Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Třeboňská výzva kritizuje omezení na mši i pohřby lidí s covidem

Katolíci z třeboňské farnosti žádají, aby se vedení církve snažilo tlakem na politiky zrušit omezený počet věřících na mších a praxi při pohřbech lidí s covidem-19. Vše sepsali do dokumentu, který nazvali Třeboňská výzva. Podle autorů jsou vládní opatření nepřiměřená a diskriminační.

„I přes epidemickou situaci považujeme za nepřiměřené zásahy do osobních svobod zaručených Ústavou České republiky, zejména svobody vyznání, a to ve formě limitované účastí na náboženských obřadech, pohřbech a pokojných občanských shromážděních organizovaných mimo vnitřní prostory,“ píše se na úvod dokumentu.

Apel na církev

Jeho autoři chtějí apelovat na církevní představitele, aby začali konat a hájit náboženská a občanská práva, která vládní opatření porušují a odporují tak ústavě. Vládní nařízení podle něj přispívají k rostoucí frustraci ve společnosti. 

„Podobné situace vedly v minulosti k vážným společensko - ekonomickým ztrátám a v některých případech i k nástupu totalitních režimů. Jako věřící považujeme za nepřijatelné, aby katolická církev, kterou vnímáme jako svoji širší rodinu, ustupovala vládní politice," uvedli autoři výzvy.

Omezení podle nich zásadně ovlivnila prožívání největších křesťanských svátků, Velikonoc. Žádají proto vedení církve, aby apelovalo na vládu a Sněmovnu a usilovalo o to, aby politici tato omezení zrušili.

„Dále považujeme za diskriminační praxi v pohřebnictví, kdy je tělům zemřelých s pozitivitou covid-19 odpírána stejná posmrtná péče jako tělům bez pozitivity. Jejich pohřbívání bez náležité přípravy, bez oděvu a v umělohmotných vacích, které neumožňují vypraviteli pohřbu vizuální kontakt s tělem zemřelého, a další omezení týkající se počtu osob na pohřbu, jsou útokem na nejzákladnější lidská práva," stojí ve výzvě.

„Chce to hlubší diskusi"

Dokument byl předán pomocnému biskupu českobudějovickému Pavlu Posádovi. Výzva se dostala také k českobudějovickému biskupu Vlastimilu Kročilovi, podle kterého je potřeba celou věc probrat s Českou biskupskou konferencí. „Musím se nad tím zamyslet, ale chce to hlubší diskusi. Jsou to věci, které se musí dělat společně s biskupy. Situace není jednoduchá, musí se hledat řešení akceptovatelné pro všechny," řekl Kročil.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, církev, Třeboňská výzva, mše, pohřeb, COVID-19, Česko, Katolická církev, Velikonoce, Poslanecká sněmovna ČR, Česká biskupská konference

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Spurný

Ačkoliv nejsem katolík tuto výzvu plně podporuji, tak musí učinit každý rozumně uvažující člověk.

Neděle, 21. března 2021, 13:49Odpovědět

Třeboňská výzva kritizuje omezení na mši i pohřby lidí s covidem  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.