnému výběhu vládne pevnou tlapou dominantní samice Luena,“ zmínil mluvčí táborské zoo Filip Sušanka.

Tito lvi obývají stepní, lesostepní a polopouštní oblasti převážně východní a v menší míře také západní subsaharské Afriky. V současnosti vědci odhadují, že jich ve volné přírodě žije dvacet až třicet tisíc, pesimističtější odhady hovoří pouze o deseti tisících. Jsou to společenská zvířata a loví ve smečkách. Jejich nejčastější kořistí jsou velcí savci, především kopytníci. Zajímavostí je, že většinou loví samice, samci se lovu účastní jen výjimečně. Přednostní právo na ulovenou kořist má ale vždy dominantní samec.

Táborská zoologická zahrada, která je rozlohou největší na jihu Čech, patří k nejmladším u nás. Vznikla v květnu 2015 a pro veřejnost byla otevřena o měsíc později. Jejím hlavním posláním je chov a ochrana ohrožených druhů zvířat. Bezesporu nejvýznamnějším projektem je reintrodukce zubra evropského do přírodních rezervací v Evropě. V zoo žíje přes 380 zvířat a více než 70 živočišných druhů.

Letos vedení zahrady nechalo k areálu vybudovat také samostatnou příjezdovou cestu. Vysoká návštěvnost se totiž v minulosti ukázala jako problematická. Velký provoz v táborské městské části Větrovy, kde se zoo nachází, byl pro místní obyvatele zásadní problém a dlouhodobě volali po jeho řešení.

Táborská zoo zahájila stavbu nové přístupové vozovky do areálu

Táborská zoologická zahrada zahájila výstavbu nové přístupové vozovky do areálu. Návštěvníci přibližně půl kilometru dlouhou asfaltovou cestu začnou využívat nejpozději na konci října. Dosavadní přístupová cesta vedla mezi domy čtvrti Větrovy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZOO Tábor

Štítky lev, zoo, Tábor, lvice, zvíře, zoologická zahrada, příroda, Luena, narozeniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lev Simba z táborské zoo oslavil dvanáctiny. Ve výběhu žije se lvicí Luenou  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.