Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Strakonická teplárna podala k ÚOHS podnět. Cítí šikanu od regulačního úřadu

Strakonická teplárna podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podnět, aby úřad provedl dozor v Energetickém regulačním úřadu (ERÚ). Podle teplárny se některé kroky ERÚ vůči ní rovnají šikaně. Oznámil to generální ředitel teplárny Pavel Hřídel. ERÚ dělá všechny kontroly podle zákona, prověřování od ÚOHS se neobává, tvrdí mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Teplárna letos několikrát přerušila dodávky firmě Energo, která zásobuje i přes 250 bytů na sídlišti Šumavská. Jeho obyvatelé tak byli opakovaně bez tepla a teplé vody. Teplárna a Energo vedou spor o platby za odběry, věc řeší soudy i ERÚ. Ten již dříve podal kvůli přerušeným dodávkám tepla trestní oznámení na starostu i vedení teplárny, za "bezohledný postup vůči spotřebitelům".

Podle teplárny jedná ERÚ ve sporu teplárny a Energa dlouhodobě nestandardně a vylučuje hospodářskou soutěž na energetickém trhu ve městě. „To byla normální šikana, kterou Energetický regulační úřad na teplárnu dělal. Své pravomoci pracovníci ERÚ dlouhodobě překračují, ať již nevědomě, nebo úmyslně s cílem teplárnu poškodit, respektive zvýhodnit Energo,“ sdělil ředitel teplárny Pavel Hřídel. ERÚ podle něj dlouhodobě zamítal návrhy teplárny. Nyní začal podle Hřídela odpovídat na dotazy a žádosti teplárny staré i osm měsíců.

Teplárna vytápí sedm tisíc domácností a desítky firem

ERÚ uvedl, že kontroly dělá na základě zákona, aby problém vyřešil. Důvodem je podezření, že se porušuje zákon. „Zdaleka ne všechny kontroly se přitom týkají sporu teplárny s distributorem Energo Strakonice. Rozhodně tedy nejde o bezdůvodnou šikanu, což je dojem, který se teplárna snaží účelově vyvolat,“ sdělil mluvčí ERÚ Michal Kebort. Jak dodal, bližší vyjádření nemůže poskytnout i proto, že teplárna již dříve úřadu vyčítala, že porušil mlčenlivost, jakmile reagoval.

Strakonice pošlou na ÚOHS a ministrům petici kvůli sporu o teplo

Strakoničtí zastupitelé schválili vznik petice kvůli problematické situaci kolem dodávek tepla ve městě. Petici, kterou dají podepisovat občanům, pošlou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) i různým ministrům. Chtějí tak zatlačit na to,...

Na jaře strakoničtí zastupitelé schválili, že město půjčí bezúročně deset milionů korun teplárně. Firma chtěla postavit teplovod na sídliště Šumavská a do lokality archeologa Dubského. Radnice by tak vyřešila spor. Podle Hřídela ale stavbu blokuje jednatel Energa Roman Němeček. „Nesplnili (teplárna) zákonné podmínky, aby mohli celou tuto akci provádět. My jsme upozornili na nedostatky ve stavebním řízení a stavební úřad akci zastavil a postoupil na Jihočeský kraj,“ reagoval Němeček.

Město, většinový vlastník teplárny, chce zároveň získat licenci pro svou městskou společnost Přádelna. V září na zastupitelstvu starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost) řekl, že Přádelna by fungovala jako odběratel a dodavatel energií. Teplárna by dodávala Přádelně, Přádelna pak Energu. Nutné ale je, aby město od ERÚ získalo licenci. Hřídel dodal, že ERÚ promeška lhůty, do nichž měl rozhodnout.

Strakonická teplárna vytápí 7000 domácností a desítky firem. Většinový akcionář, jímž je město, má v teplárně 77,3 procenta akcií. Loni se dostala do zisku po zdanění 2,9 milionu, když předloni skončila se ztrátou 32 milionů korun. Tržby byly 314,3 milionu. Loni prodala 455,2 terajoulu (TJ) tepla. Vyplývá to z výroční zprávy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Teplárna Strakonice

Štítky ČR, teplo, správa, ÚOHS, Strakonice, ERÚ, teplárna, Energetický regulační úřad, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, šikana, Roman Němeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonická teplárna podala k ÚOHS podnět. Cítí šikanu od regulačního úřadu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.