Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Strážníci v Budějovicích letos posbírali 786 injekčních stříkaček

Českobudějovičtí strážníci posbírají každý rok stovky použitých injekčních stříkaček. Při zranění o jehlu je přitom dotyčný vystaven riziku v podobě žloutenky či HIV. Nejčastěji se tyto pomůcky povalují v okolí nádraží nebo na sídlišti Máj.

Strážníci běžné sbírají injekční stříkačky nebo samotné jehly. Mnohdy je odhazují uživatelé návykových látek. „V případě zranění o takovou jehlu je pak postižený vystaven vysokému riziku nakažení některou z infekčních nemocí, jako je například žloutenka nebo virus HIV,“ uvedla mluvčí českobudějovické městské policie Věra Školková.

Tento materiál je nejčastěji u vlakového nádraží, v centru města, v okolí sídliště Máj či Palackého náměstí. „Místem, kde se sdružují narkomané a odhazují zde použité injekční stříkačky, jsou zejména ulice, parky, výměníky nebo dětská hřiště. Své pomůcky k aplikaci drog však často zanechávají i na veřejných toaletách obchodních center nebo restaurací,“ shrnula mluvčí.

Co dělat při poranění injekční stříkačkou?
1. Ránu nechte co nejdéle volně krvácet a místo poranění nemačkejte – krvácení rány snižuje případnou dávku viru v těle
2. Po zastavení krvácení ránu vymývejte vodou a mýdlem po dobu 10 minut, poté ošetřete dezinfekčním roztokem.
3. Vyhledejte lékaře, hygienickou stanici, nebo nejbližší infekční oddělení – lékař vyšetří krev na virové onemocnění. Zdroj: MP ČB

Budějovičtí strážníci letos narazili i na "hromadné" skládky. Na jednom místě v parku na Žižkově třídě dokonce našli 83 injekčních stříkaček najednou. 

Od začátku roku 2021 do dnešního dne sebrali strážníci v ulicích Budějovic celkem 786 použitých injekčních stříkaček.

„Nejohroženější skupinou, která je vystavena riziku poranění o odhozené injekční stříkačky, jsou děti. Ty často nejsou schopny rozpoznat nebezpečí a neví, jak se v případě takového nálezu zachovat. Strážníci Městské policie České Budějovice proto v rámci prevence pořádají na dané téma přednášky již pro nejmenší děti z mateřských škol,“ dodala Školková. 

Pokud lidé uvidí podobný materiál v ulicích, měli by zavolat na linku 156. Nikdy by injekční stříkačky neměli sbírat holýma rukama. Strážníci na sběr podobných pomůcek mají speciální vybavení. 

Ohodnoť článek

Foto Městská policie České Budějovice

Štítky budějovice, městská policie, strážníci, injekční stříkačky, injekční stříkačka, České Budějovice, Sídliště Máj, Palackého náměstí (Praha), Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci v Budějovicích letos posbírali 786 injekčních stříkaček  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.