Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budějovice chystají na investice pro příští rok přes 900 milionů. Rozpočet bude schodkový

Město České Budějovice počítá pro příští rok se schodkovým rozpočtem. Návrh schválili včera radní. Dokument předpokládá příjmy v hodnotě 2,4 miliardy korun a výdaji ve výši 2,9 miliardy korun. Peníze na investice zamíří na opravu kulturního domu Slavie či rekonstrukce škol a další projekty.

„Rozpočet je sestaven tak, že běžné výdaje jsou v porovnání s letošním rokem navýšené o zhruba tři procenta. V rozpočtu se počítá s kapitálovými výdaji v hodnotě 939 milionů korun,“ shrnul náměstek primátora Juraj Thoma (OPB).

„Máme za to, že se nám podařilo dodržet zásadní premisu a to, že nechceme sahat na stavební peníze,“ sdělil Thoma.

Návrh rozpočtu
Celkové příjmy 2,44 miliardy korun
Celkové výdaje 2,94 miliardy korun 
Kapitálové výdaje 939 milionů korun 

Kapitálové výdaje míří na investice, objem těchto peněz se zvedl o více než 30 procent. Mezi největší plánované investice patří například projekt parkovacího domu Dlouhá louka, kde se předběžná investice odhaduje na 90 milionů korun.

Přibližně 80 milionů korun má stát modernizace systému řízení křižovatek. Dalších 30 milionů zamíří do revitalizace parku Dukelská. Kromě toho chystá město peníze například na rekonstrukce škol či kulturního domu Slavie. 

Předpokládaný schodek rozpočtu je zhruba 505 milionů korun. Radnice ho plánuje pokrýt z více zdrojů. Například z fondu rezerv použije město 290 milionů korun. Vedení plánuje také zapojit úvěr ve výši 102 milionů korun a využijí se také peníze z minulých let. 

Největší část příjmů tvoří finance z daní. Podle důvodové zprávy je očekávanou částkou pro příští roku 1,9 miliardy korun. Materiál musí ještě schválit zastupitelé, kteří ho dostanou na stůl při jednání 6. prosince. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, rozpočet, město, radnice, investice, příjmy, výdaje, peníze, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovice chystají na investice pro příští rok přes 900 milionů. Rozpočet bude schodkový  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.