Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obyvatelé Tábora loni vytřídili 1500 tun odpadu. Téměř polovinu tvořil papír

Táborští obyvatelé jsou vzorní ve třídění odpadů. Za loňský rok se jim podařilo vytřídit až 1500 tun odpadu. Ve srovnání s předchozími roky se jedná výrazný nárůst. Největší podíl tvořil papír, jehož byla téměř polovina. Dále lidé nejvíce třídili sklo a plasty, menší část pak představovaly drobné kovy. Město třídění podporuje třeba tím, že svým obyvatelům poskytuje třídící tašky. Většina kontejnerů je také velmi dostupná.

V současné době Tábor disponuje celkem 187 takzvanými separačními hnízdy, tedy místy, kam je možné odnést tříděný odpad. Většina z nich je navíc v docházkové vzdálenosti pod sto metrů. I to je jeden z důvodů, které napomáhají tomu, aby obyvatelé svůj odpad poctivěji třídili.

A že se to táborským daří potvrzují čísla z loňského roku, v němž se povedlo nasbírat 1500 tun tříděného odpadu. To je ve srovnání s předchozími roky výrazný násrůst. Jen pro představu, před patnácti lety to bylo o polovinu méně.

„Za to patří všem obyvatelům velký dík. Nesmíme však usnout na vavřínech. Množství některých komodit poslední rok mírně kleslo. Zřejmě i vilivem ceny druhotných surovin ve sběrnách, kde se za některé z nich občas platí,“ naznačuje Lenka Koubková, která začátkem dubna převezme funkci vedoucí odboru životního prostředí.

Nejen papír, plast a sklo, ale i textil či bioodpad

Největším podílem byl v celkovém množství tříděného odbadu v loňském roce zastoupen papír. Konkrétně se jednalo o 699 tun. Dále lidé nejvíce třídili sklo, jehož bylo 475 tun a plast, kterého skončilo ve sběrných kontejnerech 310 tun. Menší podíl pak zaujímaly drobné kovy. Těch se podařilo vytřídit pouze 16 tun. „K tomu navíc můžeme připočítat ještě 144 tun textilu, obuvi a hraček a 1547 tun biologicky rozložitelných odpadů. Celkem se tedy v Táboře podařilo shromáždit 3191 tun materiálově využitelného odpadu,“ podotýká mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák.

Město se třídění snaží podporovat ale třeba i tím, že lidem poskytuje speciální třídící tašky, které si mohou vyzvednout přímo na úřadě v budově bývalé Tabačky na Husově náměstí. Cílem radnice je přimět ke třídění i ty, kteří jsou v tomto ohledu zatím skeptičtí a mají pocit, že je to zbytečné. „Věřte, že není. Ze všech vytříděných odpadů skončí po přetřídění na skládce jen opravdu mizivá část. V současné době jsou to dvě a tři procenta. Vše ostatní se materiálově nebo energeticky využije,“ vysvětluje Koubková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Tábor

Štítky papír, odpad, sklo, Tábor, třídění, město, obyvatelé, popelnice, nádoba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Přivezl jsem kartony do sběrny a chtěli abych za to, že si je vezmou, zaplatil. Fakt se má papír sbírat?

Pondělí, 20. března 2023, 10:56Odpovědět

Obyvatelé Tábora loni vytřídili 1500 tun odpadu. Téměř polovinu tvořil papír  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.